Aφίσα ταινίας δείχνει τη θεά Κάλι να καπνίζει κρατώντας σημαία Pride - Διαμαρτύρονται ινδουιστές

Σφοδρές αντιδράσεις για αφίσα ταινίας που απεικονίζει την Θεά Κάλι να καπνίζει και να κρατά σημαία Pride Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Οργή έχει προκαλέσει στην Ινδία μια κινηματογραφική αφίσα που απεικονίζει μια γυναίκα ντυμένη ως θεά Κάλι να καπνίζει ένα τσιγάρο και να κρατά μία σημαία της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Η σκηνοθέτρια Leena Manimekalai ανέβασε στο Twitter την αφίσα της νέας της ταινίας Kaali - που περιγράφεται ως «ντοκιμαντέρ μιας παράστασης» -το Σάββατο και έκτοτε έχει δεχθεί εκατοντάδες οργισμένα σχόλια από θυμωμένους Ινδουιστές, οι οποίοι την κατηγορούν ότι προσβάλλει τα θρησκευτικά τους αισθήματα.

Η Κάλι, λατρεύεται από εκατομμύρια ανθρώπους.

Η ταινία, σύμφωνα με την σκηνοθέτρια ωστόσο, είναι μια «ειλικρινής λήψη» του εαυτού της ντυμένη θεά, η οποίαπερπατά στους δρόμους του κέντρου του Τορόντο.

«Στην ταινία μου, η Κάλι με επιλέγει ως πνεύμα, κρατά μια σημαία Pride και μια κάμερα στα χέρια της και συναντά τα Πρώτα Έθνη (τους ιθαγενείς), τους Αφρικανικής, Ασιατικής, Περσικής καταγωγής, τους Εβραίους, τους Χριστιανούς, τους Μουσουλμάνους και το μίνι σύμπαν που μπορεί κανείς να αντιληφθεί σε αυτή την πολυπολιτισμικότητα του Καναδά», είπε.

Τη Δευτέρα, το όνομα της Manimekalai έγινε trend στα social media της Ινδίας με πολλούς να ζητούν ακόμα και τη σύλληψή της.

Η σκηνοθέτρια, που σπουδάζει αυτή τη στιγμή στον Καναδά, είπε στο BBC ότι η θεά που απεικονίζεται στην ταινία της «αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα».

«Ως ποιήτρια και κινηματογραφίστρια, ενσαρκώνω την Κάλι στο δικό μου ανεξάρτητο όραμα», σημείωσε.

Η απεικόνιση θρησκευτικών προσώπων στην οθόνη είναι ένα ευαίσθητο θέμα στην Ινδία. Το 2015, η επιτροπή λογοκρισίας της χώρας απαίτησε να γίνουν αρκετές περικοπές στην ταινία του Μπόλιγουντ, Angry Indian Goddesses, η οποία έδειχνε εικόνες Ινδουιστών θεών.

Πολλοί άλλοι κινηματογραφιστές και ηθοποιοί έχουν έρθει αντιμέτωποι με έντονες διαμαρτυρίες επειδή απεικόνισαν θρησκευτικά θέματα ή ασχολήθηκαν με τη θρησκεία σε ταινίες τους.

Πρόσφατα στην Ινδία σημειώθηκαν μεγάλες διαμαρτυρίες από μουσουλμάνους για σχόλια που έκανε ένας πολιτικός για τον προφήτη Μωάμεθ.

Την περασμένη εβδομάδα, η αστυνομία στην πολιτεία του Ρατζαστάν συνέλαβε δύο μουσουλμάνους, οι οποίοι κατηγορούνται για τη δολοφονία ενός Ινδουιστή. Σε βίντεο που κυκλοφόρησε φέρεται να λένε ότι η πράξη ήταν αντίποινα για την υποστήριξή του στις δηλώσεις.

Αρκετοί χρήστες του Twitter είπαν ότι η απεικόνιση της θεάς στην αφίσα είναι προσβολή για τον Ινδουισμό και ζήτησαν να κινηθεί νομική διαδικασία κατά της σκηνοθέτριας.

Άλλοι ζήτησαν να γίνονται σεβαστά όλα τα θρησκευτικά αισθήματα.

Ο Vinit Goenka, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, είπε ότι η προβολή της θεάς πλήγωσε «τα συναισθήματα των Ινδών σε όλο τον κόσμο» και ζήτησε από την ινδική κυβέρνηση να καταργήσει το tweet.

Ένας δικηγόρος από το  Δελχί έγραψε στο Twitter ότι υπέβαλε καταγγελία στην αστυνομία κατά της Manimekalai.

Οι θεότητες είναι ένα επαναλαμβανόμενο θέμα στη φιλμογραφία της Manimekalai. Το ντοκιμαντέρ της Goddesses το 2007 προβλήθηκε στα φεστιβάλ κινηματογράφου της Βομβάης και του Μονάχου.

Η ταινία της του 2019, Maadathy - An Unfairy Tale, αφηγείται τη φανταστική ιστορία του πώς ένα νεαρό κορίτσι από μια περιθωριοποιημένη κάστα απαθανατίζεται ως θεότητα.

Η Manimekalai λέει ότι η σκηνή στην αφίσα απεικονίζει τη θεά να δείχνει αγάπη καθώς «δέχεται ευγενικά το τσιγάρο από τους κατοίκους της εργατικής τάξης στο πάρκο γύρω από την αγορά του Kensington».

Πρόσθεσε δε, επίσης ότι συχνά στα φεστιβάλ χωριών στη νότια Ινδία, οι κάτοικοι ντύνονται σαν τη θεά Κάλι, πίνουν και χορεύουν.

«Εμείς οι καλλιτέχνες δεν μπορούμε να μας πνίγει αυτό το κλίμα φόβου. Πρέπει να είμαστε πιο δυνατοί και με βροντερή φωνή» είπε.

Με πληροφορίες του BBC

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λούβρο

Πολιτισμός / «Louvre Couture»: Η πρώτη έκθεση μόδας στο Μουσείο του Λούβρου

Σαράντα πέντε οίκοι μόδας και σχεδιαστές — από τον Cristóbal Balenciaga μέχρι την Iris van Herpen — έχουν δανείσει στο μουσείο 100 σύνολα και αξεσουάρ για να δείξουν πώς η μόδα επηρεάστηκε από ιστορικές περιόδους
LIFO NEWSROOM