Έχει τη γεύση και τη μυρωδιά της ντομάτας, μοιάζει με το φρούτο, αλλά έχει μια βασική διαφορά:είναι μοβ.
Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ ενέκρινε μια γενετικά τροποποιημένη μοβ ντομάτα, ανοίγοντας τον δρόμο προκειμένου να βρεθεί στα ράφια των αμερικανικών καταστημάτων την επόμενη χρονιά.
«Σε ό,τι αφορά στον κίνδυνο φυτικών παράσιτων, αυτό το φυτό μπορεί να καλλιεργηθεί με ασφάλεια και να χρησιμοποιηθεί για αναπαραγωγή», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση.
Έπειτα από αυτή την έγκριση, η μοβ ντομάτα είναι πλέον ένα βήμα πιο κοντά στην ευρεία διανομή. Πέρα από το μοναδικό χρώμα της, έχει οφέλη για την υγεία και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τις κόκκινες ντομάτες κήπου, σύμφωνα με επιστήμονες.
Ομάδα επιστημόνων ανέπτυξαν τη συγκεκριμένη ντομάτα, ανάμεσά τους η Βρετανίδα βιοχημικός Κάθι Μάρτιν, καθηγήτρια στο University of East Anglia, η οποία επί 20 χρόνια έχει ασχοληθεί με την παραγωγή χρωστικών στα λουλούδια. «Ήθελα να ξεκινήσω πρότζεκτ στα οποία θα μπορούσαμε να εξετάσουμε εάν υπάρχουν οφέλη για την υγεία σε αυτή τη συγκεκριμένη ομάδα χρωστικών», ανέφερε.
Οι χρωστικές που κέρδισαν το ενδιαφέρον της ήταν οι ανθοκυανίνες, οι οποίες δίνουν το πλούσιο μοβ-μπλε χρώμα που έχουν τα μύρτιλα, τα βατόμουρα και οι μελιτζάνες. Με χρηματοδότηση από γερμανική κοινοπραξία, αποφάσισε να δημιουργήσει ντομάτες πλούσιες σε ανθοκυανίνες, ελπίζοντας να «αυξήσει την αντιοξειδωτική δυνατότητα» των φρούτων. Συγκρίνοντας τις κανονικές ντομάτες με τις μοβ, θα μπορούσε να εξακριβώσει εάν οι ανθοκυανίνες συνδέονται με συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία.
Για να φτιάξουν τις μοβ ντομάτες, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μεταγραφικούς παράγοντες από το λουλούδι «σκυλάκι», προκειμένου να κάνουν το φρούτο να παράξει περισσότερες ανθοκυανίνες, δημιουργώντας ένα έντονο μοβ χρώμα. Η Μάρτιν και οι συνάδελφοί της δημοσίευσαν τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνάς τους το 2008, στο περιοδικό Nature Biotechnology.
Τα αποτελέσματα ήταν «εκπληκτικά», δήλωσε η βιοχημικός. Ποντίκια επιρρεπή στον καρκίνο, που κατανάλωσαν τις μοβ ντομάτες έζησαν κατά 30% περισσότερο σε σύγκριση με εκείνα που έτρωγαν κανονικές ντομάτες, σύμφωνα με τη μελέτη.
Υπάρχουν πολλές εξηγήσεις για το γιατί οι πλούσιες σε ανθοκυανίνες ντομάτες μπορεί να έχουν οφέλη για την υγεία, ανέφερε η Μάρτιν. Πιθανότατα εμπλέκονται πολλαπλοί μηχανισμοί σημείωσε. «Δεν είναι σαν ένα φάρμακο, που έχει έναν στόχο. Αφορά την αντιοξειδωτική ικανότητά τους. Επίσης, ίσως επηρεάζουν τη σύνθεση του μικροβιώματος, επομένως μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα την πέψη άλλων θρεπτικών συστατικών», εξήγησε.
Το 2013, η Μάρτιν και οι συνάδελφοί της δημοσίευσαν έρευνα στην οποία διαπίστωσαν ότι οι μοβ ντομάτες έχουν διπλάσια διάρκεια ζωής σε σύγκριση με τους κόκκινους «συγγενείς» τους. Στη συνέχεια, η βιοχημικός ίδρυσε εταιρεία, την Norfolk Plant Sciences, με στόχο να βγάλει τις μοβ ντομάτες στην αγορά.
Οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο «προετοιμάζονται» για τις γενετικά τροποποιημένες τροφές, εκτίμησε ο Νέιθαν Πάμπλιν, CEO της Norfolk Plant Sciences. «Εξετάζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας, όσον αφορά τη βιωσιμότητα, την κλιματική αλλαγή, την υγεία που συνδέεται με τη διατροφή και η αντίδραση στην ανακοίνωσή μας δείχνει ότι αυτό είναι ένα πραγματικά σημαντικό θέμα για πολλούς ανθρώπους», δήλωσε.
Τα επόμενα βήματα για τη μοβ ντομάτα είναι η άδεια του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και η εμπορευματοποίηση, δήλωσε ο Πάμπλιν. Η εταιρεία θα αρχίσει να κάνει περιορισμένες δοκιμές σε αγορές το 2023, για να εξακριβώσει ποιοι καταναλωτές ενδιαφέρονται περισσότερο για τις μοβ ντομάτες. Όσο για τη γεύση τους; Είναι ίδια με τη συνηθισμένη κόκκινη ντομάτα, σύμφωνα με τον Πάμπλιν. «Η γεύση της είναι εκείνη μιας υπέροχης ντομάτας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Με πληροφορίες από CNN