Explainer: Πόσο πιθανό είναι ένα Italexit μετά την απόπειρα παραίτησης Ντράγκι;

Explainer: Πόσο πιθανό είναι ένα Italexit μετά την απόπειρα παραίτησης Ντράγκι; Facebook Twitter
0

Ποιος ήταν ο πραγματικός λόγος παραίτησης του Μάριο Ντράγκι στην Ιταλία;

Πάνω – κάτω ο ίδιος που προκαλεί αναταραχές σε όλη την Ευρώπη: οικονομική κρίση, ανεξέλεγκτος πληθωρισμός, κύμα ακρίβειας που σαρώνει τα πάντα και κάνει απλησίαστα ακόμα και τα στοιχειώδη αγαθά, τρόμος για το ενεργειακό και για τον χειμώνα που έρχεται. Ο τραπεζίτης Ντράγκι απέτυχε να εγκαινιάσει μία νέα περίοδο πολιτικής ψυχραιμίας στην Ιταλία και ωθείται στην έξοδο πρακτικά από τον ίδιο τον λαό που πλέον αμφισβητεί ευθέως την αποτελεσματικότητα των κυβερνήσεων συνεργασίας.

—Και προς τι όλο αυτό το πολιτικό θρίλερ χθες και το «μπρος – πίσω» με τον πρόεδρο Ματαρέλα που δεν έκανε δεκτή την παραίτησή του;

Ο Ντράγκι υπέβαλε την παραίτηση, παρά την ψήφο εμπιστοσύνης, για το θεαθήναι. Ο Ματαρέλα την απέρριψε για την ουσία της συζήτησης που είναι οι πρόωρες εκλογές στην Ιταλία. Πρακτικά, έστειλε τον Ντράγκι να δοκιμάσει ξανά την τύχη του την επόμενη εβδομάδα, εξηγώντας στους νομοθέτες την κρίση και την κρισιμότητα της κατάστασης στη χώρα. Με λίγα λόγια ο Ματαρέλα κέρδισε χρόνο για λογαριασμό του Ντράγκι, απέφυγε το σενάριο των πρόωρων εκλογών και πρότεινε την εναλλακτική της συγκρότησης ενός νέου, διαφοροποιημένου συνασπισμού.

—Ναι, αλλά γιατί ο διεθνής Τύπος επιμένει ότι η παραίτηση Ντράγκι είναι κακά νέα για την Ιταλία;

Η οποιαδήποτε κρίση σε αυτή τη χρονική συγκυρία στην Ιταλία είναι κακά νέα για την Ευρώπη γενικώς. Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης ασθμαίνει και αυτό δεν αφορά μόνο τους πολίτες και τις οικονομικές σχέσεις του εσωτερικού αλλά και τις διεθνείς επενδύσεις, για τις οποίες είχε εγγυηθεί προσωπικά ο «τραπεζίτης Ντράγκι».

Δυστυχώς, από τον Φεβρουάριο του 2021 οπότε και ανέλαβε το τιμόνι της χώρας σοβαρές κινήσεις για την βελτίωση της οικονομίας της χώρας δεν έγιναν και το ιταλικό δράμα συμβαίνει σε ία από τις χειρότερες δυνατές ιστορικές συγκυρίες: μαίνεται πόλεμος στην Ουκρανία, Αγγλία και Γαλλία βιώνουν πρωτόγνωρες πολιτικές κρίσεις και εξελίξεις, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να περιορίσει τα ιταλικά spreads και ο Τύπος επισημαίνει με κάθε ευκαιρία ότι το μόνο που ενδιαφέρει τους ιταλούς πολιτικούς είναι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση και φυσικά, η τσέπη τους.

—Γιατί το λέμε αυτό; Ο Ντράγκι δεν ανέλαβε ως «σωτήρας» και επιτυχημένος;

Πάει αυτό. Το κύρος του πρώην Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που διέσωσε την Ευρωπαϊκή Ένωση όταν το ευρώ ψυχορραγούσε έχει εξανεμιστεί. Τώρα, η Ιταλία κινδυνεύει να χάσει τη θέση της στις Βρυξέλλες, η Ρώμη κατηγορείται ανοιχτά ότι ακόμα και τώρα δίνει προτεραιότητα στις κομματικές ίντριγκες και όχι στο εθνικό συμφέρον.

—Η στάση του Τζουζέπε Κόντε σε όλα αυτά;

Καμία ελπίδα. Ο Κόντε –του Κινήματος των Πέντε Αστέρων- ήταν ο καταλύτης που οδήγησε στην παραίτηση Ντράγκι. Λαϊκίζει σε κάθε ευκαιρία με μοναδικό επιχείρημα ότι για την κρίση στην Ιταλία φταίει αποκλειστικά ο Ντράγκι και τα κλειστά αυτιά του στις εκκλήσεις του Κινήματος των 5 Αστέρων να μιλήσουν για την ανισότητα στη χώρα.

Παρ’ όλα αυτά δεν προτίθεται να αναλάβει την ευθύνη για την κρίση και σίγουρα όχι να βγάλει το ιταλικό φίδι από την τρύπα. Το κόμμα του στις δημοσκοπήσεις είναι πιο χαμηλά από ποτέ, αν η Ιταλία πάει σε εκλογές –βάσει των αναλυτών θα κατακρημνυστεί στη δεδομένη χρονική στιγμή- όμως θέλει να παραμείνει στην κυβέρνηση ή σε κυβερνήσεις συνεργασίας γενικώς, αν δεν προκύψει κάτι καλύτερο.

—Οπότε, πάει σε εκλογές η Ιταλία;

Θεωρητικά, οι επόμενες βουλευτικές εκλογές αναμένονται εκεί κατά την άνοιξη του 2023, όμως, μετά και τη χθεσινή εξέλιξη και τα οργισμένα συνθήματα του ιταλικού λαού (σ.σ. “Draghi, Draghi, Vaffanculo!”) δεν είναι καθόλου σίγουρο το πότε θα η χώρα θα βρεθεί στις κάλπες. Αν ο Ντράγκι καταφέρει να σχηματίσει έναν άλλο συνασπισμό, θα πρέπει να αντέξει ως κυβέρνηση, τουλάχιστον μέχρι τον χειμώνα.

Όμως, τώρα απαιτούνται μικροπολιτικές, μικροζυμώσεις και micromanagement, τα οποία σιχαίνεται ο άλλοτε σούπερ σταρ των μεγάλων συμφωνιών και της μεγάλης ΕΚΤ. Όταν έπρεπε να σώσει το ευρώ και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων στο νόμισμα είχε ξεστομίσει τη θρυλική ατάκα «θα γίνει ό,τι χρειαστεί». Όπως επισημαίνει τόσο το Bloomberg όσο και η Washington Post θα μπορούσε να κάνει το ίδιο και με την Ιταλία, όμως θα πρέπει να λερωθεί κι άλλο. Και δεν το θέλει. «Καθαρή έξοδος από την ιταλική πολιτική δεν υπάρχει», γράφουν οι αναλυτές και φυσικά ο Ντράγκι αυτό το γνωρίζει, εξ ου και η παραίτηση.

—Τότε, γιατί παραμένει;

Μα, για να μειώσει τις συνέπειες της κρίσης που έρχεται και είναι η άνοδος της Κεντροδεξιάς στη χώρα. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι «Αδελφοί της Ιταλίας», αν γίνουν τώρα εκλογές, θα σαρώσουν. Η επικεφαλής, Τζόρτζια Μελόνι, έχει πάρει κεφάλι από την αντιπαράθεσή της μαζί του και ακόμα χειρότερα η παράταξή της είναι η μοναδική που δεν συμμετέχει στον συνασπισμό του.

Ο Ντράγκι ξέρει ότι η απλή αναλογική και οι κυβερνήσεις συνεργασίας θα τελειώσουν κάπου εδώ, αν δοθεί τώρα το σύνθημα για εκλογές. Η κεντροδεξιά παράταξη θα πάρει τόσες έδρες που θα προκληθεί τέτοια αναταραχή που εκτός από τη Ρώμη θα μουδιάσει και τις Βρυξέλλες. Κανείς δεν το θέλει αυτό και κυρίως ο «τραπεζίτης Ντράγκι» που θα δει τις αγορές σε απόγνωση και φυσικά αυτόματη επαναφορά της κουβέντας για Italexit.

—Πόσο πιθανό είναι ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Βάσει των διεθνών αναλυτών όχι και τόσο. Θεωρείται διαπραγματευτικό χαρτί των περιθωριακών πολιτικών ομάδων. Όμως, αν η Ιταλία –μετά τον Ντράγκι- μπει σε παρατεταμένη κρίση, κανείς δεν μπορεί να ξέρει με σιγουριά.

ΠΗΓΕΣ: Washington Post, Bloomberg, Corriere della Sera 

 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρωσία παρέχει στη Βόρεια Κορέα ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου, παραβιάζοντας τις κυρώσεις

Διεθνή / Η Ρωσία παρέχει στη Βόρεια Κορέα ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου, παραβιάζοντας τις κυρώσεις

Εκτός από το πετρέλαιο, η Βόρεια Κορέα έχει στείλει στη Ρωσία 16.000 κοντέινερ με πυρομαχικά, ενώ χιλιάδες Βορειοκορεάτες στρατιώτες φέρονται να βρίσκονται ήδη στη Ρωσία, συμμετέχοντας σε μάχες
LIFO NEWSROOM
Από τον Καντάφι και τον Πούτιν στον Νετανιάχου - Τα εντάλματα σύλληψης του 21ου αιώνα

Διεθνή / Από τον Καντάφι και τον Πούτιν στον Νετανιάχου - Τα εντάλματα σύλληψης του 21ου αιώνα

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ιδρύθηκε το 2002 ως το πρώτο μόνιμο διεθνές δικαστήριο για την εκδίκαση εγκλημάτων που επηρεάζουν την παγκόσμια ειρήνη και ανθρωπότητα
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
ΗΠΑ: 3η εκτέλεση θανατοποινίτη με εισπνοή αζώτου στην Αλαμπάμα

Διεθνή / ΗΠΑ: 3η εκτέλεση θανατοποινίτη με εισπνοή αζώτου στην Αλαμπάμα

Ειδικοί του ΟΗΕ προειδοποίησαν εναντίον της χρήσης αυτής της μεθόδου, επιχειρηματολογώντας πως ενδέχεται να αποτελεί μορφή «βασανιστηρίου» και πως είναι ξεκάθαρα «απαγορευμένη από το διεθνές δίκαιο»
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου: Για νέα «δίκη Ντρέιφους» έκανε λόγο μετά το ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Διεθνή / Νετανιάχου: Για νέα «δίκη Ντρέιφους» έκανε λόγο μετά το ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Το ΔΠΔ εξήγησε πως υπάρχουν «εύλογες αιτίες» να πιστεύει ότι οι Νετανιάχου και Γκάλαντ είναι «ποινικά υπεύθυνοι» ιδίως για το έγκλημα πολέμου της χρήσης του λιμού ως μεθόδου πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, το έγκλημα της δολοφονίας, το έγκλημα του διωγμού και άλλες απάνθρωπες ενέργειες
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ επιλέγει τη Λίντα ΜακΜάν για υπουργό Παιδείας - Εμπλέκεται σε υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών

Διεθνή / Ο Τραμπ επιλέγει τη Λίντα ΜακΜάν για υπουργό Παιδείας - Εμπλέκεται σε υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευτεί να καταργήσει το υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ διότι «κατηχεί τους νέους με ακατάλληλο φυλετικό, σεξουαλικό και πολιτικό υλικό»
LIFO NEWSROOM
Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν απειλεί να χρησιμοποιήσει βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ

Διεθνή / Διάγγελμα Πούτιν: Η Ρωσία «έχει το δικαίωμα» να χτυπά τις χώρες που έδωσαν όπλα στην Ουκρανία

Απειλεί με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ - Η σημερινή επίθεση στην Ουκρανία «απάντηση» στη χρήση πυραύλων των ΗΠΑ και Βρετανίας από το Κίεβο
LIFO NEWSROOM