Ρώσοι στρατιώτες υφίστανται βία και κακοποίηση, καθώς αρνούνται να συνεχίσουν να πολεμούν για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως υποστηρίζουν μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων.
Οι λεγόμενοι «ρεφιουζένικοι» (από το refuse που σημαίνει άρνηση), όπως λένε στην DW συγγενείς και ακτιβιστές, κρατούνται σε στρατόπεδα και φυλακές σε διάφορες τοποθεσίες της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ», δηλαδή σε περιοχές που βρίσκονται στην Ουκρανία αλλά δεν ελέγχονται από το Κίεβο.
Η ιστορία του Βλαντιμίρ
Ο Μαξίμ Γκρεμπενιούκ, δικηγόρος που διευθύνει την οργάνωση υπεράσπισης Στρατιωτικού Διαμεσολαβητή με έδρα τη Μόσχα, είπε ότι τουλάχιστον τέσσερις Ρώσοι στρατιώτες υπέβαλαν γραπτές καταγγελίες σε σχετική επιτροπή, απαιτώντας τιμωρία για τους ανωτέρους που επέβλεπαν την κράτησή τους.
«Έχουμε ήδη μια λίστα με 70 Ρώσους στρατιώτες που κρατήθηκαν ως αιχμάλωτοι. Συνολικά, κρατήθηκαν περίπου 140 στρατιώτες», πρόσθεσε ο Γκρεμπενιούκ, ο οποίος εκπροσωπούσε τους στρατιώτες.
Σε μια γραπτή μαρτυρία που στάλθηκε στους Ρώσους εισαγγελείς την 1η Αυγούστου και «είδε» ο Guardian, ένας στρατιώτης περιέγραψε πώς, αφού αρνήθηκε να επιστρέψει στο πεδίο της μάχης, φυλακίστηκε για περισσότερο από μια εβδομάδα σε διαφορετικά κελιά στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία περιοχή του Λουγκάνσκ.
«Ως αποτέλεσμα των πιστεύω μου ότι ήταν τακτικά και στρατηγικά λάθη που έγιναν από τους διοικητές μου ... και την πλήρη περιφρόνηση τους για την ανθρώπινη ζωή ... πήρα την απόφαση να μην συνεχίσω στη στρατιωτική επιχείρηση», είπε ο Βλαντιμίρ, ένας στρατιώτης του οποίου το όνομα άλλαξε κατόπιν αιτήματός του.
Ο Βλαντιμίρ είπε ότι συνελήφθη στις 19 Ιουλίου και μεταφέρθηκε σε ένα δωμάτιο με μπάρες στα παράθυρα όπου κρατήθηκε χωρίς φαγητό μαζί με άλλους 25 στρατιώτες από τη μονάδα του που αρνήθηκαν επίσης να πολεμήσουν.
Λίγο αργότερα, ο Βλαντιμίρ είπε ότι μεταφέρθηκε στην πόλη Bryansk στο Λουγκάνσκ, όπου κρατήθηκε σε ένα πρώην σχολείο, το οποίο είχε μετατραπεί σε στρατιωτική βάση με περίπου 80 άλλους στρατιώτες από διαφορετικές μονάδες που είχαν αρνηθεί και αυτή να συνεχίσουν.
Όπως είπε, φρουρούνταν εκεί από μέλη της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner, μιας διαβόητης οργάνωσης που έχει κατηγορηθεί ότι παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς πολεμούσαν στο πλευρό του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.
«Οι στρατιώτες του Wagner μας είπαν ότι είχαν τοποθετηθεί νάρκες έξω από τη στρατιωτική βάση και ότι όποιος προσπαθούσε να φύγει θα θεωρούνταν εχθρός και θα πυροβολούνταν επί τόπου», έγραψε ο στρατιώτης.
«Μας ταΐζαν μια φορά την ημέρα το μεσημέρι. Δεν υπήρχε στοιχειώδης υγιεινή. Δεν μας παρασχέθηκε ούτε ένα έγγραφο που να εξηγεί τη σύλληψή μας. Φυλακίστηκαμε παράνομα», έγραψε ο Βλαντιμίρ, ζητώντας από τους εισαγγελείς να ξεκινήσουν ποινική έρευνα για δύο Ρώσους συνταγματάρχες και έναν ταγματάρχη που, όπως είπε, ήταν υπεύθυνοι για τη φυλάκισή του.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν απάντησε στις ερωτήσεις του Guardian.
Ο Βλαντιμίρ είπε ότι τελικά κατάφερε να φύγει από τις εγκαταστάσεις αφού ένας στρατιωτικός γιατρός του συνέστησε να νοσηλευτεί για τραύματα που υπέστη νωρίτερα στον πόλεμο.
Η φυλάκιση των στρατιωτών, η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα από το Insider , προστίθεται στα στοιχεία εκείνα που αναφέρουν ότι ρωσικές μονάδες στην Ουκρανία έχουν χαμηλό ηθικό και μαστίζονται από εσωτερικές διαμάχες.
Το Κρεμλίνο δεν έχει κηρύξει επίσημα πόλεμο, γεγονός που σημαίνει ότι οι επαγγελματίες στρατιώτες που επιλέγουν να μην πολεμήσουν μπορεί να αντιμετωπίσουν απόλυση, αλλά δεν μπορούν να διωχθούν ή να φυλακιστούν, είπε ο Μιχαήλ Μπενιάς, δικηγόρος που στο παρελθόν είχε εκπροσωπήσει στρατιώτες που αρνήθηκαν εντολές να βρεθούν στην Ουκρανία.
Αναφορικά με αυτό ο Βλαντιμίρ έγραψε: «Το στρατιωτικό προσωπικό μπορεί να στερηθεί την ελευθερία του μόνο σε περιπτώσεις που καθορίζονται αυστηρά στη ρωσική νομοθεσία, δηλαδή όταν πιστεύεται ότι έχουν διαπράξει έγκλημα».
Ο Βλαντιμίρ σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του, οι διοικητές ασκούσαν επανειλημμένα πίεση στους στρατιώτες, προτρέποντάς τους να αλλάξουν γνώμη και να επιστρέψουν στο πεδίο της μάχης. «Κάποιοι στρατιώτες, υπό την απειλή της βίας, απλώς εκδιώχθηκαν σε άγνωστους προορισμούς, δεν τους έχουμε δει από τότε», έγραψε.
Γονείς πάνε στην Ουκρανία για να πάρουν τα παιδιά τους
Σημερινό δημοσίευμα της DW αναφέρει ότι αρκετοί γονείς στρατιωτών από τη Ρωσία έχουν φτάσει στο Ντονμπάς για να πιέσουν για την απελευθέρωση των γιων τους.
Η DW πληροφορείται ότι ταξίδεψαν στην πόλη Μπριάνκα, όπου σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, περισσότεροι από 200 «ρεφιουζένικοι» κρατούνται. Οι γονείς βρίσκονται άγρυπνοι έξω από εκεί.
Ένας Ρώσος στρατιώτης που φυλακίστηκε εκεί είπε στην DW ότι το στρατόπεδο είναι πρώην χώρος εξορίας για ποινικούς κρατουμένους.