Σε δηλώσεις αναφορικά με την επίσκεψή της στην Ταϊβάν, η οποία προκάλεσε την οργή της Κίνας, προχώρησε η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, στην τελευταία στάση της ασιατικής της περιοδείας.
Η Πελόζι επανέλαβε την αλληλεγγύη των ΗΠΑ στη νήσο και τόνισε πως το ταξίδι της στην Ασία δεν ήταν μία προσπάθεια να αλλάξει το περιφερειακό status quo.
Η στάση της στην Ταϊπέι, που δεν είχε επιβεβαιωθεί έως και την τελευταία στιγμή, κρίνεται ιστορική καθώς είναι η πιο υψηλόβαθμη αξιωματούχος των ΗΠΑ που έχει βρεθεί στην Ταϊβάν τα τελευταία 25 χρόνια.
«Είπαμε από την αρχή της πως η παρουσία μας εδώ δεν έχει να κάνει με αλλαγή του status quo στην Ταϊβάν ή την περιοχή» επεσήμανε σε συνέντευξή Τύπου, μετά τη συνάντηση με τον Φουμίο Κισίντα.
«Η κινεζική κυβέρνηση δεν χαίρεται για τη φιλία μας με την Ταϊβάν, η οποία είναι ισχυρή» παρατήρησε.
Εξήρε τη δημοκρατία της νήσου, τις οικονομικές επιτυχίες και - σε μια συγκαλυμμένη σπόντα προς την Κίνα - το ιστορικό της στα ανθρώπινα δικαιώματα, σημειώνοντας την υποστήριξη της Ταϊβάν, της πρώτης ασιατικής κυβέρνησης που επέτρεψε το γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ.
«Το έχουμε πει ξανά και ξανά, εάν δεν μιλήσουμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα λόγω εμπορικών συμφερόντων, χάνουμε κάθε ηθικό κύρος να μιλάμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα οπουδήποτε στον κόσμο» ανέφερε και προσέθεσε: «Η Κίνα έχει μερικές αντιθέσεις, κάποιες προόδους όσον αφορά στην εξύψωση των πολιτών, ορισμένα φρικτά συμβάντα όσον αφορά στους Ουιγούρους. Έχει χαρακτηριστεί γενοκτονία».
Υπενθυμίζεται πως μία ημέρα μετά την αναχώρηση της Πελόζι από την Ταϊπέι, η Κίνα άρχισε στρατιωτικά γυμνάσια ευρείας κλίμακας στην ευρύτερη περιοχή.
Με πληροφορίες από Reuters