«Μια νέα άποψη του σύμπαντος»: Η NASA θα δημοσιεύσει εικόνες από το τηλεσκόπιο James Webb

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα εικόνα από το τηλεσκόπιο James Webb - Facebook Twitter
Αστέρια και γαλαξίες όπως καταγράφηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb. Οι επιστήμονες είπαν ότι αυτή η δοκιμαστική εικόνα είναι μια από τις πιο μακρινές που τραβήχτηκαν ποτέ στο σύμπαν. - Φωτ.: Twitter/ NASA.
0

Στις 12 Ιουλίου η NASA θα παρουσιάσει τις πρώτες επίσημες φωτογραφίες και δεδομένα από το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb.

Η εν λόγω εξέλιξη έρχεται μετά από περίπου 30 χρόνια δουλειάς και 10 δισεκατομμύρια δολάρια για τον σχεδιασμό και την κατασκευή του κορυφαίου τηλεσκοπίου. Οι εικόνες του James Webb θα είναι έγχρωμες ενώ μεταξύ άλλων έχουν ξεπεράσει τα σύννεφα σκόνης μέσα στα οποία «γεννιούνται» τα αστέρια. 

Ελάχιστοι αστρονόμοι σε όλο τον κόσμο έχουν δει τι έχουν αποτυπώσει οι φωτογραφίες του Webb. Ανάμεσα στους αστρονόμους που τις έχουν δει είναι κορυφαίοι επιστήμονες της NASA. 

Η Πάμελα Μελρόι, αναπληρώτρια διοικητής της NASA και πρώην αστροναύτης, είπε ότι μετά βίας συγκρατήθηκε όταν είδε τις εικόνες. «Αυτό που έχω δει με συγκίνησε ως επιστήμονα, ως μηχανικό και ως άνθρωπο», είπε.

Ο Μπιλ Νέλσον, διαχειριστής της NASA, δήλωσε από την πλευρά του πως «θα δώσουμε στην ανθρωπότητα μια νέα άποψη του σύμπαντος».

Το James Webb είναι το μεγαλύτερο διαστημικό τηλεσκόπιο που εκτοξεύτηκε ποτέ. Η αποστολή του είναι να εξερευνήσει τις πρώτες ημέρες του σύμπαντος φτάνοντας πιο μακριά στο χρόνο και το διάστημα από ό,τι μπορεί το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Όπως το Hubble καθόρισε την αστρονομία τα τελευταία 30 χρόνια, η NASA αναμένει ότι το Webb θα φέρει μια νέα εποχή για την αστρονομία. 

«Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Webb θα ξεπεράσει το Hubble πηγαίνοντας βαθύτερα και βρίσκοντας τους πρώτους γαλαξίες», είπε ο Γκαρθ Ίλινγκγουορθ, αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ο οποίος έχει χρησιμοποιήσει το Hubble και άλλα τηλεσκόπια στο παρελθόν.

Το James Webb είναι ο «καρπός» της συνδυασμένης προσπάθειας περίπου 20.000 μηχανικών, αστρονόμων, τεχνικών και γραφειοκρατών. Τώρα περιφέρεται γύρω από τον ήλιο σε ένα σημείο που ονομάζεται L2, περίπου 1,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον πλανήτη μας, όπου τα συνδυασμένα βαρυτικά πεδία της Σελήνης, της Γης και του Ήλιου δημιουργούν ένα ημι-σταθερό σημείο για το τηλεσκόπιο.

Οι φωτογραφίες που θα αποκαλυφθούν την Τρίτη επιλέχθηκαν από μια μικρή ομάδα αστρονόμων και ειδικών για να επιδείξουν τις πρωτοφανείς ικανότητες του νέου τηλεσκοπίου και να συναρπάσουν το κοινό. 

Με πληροφορίες από New York Times

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ατλάντα: Τα βαγόνια του μετρό μετατράπηκαν σε υφάλους για κοράλια και θαλάσσιες χελώνες

Τech & Science / Ατλάντα: Βαγόνια τρένων μετατράπηκαν σε υφάλους για κοράλλια και θαλάσσιες χελώνες

«Ο τεχνητός ύφαλος φαίνεται υπέροχος και μας ενθαρρύνει η ποσότητα της ανάπτυξης των κοραλλιών και της δραστηριότητας της θαλάσσιας άγριας ζωής», δήλωσε ο Κάμερον Μπρίντον, θαλάσσιος βιολόγος
LIFO NEWSROOM
Προειδοποίηση για την ψυχική υγεία των γονέων στις ΗΠΑ- Ο υπερβολικός ζήλος γίνεται επικίνδυνος

Τech & Science / Προειδοποίηση για την ψυχική υγεία των γονέων στις ΗΠΑ- Ο υπερβολικός ζήλος γίνεται επικίνδυνος

Οι γονείς ξοδεύουν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους σε εξωσχολικές δραστηριότητες και καταβάλλουν περισσότερη προσπάθεια για να εμπλακούν ενεργά στην ανατροφή των παιδιών τους
LIFO NEWSROOM
Οι αυτοθεραπευόμενοι γορίλες ίσως κρατούν το κλειδί για νέα φάρμακα

Τech & Science / Οι αυτοθεραπευόμενοι γορίλες ίσως κρατούν το κλειδί για νέα φάρμακα

Κάποια από τα μεγαλόσωμα ανθρωποειδή θηλαστικά που αυτοθεραπεύονται επιλέγοντας για τη διατροφή τους φυτά που διαθέτουν θεραπευτικές ιδιότητες, προσφέρουν ενδείξεις για μελλοντικές ανακαλύψεις φαρμάκων
LIFO NEWSROOM
Για πρώτη φορά ιδιώτες αστροναύτες έκαναν διαστημικό περίπατο - Η Γη «μοιάζει με έναν τέλειο κόσμο»

Διεθνή / Για πρώτη φορά ιδιώτες αστροναύτες έκαναν διαστημικό περίπατο - Η Γη «μοιάζει με έναν τέλειο κόσμο»

Η αποστολή Polaris Dawn εκτοξεύθηκε την Τρίτη - Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Τζάρεντ Άιζακμαν έγινε ο πρώτος «ερασιτέχνης» αστροναύτης που βγήκε στο διάστημα
LIFO NEWSROOM
Τα νέα AirPods μειώνουν την ένταση για να συνομιλείτε με τους γύρω σας- Αλλά μήπως είναι αγένεια;

Τech & Science / Τα νέα AirPods μειώνουν την ένταση για να συνομιλείτε με τους γύρω σας- Αλλά μήπως είναι αγένεια;

Η νέα λειτουργία μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη σε καθημερινές καταστάσεις, όπως όταν κάποιος βρίσκεται στο ταμείο ενός σούπερ μάρκετ ή σε άλλες σύντομες συνομιλίε
LIFO NEWSROOM