Ρώσοι πολιτικοί ενώνουν τις δυνάμεις τους και ορθώνουν ανάστημα απέναντι στον Πούτιν

Ρώσοι πολιτικοί συνασπίζονται κατά του Πούτιν και τα αποτελέσματα προκαλούν έκπληξη Facebook Twitter
0

Οι αποτυχίες της Ρωσίας στο πεδίο των μαχών στην Ουκρανία, ξεσηκώνουν νέες αντιδράσεις κατά του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με δύο τοπικούς πολιτικούς που τάσσονται εναντίον του. 

Η απουσία μία γρήγορης νίκης, η αδυναμία κατάληψης του Κιέβου και η επιτυχής, πλέον, αντεπίθεση από την πλευρά των Ουκρανών - που οδήγησε στην απώλεια μεγάλου αριθμού Ρώσων στρατιωτών - έχουν προκαλέσει οργή εντός της Ρωσίας, με τους πολιτικούς αντιπάλους του Πούτιν να «σηκώνουν τα μανίκια» για να αποπεμφθεί. 

«Υπάρχει ένα σημείο όπου τόσο οι φιλελεύθερες ομάδες όσο και οι φιλοπόλεμοι μπορούν να έχουν τον ίδιο στόχο. Ο στόχος μπορεί να είναι να παραιτηθεί ο Πούτιν» δήλωσε ο Ντμίτρι Παλιούγκα, τοπικός πολιτικός στην Αγία Πετρούπολη, γενέτειρα του Πούτιν, ο οποίος ζήτησε την παραπομπή του προέδρου σε δίκη.

Οι φιλελεύθεροι, όπως εκείνος, είχαν ταχθεί κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, και όπως είπε στο CNN ο Παλιούγκα πλέον βλέπει ότι υπάρχει χώρος για αύξηση της δυναμικής του αντιπολεμικού αισθήματος.

«Ο ρωσικός στρατός καταστρέφεται αυτή τη στιγμή. Άρα, χάνουμε κόσμο, χάνουμε όπλα και χάνουμε την ικανότητά μας να αμυνθούμε. Ακόμα και η ρωσική προπαγάνδα δεν μπορεί να το κρύψει, ο ρωσικός στρατός ηττάται στην Ουκρανία» επεσήμανε. 

Η κριτική σε βάρος του Κρεμλίνου αποδεικνύεται ιδιαίτερα επικίνδυνη στη Ρωσία του Πούτιν, με τους περισσότερους αντιδρώντες να καταλήγουν στη φυλακή - χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι ο Αλεξέι Ναβάλνι. Ο συγγραφέας και πολιτικός Βλαντιμίρ Κάρα-Μούρζα συνελήφθη ύστερα από την τοποθέτησή του κατά του πολέμου, όπως και τόσοι άλλοι.

Ο Παλιούγκα τόνισε πως οι επικριτές του Πούτιν φροντίζουν πλέον να παραμένουν εντός των πλαισίων του νόμου, για να μην έχουν την ίδια μοίρα. 

Η Ξένια Θόρστρομ, τοπική σύμβουλο στην Αγία Πετρούπολη, υιοθέτησε αυτή την προσέγγιση. Όπως είπε στο CNN, μία από τις ελάχιστες ελευθερίες που της έδινε η θέση της ήταν να κάνει δημόσιες δηλώσεις. Κάθε τι άλλο «καταπνιγόταν». Αποφάσισε, λοιπόν, να κυκλοφορήσει την αίτηση του Παλιούγκα σε πολιτικούς κύκλους και πλέον αυτή έχει δεκάδες υπογραφές. 

Το πρόβλημα, κατά την ίδια, δεν εντοπίζεται μόνο στην Ουκρανία, αλλά και εντός της Ρωσίας. «Οι Ρώσοι έχουν φτωχοποιηθεί, δεν είναι ευπρόσδεκτοι πουθενά. Έχουν μειωθεί οι υποδομές και οι προμήθειες». 

«Τώρα, ο κόσμος θα γίνεται ολοένα και φτωχότερος και πιο δυστυχισμένος. Και, δεν ξέρω τι μέλλον μπορεί να έχει μία απομονωμένη χώρα». 

Οι αντιδράσεις που προκάλεσαν έκπληξη

Η Θόρστρομ γνωρίζει, από προσωπική εμπειρία, πως ο Πούτιν χαίρει ακόμα μεγάλης υποστήριξης. Η ίδια της η μητέρα πιστεύει την προπαγάνδα του Κρεμλίνου και ζει «σε μία παράλληλη πραγματικότητα στην οποία ο Πούτιν κάνει τη Ρωσία και πάλι μεγάλη». 

«Πιστεύει στην ύπαρξη Ναζί στην Ουκρανία» συνέχισε, αναφερόμενη στη μητέρα της. «Πιστεύει πως η Δύση θέλει να βλάψει τη Ρωσία γιατί χρειάζεται τους ρωσικούς πόρους, πως η Δύση δεν θέλει τη Ρωσία ισχυρή». 

Σύμφωνα με την ίδια, ο Πούτιν είναι παράλογος, αλλά ελπίζει πως θα μπορέσει να μεταπειστεί, κάπως, και να εγκαταλείψει την εξουσία. 

Ανέβαλε με ιδιαίτερη χαρά, όπως είπε, δημόσιο ρόλο κατά του προέδρου καθώς είχε καταφέρει να φύγει από τη χώρα. Πλέον ζει στη Φινλανδία.

Ο Παλιούγκα παραμένει στη Ρωσία, όμως, και αναγνωρίζει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει λόγω της δημόσιας θέσης του. Έχει ήδη διωχθεί για ασέβεια κατά της Αρχής, αλλά το δικαστήριο τού επέβαλε ένα πρόστιμο 700 δολαρίων, κάτι που τον έκανε να νιώσει καλύτερα. 

«Ίσως, είμαστε πολύ, πολύ μικροί πολιτικοί στη Ρωσία. Ίσως γι' αυτόν δεν ανησυχούμε ότι θα μας δηλητηριάσουν ή κάτι ανάλογο» συμπέρανε. 

Ωστόσο, η απουσία έντονης αντίδρασης από πλευράς εξουσίας στο κύμα αντιδράσεων από πολιτικούς του βεληνεκούς του Παλιούγκα δημιουργεί ερωτήματα. 

Ο ίδιος δεν έχει καμία ελπίδα πως οι βουλευτές της Δούμα, της Κάτω Βουλής που είναι υπό την εξουσία του Πούτιν, θα στηρίξουν τον σκοπό του, αλλά έχει επιτυχίες αλλού. 

«Θέλαμε να δείξουμε στον κόσμο πως δεν είμαστε μόνοι, πως υπάρχει κόσμος και ακόμα και δημόσιοι λειτουργοί που είναι κατά της στρατιωτικής επιχείρησης και κατά του Πούτιν και θέλουμε να ενώσουμε τον κόσμο και να τού δώσουμε ελπίδα» είπε.

Από την πρώτη του έκκληση στη Βουλή για παραπομπή του Πούτιν, ο Παλιούγκα έχει λάβει πολλά μηνύματα στήριξης από πολίτες, που του προσφέρουν χρήματα για να πληρώσει τα πρόστιμά του ακόμα και κρησφύγετα, σε περίπτωση που τα χρειαστεί. 

Αλλά, αυτό που δεν περίμενε είναι η (σχεδόν καθολική) απουσία μηνυμάτων μίσους σε βάρος του. «Έχω λάβει μόνο δύο μηνύματα όπου με κατηγορούσαν για άσχημα πράγματα» σημείωσε και παρατήρησε πως «είναι πολύ μικρός αριθμός και έχω μεγάλη υποστήριξη. Στ' αλήθεια, δεν περίμενα να συμβεί». 

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΕ: Οποιαδήποτε γυναίκα από το Αφγανιστάν μπορεί να ζητήσει άσυλο στην Ευρώπη

Διεθνή / ΕΕ: Οποιαδήποτε γυναίκα από το Αφγανιστάν μπορεί να ζητήσει άσυλο στην Ευρώπη

Το Δικαστήριο υπογραμμίζει ότι τα μέτρα των Ταλιμπάν, που περιορίζουν τα δικαιώματα των γυναικών, συνιστούν διώξεις, αναγνωρίζοντας τη βαρύτητα των διακρίσεων εναντίον τους
LIFO NEWSROOM
Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Ξεπέρασε τον Τζεφ Μπέζος και είναι πλέον ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

Διεθνή / Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Ξεπέρασε τον Τζεφ Μπέζος και είναι πλέον ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

Ο Ζούκερμπεργκ είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 78 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον από τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο
LIFO NEWSROOM