Η Ρωσία απλώς καίει στην ατμόσφαιρα φυσικό αέριο που «δεν μπορεί να πουλήσει»

Russia burns off gas as Europe's energy bills rocket Facebook Twitter
Δορυφορική φωτογραφία αποτυπώνει την υπέρυθρη ακτινοβολία από την καύση αερίου στο εργοστάσιο Portovaya
0

Καθώς το ενεργειακό κόστος της Ευρώπης εκτοξεύεται στα ύψη, η Ρωσία καίει μεγάλους όγκους φυσικού αερίου, σύμφωνα με ανάλυση που αποκαλύπτει το BBC.

Ένα εργοστάσιο, κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία, καίει καθημερινά αέριο αξίας περίπου 10 εκατ. δολαρίων.  Ο πρεσβευτής της Γερμανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε στο BBC ότι η Ρωσία καίει το αέριο επειδή δεν μπορεί να το πουλήσει αλλού.

Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες ανησυχούν για τις μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και αιθάλης που εκλύονται, οι οποίες θα μπορούσαν να επιδεινώσουν το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής. 

Η ανάλυση της Rystad Energy δείχνει ότι περίπου 4,34 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου καίγονται καθημερινά.

Το αέριο προέρχεται από μια νέα μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο Portovaya, βορειοδυτικά της Αγίας Πετρούπολης. 

Τα πρώτα ύποπτα ίχνη είχαν γίνει διαπιστωθεί νωρίτερα μέσα στο καλοκαίρι, από Φινλανδούς πολίτες κοντά στα σύνορα, οι οποίοι ανέφεραν μια μεγάλη φλόγα στον ορίζοντα. 

Το Portovaya βρίσκεται κοντά σε έναν σταθμό συμπίεσης στην αρχή του αγωγού Nord Stream 1, ο οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο κάτω από τη θάλασσα στη Γερμανία. 

Οι ροές μέσω του αγωγού έχουν περιοριστεί από τα μέσα Ιουλίου, με τους Ρώσους να αποδίδουν σε «τεχνικά ζητήματα» τον περιορισμό. Η Γερμανία, από την πλευρά της, λέει πως πρόκειται για μια καθαρά πολιτική κίνηση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Από τον Ιούνιο, οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει μια σημαντική αύξηση της θερμότητας από την εγκατάσταση - η οποία πιστεύεται ότι προέρχεται από την καύση φυσικού αερίου. Ενώ η καύση του φυσικού αερίου είναι συνηθισμένο φαινόμενο στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας - που συνήθως γίνεται για τεχνικούς λόγους ή για λόγους ασφαλείας - η κλίμακα αυτής της καύσης έχει προκαλέσει σύγχυση και προβληματισμό στους ειδικούς. 

«Δεν έχω ξαναδεί εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου να καίει τόσο πολύ», δήλωσε η Δρ Τζέσικα ΜακΚάρτι, ειδική σε δορυφορικά δεδομένα από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι στο Οχάιο.

«Ξεκινώντας περίπου τον Ιούνιο, είδαμε αυτή την τεράστια έξαρση, η οποία δεν υποχώρησε ποτέ. Παρέμεινε ανώμαλα υψηλή».

Ο Μιγκέλ Μπέργκερ, πρέσβης της Γερμανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε στο BBC ότι οι ευρωπαϊκές προσπάθειες για τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο «έχουν ισχυρό αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία».

«Δεν έχουν άλλους που να μπορούν πουλήσουν το αέριο τους, οπότε πρέπει να το κάψουν», παρατήρησε.

Ο Μαρκ Ντέιβις είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Capterio, μιας εταιρείας που ασχολείται με την εξεύρεση λύσεων για την καύση φυσικού αερίου. Εκτιμά ότι η καύση δεν είναι τυχαία και είναι μάλλον μια σκόπιμη απόφαση που λαμβάνεται για λειτουργικούς λόγους. 

«Οι διαχειριστές συχνά είναι άκρως διστακτική να κλείσουν τις εγκαταστάσεις από φόβο ότι μπορεί να είναι τεχνικά δύσκολο ή δαπανηρό να ξαναρχίσουν να λειτουργούν, και μάλλον αυτό συμβαίνει εδώ» εξήγησε στο BBC News.

Άλλοι πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν τεχνικές προκλήσεις στη διαχείριση των μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου που τροφοδοτούσαν τον αγωγό Nord Stream 1.

Η Gazprom ίσως σκόπευε να χρησιμοποιήσει αυτό το αέριο για την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου στο νέο εργοστάσιο, αλλά μπορεί να αντιμετώπισε προβλήματα με τη διαχείρισή του και η ασφαλέστερη επιλογή είναι να το κάψει. «Θα μπορούσε επίσης να είναι το αποτέλεσμα του εμπορικού εμπάργκο της Ευρώπης με τη Ρωσία ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία» σχολιάζει το BBC.

«Αυτού του είδους η μακροχρόνια καύση μπορεί να σημαίνει ότι τους λείπει εξοπλισμός», δήλωσε ο Esa Vakkilainen, καθηγητής ενεργειακής μηχανικής από το Πανεπιστήμιο LUT της Φινλανδίας. 

«Έτσι, λόγω του εμπορικού εμπάργκο με τη Ρωσία, δεν είναι σε θέση να κατασκευάσουν τις βαλβίδες υψηλής ποιότητας που απαιτούνται στην επεξεργασία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Έτσι, ίσως υπάρχουν κάποιες βαλβίδες που έχουν σπάσει και δεν μπορούν να τις αντικαταστήσουν».

Η Gazprom - ο κρατικά ελεγχόμενος ενεργειακός γίγαντας της Ρωσίας, στον οποίο ανήκει το εργοστάσιο - δεν έχει απαντήσει στις κρούσεις για κάποιο σχόλιο. 

Το οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος αυξάνεται κάθε μέρα που αυτή η φλόγα συνεχίζει να καίει, λένε οι επιστήμονες. 

«Αν και οι ακριβείς λόγοι για την καύση είναι άγνωστοι, οι όγκοι, οι εκπομπές και η τοποθεσία αποτελούν μια ορατή υπενθύμιση της κυριαρχίας της Ρωσίας στις ενεργειακές αγορές της Ευρώπης», δήλωσε ο Sindre Knutsson από την Rystad Energy.

«Δεν θα μπορούσε να υπάρξει σαφέστερο μήνυμα - η Ρωσία μπορεί να ρίξει τις τιμές της ενέργειας αύριο. Πρόκειται για αέριο που διαφορετικά θα είχε εξαχθεί μέσω του Nord Stream 1 ή εναλλακτικών οδών». 

Οι τιμές της ενέργειας σε όλο τον κόσμο αυξήθηκαν απότομα, καθώς τα lockdown για την Covid άρθηκαν και οι οικονομίες επέστρεψαν στην κανονικότητα. Πολλοί χώροι εργασίας, βιομηχανίας και αναψυχής είχαν ξαφνικά ανάγκη από περισσότερη ενέργεια ταυτόχρονα, ασκώντας πρωτοφανείς πιέσεις στους προμηθευτές.

Οι τιμές αυξήθηκαν και πάλι τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναζήτησαν τρόπους για να εισάγουν λιγότερη ενέργεια από τη Ρωσία, η οποία προηγουμένως προμήθευε το 40% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιούσε η ΕΕ. 

Ως αποτέλεσμα, οι τιμές από εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου αυξήθηκαν και ορισμένα κράτη της ΕΕ -όπως η Γερμανία και η Ισπανία- εισάγουν τώρα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επίσκοπος που τόλμησε να πει αλήθειες στον Τραμπ: «Θα υψώσει κανείς τη φωνή του;»

Διεθνή / Η επίσκοπος που τόλμησε να πει αλήθειες στον Τραμπ: «Θα υψώσει κανείς τη φωνή του;»

Η Επίσκοπος Μπάντε ανέβηκε στην εξέχουσα αυτή θέση χωρίς πραγματική πολιτική δύναμη, παρά μόνο με την πνευματική εξουσία που προσφέρει ο ρόλος της και η δυνατότητα να μιλήσει ανενόχλητη για 14 λεπτά
LIFO NEWSROOM