Kohinoor: Το αμφιλεγόμενο διαμάντι του στέμματος, που ζητούν πίσω οι Ινδοί μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ

Kohinoor: Το αμφιλεγόμενο διαμάντι που ζητούν πίσω οι Ινδοί μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Facebook Twitter
Φωτ: Corbis/Corbis via Getty Images
0

Λίγο μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ στις 8 Σεπτεμβρίου, η λέξη «Kohinoor» άρχισε να γίνεται δημοφιλής στο ινδικό Twitter.

Στον απόηχο του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ, υπήρξε ένα αίτημα: «Τώρα μπορούμε να πάρουμε πίσω το #Kohinoor μας;»

Ήταν μια αναφορά σε ένα από τα πιο διάσημα πετράδια του κόσμου. Το διαμάντι Kohinoor των 105 καρατίων είναι μόνο μία από τις 2.800 πέτρες που έχουν τοποθετηθεί στο στέμμα που κατασκευάστηκε για τη μητέρα της Ελισάβετ.

Η ιστορία του Kohinoor

Όταν εξορύχθηκε στο σημερινό Andhra Pradesh, κατά τη διάρκεια της δυναστείας Kakatiyan του 12ου-14ου αιώνα, πιστεύεται ότι ήταν άκοπο 793 καρατίων. Η παλαιότερη καταγραφή της κατοχής του το τοποθετεί στα χέρια των Mughals τον 16ο αιώνα. Μετά φέρεται να πέρασε στους Πέρσες και από εκεί στους Αφγανούς.

Ο Σιχ Μαχαραγιάς, Ranjit Singh, το έφερε πίσω στην Ινδία αφού το πήρε από τον Αφγανό ηγέτη Σαχ  Shujah Durrani.

Στη συνέχεια αποκτήθηκε από τους Βρετανούς κατά την προσάρτηση του Παντζάμπ. Η Βρετανική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών απέκτησε την πέτρα στα τέλη της δεκαετίας του 1840, αφού ανάγκασε τον 10χρονο Μαχαραγιά Ντάντζιπ Σινγκ να παραδώσει τα εδάφη και τα υπάρχοντά του.

Kohinoor: Το αμφιλεγόμενο διαμάντι που ζητούν πίσω οι Ινδοί μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Facebook Twitter
Φωτ: Wikipedia

Έπειτα, η εταιρεία παρουσίασε το διαμάντι στη βασίλισσα Βικτώρια. Ο πρίγκιπας Αλβέρτος, σύζυγός της, ζήτησε να κοπεί και τοποθετήθηκε στα στέμματα της Βασίλισσας Αλεξάνδρας και της Βασίλισσας Μαρίας πριν τοποθετηθεί στο στέμμα της Βασιλομήτωρ Ελισάβετ το 1937.

Το Kohinoor, που σημαίνει «Βουνό του Φωτός», συγκαταλέγεται στα κοσμήματα του βρετανικού στέμματος από τότε, αλλά οι κυβερνήσεις στο Ιράν, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την Ινδία έχουν όλες διεκδικήσουν το διαμάντι.

Μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, η προοπτική να παραμείνει το πετράδι στο Ηνωμένο Βασίλειο έκανε πολλούς χρήστες του Twitter στην Ινδία να απαιτούν την επιστροφή του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ζητείται η επιστροφή του διαμαντιού. Μετά την ανεξαρτησία της Ινδίας το 1947, η κυβέρνηση ζήτησε πίσω το διαμάντι. Η Ινδία έκανε άλλη μια κρούση τη χρονιά της στέψης της βασίλισσας Ελισάβετ Β'.

Αυτά τα αιτήματα έπεσαν στο κενό, με το Ηνωμένο Βασίλειο να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν νομικοί λόγοι για την επιστροφή του Kohinoor στην Ινδία.

Ο Βρετανο-Ινδός συγγραφέας και πολιτικός σχολιαστής Saurav Dutt λέει ότι οι πιθανότητες να επιστρέψει το κόσμημα από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ελάχιστες.

Μπορεί η Βρετανία να επέστρεψε τους χάλκινους θησαυρούς του Μπενίν, ωστόσο, ο Dutt δεν βλέπει την επιστροφή του Kohinoor. Το βρετανικό βασιλικό κατεστημένο είναι ακόμα «παντρεμένο με αυτή τη ρομαντική εκδοχή της αυτοκρατορίας, παρόλο που έχει πεθάνει εδώ και καιρό και έχει χάσει τη δύναμή της» υποστηρίζει ο Dutt και το Kohinoor είναι σύμβολο αυτής της δύναμης.

Τουλάχιστον, ο βασιλιάς Κάρολος πρέπει να αναγνωρίσει τη «μαύρη ιστορία» του διαμαντιού Kohinoor, λέει ο Dutt.

«Η αναγνώριση του γεγονότος ότι αποκτήθηκε ύπουλα και μέσω εξαπάτησης θα ήταν ένα σημαντικό βήμα σε αυτό το στάδιο, που θέτει τις βάσεις για την επόμενη γενιά να μπορέσει να το επιστρέψει», λέει στο TIME.

Το στέμμα με τα 2.800 διαμάντια

Το στέμμα, που φέρει το αμφιλεγόμενο διαμάντι Kohinoor, είναι φορτωμένο με 2.800 διαμάντια τοποθετημένα στον πλατινένιο σκελετό του. Aποτελείται από εναλλασσόμενες συστάδες διαμαντιών που σχηματίζουν σταυρούς και ορθογώνια, που οριοθετούνται από μονές σειρές διαμαντιών κοπής μπριγιάν.

Στο στέμμα υπάρχουν επίσης μεγάλα διαμάντια, συμπεριλαμβανομένου ενός που δόθηκε στη βασίλισσα Βικτώρια το 1856 από τον Σουλτάνο της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την Daily Mail, το στέμμα θα το φορέσει η Καμίλα κατά τη διάρκεια της στέψης του βασιλιά Καρόλου.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κέιτ Μπέκινσεϊλ: Έχω δεχτεί παρενόχληση σε γυρίσματα - Με είπαν «σκύλα» όταν παραπονέθηκα

Διεθνή / Κέιτ Μπέκινσεϊλ: Έχω δεχτεί παρενόχληση σε γυρίσματα - Με είπαν «σκύλα» όταν παραπονέθηκα

Με περιφρονούσαν, με υποτιμούσαν και όταν είπα πως παρενοχλήθηκα σεξουαλικά, μου είπαν ότι «δεν συνέβη» - Κατέβασε το βίντεο από τον λογαριασμό της έκτοτε η Βρετανίδα ηθοποιός
LIFO NEWSROOM
Ο Τζάστιν Μπαλντόνι μηνύει τους New York Times για «λίβελο» και ζητά 250 εκατ. δολάρια

Διεθνή / Ο Τζάστιν Μπαλντόνι μηνύει τους New York Times για «λίβελο» και ζητά 250 εκατ. δολάρια

Χρησιμοποιήσατε μόνο αποσπάσματα και παραποιήσατε τα λόγια μου, λέει ο ηθοποιός για τις συνομιλίες του που αποκαλύφθηκαν στην υπόθεση με τη Μπλέικ Λάιβλι - Τι απαντά η εφημερίδα
LIFO NEWSROOM
Η ρωσική Gazprom ανέστειλε τη ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

Διεθνή / Τέλος το ρωσικό φυσικό αέριο της Gazprom στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας

Η Ρωσία σταμάτησε να στέλνει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, αφού το Κίεβο αρνήθηκε να επιτρέψει οποιαδήποτε διαμετακόμιση που χρηματοδοτεί την πολεμική μηχανή της Μόσχας
LIFO NEWSROOM