Δυο ανθρώπινες φιγούρες που διαπερνούν τα κάγκελα: Το έργο του Άι Γουέι Γουέι για τους πρόσφυγες

Ai Weiwei Unveils Thought-Provoking Cage Installation Commenting on Refugees in Europe Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Ο διεθνούς φήμης Κινέζος καλλιτέχνης και ακτιβιστής Άι Γουέι Γουέι δημιουργία συχνά έργα που προκαλούν προβληματισμό, με τρόπο άμεσο, πέρα και πάνω από τα εμπόδια της γλώσσας.

Αυτό το καλοκαίρι, η πόλη της Στοκχόλμης υποδέχτηκε το γλυπτό του με τίτλο "Arch", «Αψίδα», ύψους 12 μέτρων. Πρόκειται για μία μεγαλειώδη δομή από συμπαγείς, χαλύβδινες ράβδους, που σχηματίζουν «διά της απουσίας τους», στο εσωτερικό της δύο αλληλοεπικαλυπτόμενες, ανθρώπινες φιγούρες που ξεπερνούν τα εμπόδια. 

Το γλυπτό στέκετε σαν ετερόφωτος φάρος έξω από την γκαλερί του Nationalmuseum στη χερσόνησο Blasieholmen στο αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης και αποτίει φόρο τιμής στους πρόσφυγες στην Ευρώπη και όλο τον υπόλοιπο κόσμο. 

Δυο ανθρώπινες φιγούρες που διαπερνούν τα κάγκελα: Το έργο του Άι Γουέι Γουέι για τους πρόσφυγες Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images

Είναι μια νέα εκδοχή του έργου που είχε εκτεθεί αρχικά στο Washington Square Park στη Νέα Υόρκη το 2017. Ο Άι Γουέι Γουέι είχε ξεκινήσει το έργο ως μια καμπάνια στο Kickstarter με την ονομασία Good Fences Make Good Neighbors, «Οι καλοί φράκτες κάνουν τους καλούς γείτονες». 

Ήταν ένα έργο για τα δρακόντεια μέτρα στα σύνορα μεταξύ Μεξικού και Ηνωμένων Πολιτειών εκείνη την εποχή. Ο καλλιτέχνης δεν δίστασε ποτέ να μιλήσει ανοικτά για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα γλυπτά, οι φωτογραφίες και τα υπόλοιπα έργα τέχνης, είναι διαχρονικά συνυφασμένα με την πολιτική διαμαρτυρία.

Ο ίδιος είχε συλληφθεί στην Κίνα το 2011 και κρατήθηκε για 81 ημέρες χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες, ενώ όταν απελευθερώθηκε, παρέμεινε εγκλωβισμένος στην Κίνα μέχρι το 2015 σε αντίποινα για το έργο και τις ιδέες του.

Ai Weiwei Unveils Thought-Provoking Cage Installation Commenting on Refugees in Europe Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Σεντ-Εξιπερί, η Νίκι ντε Σεν Φαλ και o Μπιλ Μάρεϊ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ο Σεντ-Εξιπερί, η Νίκι ντε Σεν Φαλ και o Μπιλ Μάρεϊ από αύριο στους κινηματογράφους

Μέτρια κινηματογραφική εβδομάδα, με δυο βιογραφικά δράματα που απογοητεύουν, μια κακόβουλη crime κωμωδία και μια διασκευή video game απευθυνόμενη στο οικογενειακό κοινό ανάμεσα στις νέες κυκλοφορίες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Τα Όσκαρ δεν φτιάχτηκαν για εμάς»: Η Χάλι Μπέρι λέει στις μαύρες ηθοποιούς να σταματήσουν να «ποθούν» τα χρυσά αγαλματίδια

Πολιτισμός / «Το σύστημα δεν φτιάχτηκε για εμάς»: Η Χάλι Μπέρι λέει στις μαύρες ηθοποιούς να σταματήσουν να «ποθούν» τα Όσκαρ

Η μόνη μαύρη γυναίκα που έχει κερδίσει Όσκαρ 'Α γυναικείου ρόλου δήλωσε ότι η ιστορική νίκη της τελικά επρόκειτο για ανωμαλία και όχι αλλαγή κατεύθυνσης από την Ακαδημία
LIFO NEWSROOM
Το Υπουργείο Πολιτισμού και η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζουν: 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Πολιτισμός / 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής: Μια κατανυκτική εμπειρία στους δρόμους και στα τοπόσημα της Αθήνας

Σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη, το φεστιβάλ θα παρουσιάσει περισσότερες από 40 συναυλίες και καλλιτεχνικές δράσεις σε εκκλησίες, μουσεία, αρχαιολογικούς και συναυλιακούς χώρους, καλωσορίζοντας για πρώτη φορά στο πρόγραμμά του και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Πράδο: Πλαστός ο «χαμένος πίνακας» του Καραβάτζιο – Στο στόχαστρο έμπορος τέχνης για απάτη

Πολιτισμός / Μουσείο Πράδο: Πλαστός ο «χαμένος πίνακας» του Καραβάτζιο – Στο στόχαστρο έμπορος τέχνης για απάτη

Η έκθεση του Πράδο ήταν καταπέλτης: το έργο δεν είναι αυθεντικός Καραβάτζιο, αλλά δημιούργημα αγνώστου καλλιτέχνη με «μέτρια τεχνική αρτιότητα», εκτιμώντας την πραγματική αξία του σε μόλις 22.000 ευρώ
LIFO NEWSROOM
Βραβεία GLAAD - Σίνθια Ερίβο: «Οι αντωνυμίες they/them υπάρχουν από τις απαρχές του κόσμου»

Πολιτισμός / Βραβεία GLAAD - Σίνθια Ερίβο: «Οι αντωνυμίες they/them υπάρχουν από τις απαρχές του κόσμου»

Η ηθοποιός τιμήθηκε με το βραβείο Stephen F. Kolzak, το οποίο απονέμεται σε «ανοιχτά queer μέλη της κοινότητας του θεάματος ή των MME για το έργο τους προς την εξάλειψη της ομοφοβίας»
LIFO NEWSROOM
Η Ακαδημία ζητά συγγνώμη για τη μη στήριξη στον Παλαιστίνιο νικητή των Όσκαρ, Χαμντάν Μπαλάλ

Πολιτισμός / Η Ακαδημία ζητά συγγνώμη για τη μη στήριξη στον Παλαιστίνιο νικητή των Όσκαρ, Χαμντάν Μπαλάλ

«Ζητάμε ειλικρινά συγγνώμη από τον κ. Μπαλάλ και όλους τους καλλιτέχνες που αισθάνθηκαν ότι δεν υποστηρίχθηκαν από την προηγούμενη δήλωσή μας» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM
Η Coca-Cola Hellenic ακύρωσε την εκδήλωσή της στο Καλλιμάρμαρο

Πολιτισμός / Η Coca-Cola Hellenic ακύρωσε την εκδήλωσή της στο Καλλιμάρμαρο

Σύμφωνα με την εταιρεία «κατά τη διάρκεια των εργασιών ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, τηρώντας απόλυτα τα αρχιτεκτονικά σχέδια και τις μελέτες, όπως είχαν υποβληθεί και εγκριθεί»
LIFO NEWSROOM
Όσκαρ: Πάνω από 500 διάσημοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες επικρίνουν την Ακαδημία για τη μη υποστήριξη του Χαμντάν Μπαλάλ

Πολιτισμός / Όσκαρ: Πάνω από 500 διάσημοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες επικρίνουν την Ακαδημία για τη μη υποστήριξη του Χαμντάν Μπαλάλ

Οι ηθοποιοί Μαρκ Ράφαλο και Πενέλοπε Κρουζ, ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Αλφόνσο Κουαρόν συμπεριλαμβάνονται στα ονόματα που έχουν υπογράψει ανοιχτή επιστολή που καταδικάζει την έλλειψη δημόσιας υποστήριξης της Ακαδημίας προς τον Παλαιστίνιο κινηματογραφιστή
LIFO NEWSROOM