Ο πρώην διεθνής παίκτης του ράγκμπι Ελάια Γκριν έκανε coming out ως τρανς άνδρας, λέγοντας ότι ελπίζει με την ανακοίνωσή του να βοηθήσει άλλους να νιώσουν αρκετά άνετα ώστε να πάρουν αποφάσεις για το ποιοι θέλουν να είναι.
Ο 29χρονος είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο με την ομάδα γυναικών της Αυστραλίας στο rugby sevens στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016 και το αργυρό μετάλλιο στους Αγώνες Κοινοπολιτείας δύο χρόνια αργότερα.
Σε βίντεο που προβλήθηκε σε διεθνές συνέδριο στον Καναδά για τον τερματισμό της ομοφοβίας και της τρανσοφοβίας στον αθλητισμό, εξομολογήθηκε ότι αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας από τη στιγμή που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση πέρυσι.
«Υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι όταν τελειώσει η καριέρα μου στο ράγκμπι, θα συνεχίσω να ζω την υπόλοιπη ζωή μου με την ταυτότητα και το σώμα που ξέρω ότι ήταν γραφτό να έχω», δήλωσε ο Γκριν.
«Απλά ήξερα ότι θα ήταν το πιο απελευθερωτικό συναίσθημα όταν θα έκανα αυτή την επέμβαση και θα είμαι στο σώμα που ήξερα ότι έπρεπε να είμαι. Αυτή ήταν μια φωτεινή σπίθα στο μυαλό μου εκείνες τις σκοτεινές εποχές που αντιμετώπιζα δαίμονες, αλλά ήξερα ότι υπήρχε φως στην άκρη του τούνελ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η ανακοίνωση του Γκριν έρχεται σε μια εποχή που είναι στο επίκεντρο το ζήτημα της συμμετοχής των τρανς αθλητών στον επαγγελματικό αθλητισμό. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ράγκμπι έχει απαγορεύσει τη συμμετοχή των transgender στις γυναικείες ομάδες, επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια.
Ο 29χρονος χαρακτήρισε απαράδεκτο και οδυνηρό τον αποκλεισμό των transgender από τον αθλητισμό και εκτίμησε ότι θα επιδεινωθούν τα ποσοστά αυτοκτονιών και τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν οι τρανς νέοι.
Ο Γκριν δεν φιλοδοξεί να επιστρέψει αυτή τη στιγμή στο άθλημα. Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση λίγους μήνες αφότου δεν επελέγη στην ομάδα γυναικών της Αυστραλίας για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο.
Εκείνη την περίοδο πάσχιζε με ζητήματα ψυχικής υγείας και έπασχε από κατάθλιψη. Παραδέχθηκε ότι περνούσε πολύ καιρό «στο σπίτι, σε ένα σκοτεινό δωμάτιο».
«Ντρεπόμουν για τον εαυτό μου, ένιωθα ότι είχα απογοητεύσει πολλούς ανθρώπους, ιδιαίτερα τον εαυτό μου και την μητέρα μου. Ένιωθα μια απόλυτη αποτυχία, ήταν σπαρακτικό. Το μοναδικό πράγμα που με κράτησε θετικό ήταν ότι ήδη είχα σχεδιάσει την επέμβαση και τη θεραπεία προς τη μετάβασή μου. Ήταν κάτι για το οποίο μετρούσα αντίστροφα τις ημέρες με τη σύντροφό μου», περιέγραψε.
Έχοντας αποκτήσει μία κόρη με την σύντροφό του, την Βανέσα Τέρνμπουλ- Ρόμπερτς, δήλωσε ότι ήταν σημαντικό για τον ίδιο να δώσει το παράδειγμα και να βοηθήσει άλλους που μπορεί να είναι αντιμέτωποι με τις ίδιες αποφάσεις.
«Ένας μεγάλος λόγος που ήθελα να το κάνω αυτό και να μιλήσω είναι ότι θέλω η κόρη μου να με δει μια ημέρα και να πει “Ουάου, ο μπαμπάς μου ήταν αρκετά γενναίος να μιλήσει για αυτό, να μοιραστεί την ιστορία του με άλλους για να τους βοηθήσει να ζήσουν λίγο καλύτερα, λίγο ευκολότερα από εκείνον”», εξήγησε.
«Είναι δυνατό να ζήσεις τη ζωή σου ως ο αληθινός εαυτός σου. Είναι δυνατό να βρεις την αγάπη, να αποκτήσεις μωρά, να παντρευτείς να τα κάνεις όλα αυτά, παρότι υπάρχουν νόμοι και άνθρωποι που λένε τι μπορείς και δεν μπορείς να κάνεις. Μπορείς να το κάνεις», τόνισε.
Με πληροφορίες από Guardian