Καρκίνος: Νέα θεραπεία δίνει ελπίδα σε ασθενείς που δεν είχαν πια επιλογές

Καρκίνος: Νέα θεραπεία δίνει ελπίδα σε ασθενείς που δεν είχαν πια επιλογές Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Μια νέα θεραπεία για τον καρκίνο μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη της νόσου σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στην ανοσοθεραπεία.

Η ανοσοθεραπεία χρησιμοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού για να στοχεύσει και να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα και μπορεί να σώσει ζωές όταν άλλες θεραπευτικές επιλογές, όπως η χειρουργική επέμβαση, η ακτινοθεραπεία ή η χημειοθεραπεία, έχουν αποτύχει. Ωστόσο, δεν μπορεί να βοηθήσει όλους τους ασθενείς και ορισμένοι όγκοι αποδεικνύονται ακλόνητοι και σε αυτή την προσέγγιση. 

Τώρα, ογκολόγοι στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσαν ότι μια θεραπεία με δύο σκέλη - ανοσοθεραπεία σε συνδυασμό με ένα νέο πειραματικό φάρμακο, την guadecitabine - μπορεί να μειώσει την αντίσταση του καρκίνου στην ανοσοθεραπεία. Ασθενείς που οι γιατροί εκτιμούσαν ότι θα πεθάνουν μετά την εξάντληση όλων των υπόλοιπων θεραπευτικών επιλογών, έζησαν πολύ περισσότερο.

Ο συνδυασμός του φαρμάκου ανοσοθεραπείας pembrolizumab, με την guadecitabine, ανέκοψε την πρόοδο του καρκίνου σε πάνω από το ένα τρίτο των ασθενών που συμμετείχαν σε μία δοκιμή πρώτης φάσης. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal for ImmunoTherapy of Cancer.

Ο νέος συνδυασμός θα μπορούσε να αποτελέσει ένα νέο αποτελεσματικό όπλο κατά πολλών μορφών καρκίνου, δήλωσαν οι ειδικοί του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο και του βασιλικού Ιδρύματος Marsden.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που συμμετείχαν στη δοκιμή που έγινε από το νοσοκομείο Royal Marsden και το πανεπιστήμιο του Λονδίνου, περιλαμβάνονταν ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, του μαστού, του προστάτη και του εντέρου.

«Νομίζω ότι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα σε αυτή τη δοκιμή είναι ότι χρησιμοποιήσαμε πολλαπλές διαφορετικές μεθόδους για να αναζητήσουμε αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα, καταδεικνύοντας ότι επηρεάζεται από τη συνδυασμένη θεραπεία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, καθηγητής Johann de Bono.

Ο de Bono, καθηγητής πειραματικής αντικαρκινικής ιατρικής στο Ινστιτούτο Έρευνας του Καρκίνου και σύμβουλος ιατρικός ογκολόγος στο Royal Marsden, δήλωσε: «Μακροπρόθεσμα ελπίζουμε ότι, εάν αυτές οι επιδράσεις επιβεβαιωθούν σε άλλες ομάδες ασθενών και σε μελλοντικές μελέτες, η guadecitabine και το pembrolizumab θα μπορούσαν να βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε την αντίσταση στην ανοσοθεραπεία που παρατηρούμε σε πάρα πολλούς τύπους καρκίνου».

Η μελέτη χρησιμοποίησε τον συνδυασμό σε 34 καρκινοπαθείς. Επί τρία χρόνια, κάθε τρεις εβδομάδες, έκαναν ενέσεις guadecitabine επί τέσσερις συνεχόμενες ημέρες - και pembrolizumab την πρώτη από αυτές τις ημέρες.

Το pembrolizumab είναι ένα φάρμακο-αναστολέας του ανοσοποιητικού συστήματος που έχει ήδη αποδειχθεί επιτυχημένο στη θεραπεία μιας σειράς καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του πνεύμονα και του δέρματος. Ωστόσο, οι όγκοι μπορεί να αναπτύξουν αντίσταση σε αυτό και ορισμένοι ασθενείς που αρχικά ωφελούνται, τελικά παρουσιάζουν επιδείνωση της υγείας τους. 

Η επικεφαλής της μελέτης, Δρ Anna Minchom, κλινική επιστήμονας στο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο και σύμβουλος ιατρικός ογκολόγος στο Royal Marsden, δήλωσε: «Η ανοσοθεραπεία είναι εκπληκτικά υποσχόμενη στη θεραπεία του καρκίνου την τελευταία δεκαετία, αλλά δεν λειτουργεί καλά σε όλους τους καρκίνους και οι καρκίνοι συχνά μπορεί να γίνουν ανθεκτικοί. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να είναι ένας τρόπος να στοχεύσουν τον καρκίνο τους ακόμη και όταν αυτός έχει σταματήσει να ανταποκρίνεται στην ανοσοθεραπεία».

Η guadecitabine μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστεί αυτή η αντίσταση, όπως ανακάλυψαν οι γιατροί και λοιποί ερευνητές που διεξήγαγαν την κλινική δοκιμή. 

Από τους 30 ασθενείς των οποίων αναλύθηκε η δραστηριότητα του καρκίνου, στο 37% η πορεία της νόσου ανακόπηκε, χωρίς εξέλιξη του όγκου για 24 εβδομάδες ή περισσότερο. Τα τρία πέμπτα της ομάδας (60%) ήταν ανθεκτικοί στην ανοσοθεραπεία πριν από τη δοκιμή. Από αυτούς, σχεδόν το 39% δεν παρουσίασε επιδείνωση της υγείας του μετά τη λήψη του συνδυασμού φαρμάκων.

Η νέα θεραπεία φαίνεται ιδιαίτερα ευεργετική για τους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα. Από εκείνους που ήταν ανθεκτικοί στην ανοσοθεραπεία, οι μισοί είχαν την ασθένειά τους υπό έλεγχο για 24 εβδομάδες ή περισσότερο.

Η Alison Sowden, 61 ετών, από το Dorset, διαγνώστηκε με καρκίνο του πνεύμονα πριν από τέσσερα χρόνια και της είπαν ότι είχε ένα χρόνο ζωής, αλλά στη συνέχεια έλαβε pembrolizumab για τρία χρόνια. Τώρα είναι απαλλαγμένη από τον καρκίνο.

«Γνωρίζω ότι υπάρχει πιθανότητα ο καρκίνος μου να επανέλθει και να αναπτύξει αντίσταση στη θεραπεία, γι' αυτό είναι καθησυχαστικό να γνωρίζω ότι βρίσκονται σε εξέλιξη ερευνητικές προσπάθειες με στόχο την αντιστροφή της αντίστασης του καρκίνου στην ανοσοθεραπεία», δήλωσε η ίδια. «Ελπίζω ότι αυτός ο νέος πειραματικός συνδυασμός φαρμάκων θα φτάσει τελικά στις κλινικές και θα βοηθήσει τους ανθρώπους που έχουν αναπτύξει αντίσταση στο pembrolizumab».

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πίσω από κλειστές πόρτες: Οι Αμερικανοί επιστήμονες που πίστευαν ότι ο Covid προήλθε από εργαστήριο

Τech & Science / Πώς ξεκίνησε η πανδημία Covid-19: Οι Αμερικανοί επιστήμονες που πιστεύουν ότι ο κορωνοϊός προήλθε από εργαστήριο

Είναι θεωρία συνωμοσίας εκείνη που υποστηρίζει πως η πανδημία προέκυψε από διαρροή σε ερευνητικό εργαστήριο στην Κίνα ή έχει πραγματικά ερείσματα;
LIFO NEWSROOM
TikTok: Οι πλατφόρμες που εξετάζουν οι Αμερικανοί influencers μετά την επικείμενη απαγόρευση του

Τech & Science / TikTok: Οι πλατφόρμες που εξετάζουν οι Αμερικανοί influencers μετά την επικείμενη απαγόρευση του

Σύμφωνα με στοιχεία του TikTok, μικρές επιχειρήσεις και δημιουργοί περιεχομένου στις ΗΠΑ θα χάσουν 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα μέσα στον πρώτο μήνα από την παύση λειτουργίας της πλατφόρμας
LIFO NEWSROOM
Το Parker Solar Probe της NASA πλησιάζει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τον Ήλιο

Τech & Science / Το Parker Solar Probe της NASA πλησιάζει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τον Ήλιο

Το Parker Solar Probe είναι το πρώτο διαστημόπλοιο που εισέρχεται στην εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου, γνωστή ως κορώνα, και θα επιστρέψει δεδομένα από περιοχές που μέχρι τώρα δεν έχουν εξερευνηθεί
LIFO NEWSROOM