Η Μόσχα δεν θα σταματούσε τη «στρατιωτική επιχείρηση»- όπως την αποκαλεί- στην Ουκρανία, ακόμη κι αν το Κίεβο εγκατέλειπε επίσημα τις φιλοδοξίες ένταξης στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας, δήλωσε ακόμη ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να κάνει συνομιλίας με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπό συγκεκριμένους όρους.
«Η αποκήρυξη της ένταξής της στο ΝΑΤΟ είναι τώρα ζωτικής σημασίας, αλλά πλέον δεν είναι επαρκής προκειμένου να αποκατασταθεί η ειρήνη», δήλωσε ο Μεντβέντεφ στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Η Μόσχα, συμπλήρωσε, θα συνεχίσει την εκστρατεία της, μέχρι να πετύχει τους στόχους της. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι θέλει να «αποναζιστικοποιήσει» την Ουκρανία, επιχείρημα που το Κίεβο και η Δύση λένε πως είναι ένα αβάσιμο πρόσχημα για τον πόλεμο.
Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν διεξάγει αρκετούς γύρους συνομιλιών, μετά την έναρξη της εισβολής, αλλά δεν έχει σημειωθεί πρόοδος και υπάρχουν ελάχιστες προοπτικές για την επανέναρξη των επαφών.
«Αυτό (οι συνομιλίες) θα εξαρτηθεί από το πώς εκτυλίσσονται τα γεγονότα. Ήμασταν ήδη διατεθειμένοι να συναντηθούμε (με το Ζελένσκι)», υποστήριξε ο Μεντβέντεφ.
Στις ίδιες δηλώσεις είπε πως τα όπλα που έχει προμηθεύσει η Ουάσινγκτον στο Κίεβο- όπως οι εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων HIMARS- δεν αποτελούν σημαντική απειλή ακόμη. Αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει, συμπλήρωσε, εάν οι ΗΠΑ στείλουν πυραύλους που μπορούν να πλήξουν στόχους σε μεγαλύτερες αποστάσεις.
«Είναι ένα πράγμα όταν αυτό το είδος πυραύλου διανύει 70 χιλιόμετρα και άλλο όταν καλύπτει 300-400 χιλιόμετρα. Αυτό θα ήταν ευθεία απειλή για το έδαφος της Ρωσίας», πρόσθεσε.
Με πληροφορίες από Reuters