Μία εβδομάδα απομένει για τις εκλογές στην Ιταλία, που θα διεξαχθούν στις 25 Σεπτεμβρίου και η πολιτική αντιπαράθεση κλιμακώνεται.
Πλέον δεν επιτρέπεται να δημοσιεύονται δημοσκοπήσεις, αλλά στις τελευταίες μετρήσεις η συντηρητική συμμαχία- Φόρτσα Ιτάλια, Λέγκα και Αδέλφια της Ιταλίας- αγγίζει το 47% στην πρόθεση ψήφου. Ένα ποσοστό που θα μπορούσε να μετατραπεί στο 60% των εδρών στη Βουλή και τη Γερουσία.
Εάν δεν υπάρξουν θεαματικές εκπλήξεις, τον Μάριο Ντράγκι αναμένεται να διαδεχθεί μια κυβερνητική συνεργασία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, του Ματέο Σαλβίνι και της ακροδεξιάς Τζόρτζια Μελόνι.
Η κεντροαριστερή συμμαχία δεν καταφέρνει να ξεπεράσει το 28% στην πρόθεση ψήφου, στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Για πρώτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια είναι τόσο μεγάλη η διαφορά ανάμεσα στις κύριες πολιτικές παρατάξεις της Ιταλίας και αγγίζει τις 20 ποσοστιαίες μονάδες.
Όσο για τα Πέντε Αστέρια, παρά την θεαματική πτώση σε σχέση με τις εκλογές του 2018- όταν είχαν λάβει σχεδόν το 33%- αγγίζουν το 13% στην πρόθεση ψήφου. Η νεοσύστατη κεντρώα συμμαχία των Κάρλο Καλέντα και Ματέο Ρέντσι προς το παρόν δεν δείχνει να είναι σε θέση να κάνει την διαφορά και να απειλήσει την προοδευτική και, ακόμη λιγότερο, την συντηρητική συμμαχία.
Οι προβλέψεις φέρνουν και προβληματισμούς, κυρίως για το ακροδεξιό κόμμα των Αδελφών της Ιταλίας, το οποίο σύμφωνα με τους πιο πολλούς αναλυτές είναι κάτι παραπάνω από πιθανό να αναδειχθεί πρώτο κόμμα, ξεπερνώντας ακόμη και το 25% των ψήφων.
Η επικεφαλής του κόμματος, η 45χρονη Τζόρτζια Μελόνι, έχει καταστήσει σαφές ότι σε περίπτωση που κερδίσει την εκλογική αναμέτρηση, περιμένει να της ανατεθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Σέρτζιο Ματαρέλα. Κάτι που συμβαίνει πάντα με τον επικεφαλής της πρώτης πολιτικής δύναμης της χώρας.
Όμως, η Μελόνι αρνείται να καταδικάσει την πολιτική και τις επιλογές της Ουγγαρίας του Βίκτορ Ορμπάν, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να περιορίσει το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση και τις ευρύτερες κοινωνικές ελευθερίες, όπως της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+.
Η ίδια το διαψεύδει, αλλά την Πέμπτη το κόμμα της- όπως και η Λέγκα- καταψήφισαν την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία χαρακτηρίζει την Ουγγαρία «συστημική απειλή κατά των ιδρυτικών αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν η Ιταλία, με πρωθυπουργό την Μελόνι, μπορεί να αποτελέσει νέο, κύριας σημασίας πρόβλημα, για τις Βρυξέλλες και όχι μόνο. Διότι η επικεφαλής των Αδελφών της Ιταλίας ζητά, μεταξύ των άλλων, την επαναδιαπραγμάτευση του Ιταλικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ είχε ξεκινήσει την προεκλογική της εκστρατεία, επιμένοντας ότι η χώρα της, μαζί με την Ευρώπη, πρέπει να προχωρήσει σε ναυτικό αποκλεισμό νότια της Σικελίας, για να σταματήσουν οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πρόεδρος της Φόρτσα Ιτάλια, παρουσιάσθηκε ως εγγυητής του ευρωπαϊκού και φιλοατλαντικού προσανατολισμού της επόμενης ιταλικής κυβέρνησης. Ξεκαθάρισε ότι αν η Λέγκα και τα Αδέλφια της Ιταλίας δεν ακολουθήσουν την κατεύθυνση αυτή, το κόμμα του θα εγκαταλείψει την κυβερνητική συμμαχία.
Απομένει να φανεί τι θα συμβεί τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας. Ήδη όμως θεωρείται βέβαιο ότι ο Σέρτζιο Ματαρέλα θα παρακολουθεί αδιαλείπτως την πορεία της νέας κυβέρνησης. Επίσης, εάν η Μελόνι δημιουργήσει ουσιαστικά προβλήματα με την Ευρώπη στο μέτωπο των κοινωνικών δικαιωμάτων και προκαλέσει μια ευρύτερη κοινωνική και οικονομική αστάθεια, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει επιστροφή σε μια ευρεία κυβερνητική συμμαχία, με τεχνοκράτη πρωθυπουργό και τη συμμετοχή όλων των μεγάλων κομμάτων, πλην των Αδελφών της Ιταλίας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ