Οι συνθήκες στους ωκεανούς αλλάζουν συνεχώς και μαζί με αυτές, προσαρμόζονται και οι καρχαρίες ή, πιο σωστά, οι μέγα-καρχαρίες: ένα απρόσμενο «φαινόμενο» των καιρών, που πρακτικά σημαίνει την εμφάνιση καρχαριών σε ασυνήθιστα μεγάλα μεγέθη.
Ειδικοί έχουν εντοπίσει καρχαρίες-τίγρεις σε «τιτάνιες» για τα δεδομένα τους διαστάσεις, αφού παρατηρούνται θηρευτές του είδους με μέγεθος αυξημένο κατά 30% από το φυσιολογικό. Όσο για τους μεγαλύτερους λευκούς καρχαρίες; Στη Χαβάη έχουν καταγραφει κήτη που αγγίζουν σε μήκος τα 6 μέτρα.
Ένας από τους λόγους που πολλοί καρχαρίες λαμβάνουν απρόσμενα μεγάλες διαστάσεις είναι οι ευνοϊκές, για αυτούς, συνθήκες στις θαλάσσιες ζώνες που απαγορεύεται το ψάρεμα. Οι καρχαρίες εκμεταλλεύονται την περίσσεια τροφής και αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να μεγαλώσουν ανενόχλητοι και χωρίς πολύ κόπο.
Ένας ακόμη λόγος ίσως σχετίζεται με τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί από αρχές και οργανισμούς, σε διάφορα μέρη του κόσμου, για όσους καρχαρίες που θεωρούνται απειλούμενα είδη.
Πρόσφατα, ένας καρχαρίας-τίγρης μήκους 4,90 μέτρων εντοπίστηκε σε καταφύγιο καρχαριών, στα ανοικτά της Γαλλικής Πολυνησίας. Σύμφωνα με την θαλάσσια βιολόγο Kori Burkhardt, εκεί καρχαρίες όπως οι Kamakai «μπορούν να φέρουν στη ζωή μια νέα γενιά μέγα-καρχαριών. Και μπορεί ορισμένοι αναγνώστες να θορυβούνται, αλλά αυτή η εξέλιξη θεωρείται πολύ θετική για τους καρχαρίες.
Και μαζί με το μέγεθος, ίσως αλλάζουν και οι συνήθειές: σύμφωνα με το National Geographic οι μεγα-καρχαρίες μπορεί να μην είναι τόσο μοναχικοί στο κυνήγι τους. Σε μία περίπτωση, τρεις υπεραναπτυγμένοι καρχαρίες καταγράφηκαν να τρώνε παράλληλα το κουφάρι μιας φάλαινας.
«Το να βρεις έναν καρχαρία σε μια φάλαινα», είναι συνηθισμένο, λέει ο θαλάσσιος βιολόγος Δρ. Chris Lowe. «Αλλά τρεις μεγάλοι θηλυκοί καρχαρίες στην ίδια φάλαινα, είναι κάτι άλλο. Αυτοί οι καρχαρίες θα πρέπει να ήταν αρκετά κοντά για να «μυριστούν» την φάλαινα. Και ίσως αυτό σημαίνει πως κολυμπούσαν μαζί».
Προς το παρόν, παραμένει μυστήριο για τους επιστήμονες πώς κυνηγούν αυτά τα κήτη. Ποτέ δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να τα μελετήσουν από κοντά για αρκετό χρόνο και σε ικανοποιητικούς αριθμούς.