Στη Νέα Υόρκη ο Μητσοτάκης για τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ- Επί τάπητος η τουρκική προκλητικότητα

Μητσοτάκης; Στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός για τη ΓΣ του ΟΗΕ- Στο επίκεντρο οι τουρκική προκλητικότητα Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Στις ΗΠΑ μεταβαίνει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να παραστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όπου θα μιλήσει την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται απόψε στη Νέα Υόρκη και όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στις συναντήσεις και τις ομιλίες του επί αμερικανικού εδάφους θα αναδείξει το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, ως αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου σε μια συγκυρία που η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των συνεπειών της, ως στρατηγικού κόμβου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναδείξει τη χώρα, ως ελκυστικός επενδυτικός προορισμός καθώς και ως σταθερό υπέρμαχο στις στέρεες νομικά, ιστορικά και πολιτικά θέσεις, που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο.

Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το μεσημέρι της Παρασκευής, 23 Σεπτεμβρίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο για τις δυτικές δημοκρατίες εν μέσω πρωτοφανών κρίσεων.

Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και στις απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις ελληνικής κυριαρχίας, σε μια συγκυρία που η Δύση έχει καταδικάσει τον αναθεωρητισμό και την παραβίαση της κυριαρχίας και των συνόρων.

Θα παραστεί επίσης στη δεξίωση που θα παραθέσει ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη το βράδυ προς τιμήν των ηγετών που συμμετέχουν στην εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Εκεί θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με σειρά ηγετών.

Ο πρωθυπουργός επίσης θα συναντήσει επενδυτές στα γραφεία της Bank of America, όπου εκπρόσωποι hedge funds, τράπεζες, ασφαλιστικοί οργανισμοί και εκπρόσωποι πολυεθνικών εταιρειών θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την πρόοδο και την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, τις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η κυβέρνηση και τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα.

Το πρόγραμμα του κ. Μητσοτακη περιλαμβάνει επίσης συνεντεύξεις σε δύο μεγάλα διεθνή μέσα ενώ θα συμμετάσχει σε κλειστό πρωινό εργασίας που στο Council of Foreign Relations.

Εκεί ο Πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τις θέσεις της χώρας για μια σειρά ζητημάτων με αιχμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, να αναδείξει τις συμμαχίες της και τον ρόλο της στη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην περιοχή και να μιλήσει για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το ίδιο θα κάνει, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτροείο και στις διμερείς επαφές του, μεταξύ άλλων, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ και τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ αλ Μένφι.

Ενισχύοντας τους δεσμούς με την Ομογένεια, όπως είχε κάνει και τον περασμένο Μάιο κατά την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο και την Ουάσιγκτον, θα παρακαθήσει σε μεγάλο ομογενειακό γεύμα που παραθέτουν προς τιμήν του ομογενειακές οργανώσεις (μεταξύ άλλων, τo HALC, το Hellenic Initiative, κ. ά). Στο γεύμα θα παρακαθήσουν σημαντικοί παράγοντες της Ομογένειας με διασυνδέσεις στο αμερικανικό Κογκρέσο, καθώς και ομογενείς βουλευτές της Νέας Υόρκης.

Ακόμη, θα έχει συναντήσεις με αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις και θα επισκεφθεί το ground zero της Νέας Υόρκης, συγκεκριμένα το Μουσείο στη μνήμη των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου (9.11 Memorial Museum), για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα.

Στη συνέχεια θα τον υποδεχθεί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος στην Εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Σε περιόδους δεξιών κυβερνήσεων το θέμα ήταν πάντα η Τουρκία

Διεθνή / Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Σε περιόδους δεξιών κυβερνήσεων το θέμα ήταν πάντα η Τουρκία

Σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μίλησε για Οθωμανική Αυτοκρατορία, για τουρκική μειονότητα στη Θράκη - «Δεν είναι η Ελλάδα το 'έτερο εγώ' μας», είπε ο Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά: «Πού ήταν οι υπερπατριώτες όταν φυλάγαμε τον Έβρο;»

Πολιτική / Μητσοτάκης για τα ελληνοτουρκικά: «Πού ήταν οι υπερπατριώτες όταν φυλάγαμε τον Έβρο;»

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει πλέον ευθυγραμμιστεί με τις ελληνικές θέσεις, επισημαίνοντας ότι το σύμφωνο για το άσυλο αποτελεί ευρωπαϊκή επιτυχία
LIFO NEWSROOM
Η Όλγα Κεφαλογιάννη επιβεβαιώνει ότι κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα για τη λύση του γάμου της με τον Μίνω Μάτσα

Πολιτική / Η Όλγα Κεφαλογιάννη επιβεβαιώνει ότι κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα για τη λύση του γάμου της με τον Μίνω Μάτσα

«Οι διαφορές οικογενειακού δικαίου, όταν δεν μπορούν να λυθούν συναινετικά, οφείλουν να οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης» αναφέρει η υπουργός
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Θετικό ότι η ΕΕ συγκλίνει στην άποψη της Ελλάδας για αυστηρή φύλαξη των συνόρων

Πολιτική / Μητσοτάκης: Θετικό ότι η ΕΕ συγκλίνει στην άποψη της Ελλάδας για αυστηρή φύλαξη των συνόρων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη συνεργασίας με τρίτες χώρες, φέρνοντας ως παράδειγμα την Τουρκία, και τόνισε πως η επόμενη μεγάλη πρόκληση είναι η εξασφάλιση ότι θα γίνονται επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο
LIFO NEWSROOM
Πολάκης για Κασσελάκη: «Την έχετε κάνει τη μ.. και τον έχετε κάνει πληγωμένο πρίγκηπα εσείς οι 87, οι 100»

Πολιτική / Πολάκης για Κασσελάκη: «Την έχετε κάνει τη μ.. και τον έχετε κάνει πληγωμένο πρίγκιπα εσείς οι 87, οι 100»

Εξερράγη ο βουλευτής Χανίων στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με τους χειρισμούς της ηγετικής ομάδας για τον αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη από την διεκδίκηση της ηγεσίας
LIFO NEWSROOM
Ιράν - 1998: Όταν η Βάσω Παπανδρέου έσπασε τον ενδυματολογικό κώδικα της θεοκρατίας

Ελλάδα / Ιράν - 1998: Όταν η Βάσω Παπανδρέου έσπασε τον ενδυματολογικό κώδικα της ισλαμικής δημοκρατίας

Η Βάσω Παπανδρέου έχει μείνει στην ιστορία των γυναικών του Ιράν ως η πρώτη επίσημη επισκέπτης που «παραβίασε» το αυστηρό πρωτόκολλο του θεοκρατικού καθεστώτος
LIFO NEWSROOM
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Βάσω Παπανδρέου άφησε το δικό της αποτύπωμα στην ευρωπαϊκή πολιτική»

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Βάσω Παπανδρέου άφησε το δικό της αποτύπωμα στην ευρωπαϊκή πολιτική»

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Βάσω Παπανδρέου θα μείνει στη μνήμη με την αφοσίωση των φίλων της και τον σεβασμό των αντιπάλων της, καταλήγοντας με θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της
LIFO NEWSROOM
Νέες αιχμές Σαμαρά για ελληνοτουρκικά: «Τα ήρεμα νερά οδηγούν σε φουρτούνες»

Πολιτική / Νέες αιχμές Σαμαρά για ελληνοτουρκικά: «Τα ήρεμα νερά οδηγούν σε φουρτούνες»

Ο Σαμαράς κατέκρινε τις προτάσεις που ακούγονται για λύσεις διχοτόμησης, δηλώνοντας ότι θα αποτελέσουν θρυαλλίδα για την επόμενη κρίση και θα οδηγήσουν στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας
LIFO NEWSROOM
Δημήτρης Κουτσούμπας: Διαδικτυακή απάτη με πλαστοπροσωπία του, καταγγέλλει το ΚΚΕ

Πολιτική / Δημήτρης Κουτσούμπας: Διαδικτυακή απάτη με πλαστοπροσωπία του, καταγγέλλει το ΚΚΕ

Διακινείται βίντεο - προϊόν επεξεργασίας, στο οποίο ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήθεν παρουσιάζει «νομοθετική πρωτοβουλία του ΚΚΕ για επενδύσεις σε εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου»
LIFO NEWSROOM