Η ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων και η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, και του Γάλλου ομολόγου του, Σεμπαστιάν Λεκορνί, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε τη συνάντηση «γόνιμη και ειλικρινή», υπογραμμίζοντας τους «μακροχρόνιους παραδοσιακούς δεσμούς, τις κοινές αξίες, την εμπιστοσύνη και τον αλληλοσεβασμό» μεταξύ των δύο χωρών.
Επισήμανε ότι «Ελλάδα και Γαλλία είναι στενοί σύμμαχοι και φίλοι, με κοινή αντίληψη για τις εξελίξεις στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή μας».

Η Συμφωνία Άμυνας Ελλάδας-Γαλλίας
Αναφερόμενος στη διμερή συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας για την άμυνα και την ασφάλεια, η οποία υπεγράφη το 2021, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «με το άρθρο 2 διασφαλίζεται η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα των δύο εθνών, καθώς και τα κοινά συμφέροντά μας». Προσέθεσε ότι η Ελλάδα είναι πεπεισμένη ότι η Γαλλία λαμβάνει υπόψη την ασφάλεια της χώρας και την ανάγκη διατήρησης του συγκριτικού τεχνολογικού πλεονεκτήματος αποτροπής απέναντι σε αναθεωρητικές δυνάμεις.
«Η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά απειλείται» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας, αναφέροντας ότι πρέπει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ανανέωση της συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας. Στη συνέχεια, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στην υπάρχουσα στενή συνεργασία, η οποία περιλαμβάνει την απόκτηση τριών φρεγατών Belharra και τη συζήτηση για την απόκτηση της τέταρτης, καθώς και την αγορά των Rafale, τα οποία είναι κρίσιμα για την αποτροπή και την Άμυνα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Επίσης, υπογράμμισε ότι, μετά τη συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, υπεγράφη η διακρατική σύμβαση για την προμήθεια 16 βλημάτων Exocet από την Ελλάδα.
- Καινοτομία στην Άμυνα και Συμμετοχή σε Κοινές Αποστολές: Ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών επεκτείνεται και στον τομέα της καινοτομίας, αναφέροντας το πρώτο Ελληνο-γαλλικό Συμπόσιο Καινοτομίας στην Άμυνα, το οποίο διοργανώθηκε τον Δεκέμβριο του 2024 στην Αθήνα. Επανέλαβε επίσης ότι Ελλάδα και Γαλλία συμμετέχουν από κοινού σε αποστολές, αναφέροντας την επιχείρηση «Ασπίδες» ως ενδεικτικό παράδειγμα.
- Στρατηγικές Θέσεις για τη Χρηματοδότηση και την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ: Σχετικά με τη χρηματοδότηση προς τρίτους, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε την ανάγκη περιορισμού αυτής της χρηματοδότησης, ειδικά προς εκείνους που δρουν με αμφίβολη αξιοπιστία σε ό,τι αφορά τα στρατηγικά συμφέροντα της Ελλάδας. Σχολίασε επίσης το σχέδιο κανονισμού SAFE, τονίζοντας τη σημασία του σεβασμού των ζητημάτων ασφάλειας όλων των κρατών-μελών της ΕΕ και την ανάγκη σαφών κριτηρίων επιλεξιμότητας.
Αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες της Γαλλικής Δημοκρατίας για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής Άμυνας, ο κ. Δένδιας δήλωσε: «Είμαστε απολύτως έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη Γαλλική Δημοκρατία σε αυτόν τον τομέα».
Αναφορικά με τη γεωπολιτική κατάσταση, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον Γάλλο ομόλογό του για το πρόσφατο ταξίδι του στον Λίβανο και την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ενισχύσει τις λιβανικές Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ για τη Συρία, επισήμανε την ανάγκη προστασίας όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη χριστιανική κοινότητα.

Η Θαλάσσια Άμυνα και η Στρατηγική Συνεργασία
Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνί, ευχαρίστησε τον κ. Δένδια για τη θερμή υποδοχή και ανέφερε ότι το ζήτημα της θαλάσσιας Άμυνας είναι ο «θεμέλιος λίθος» των ελληνο-γαλλικών συζητήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
«Είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που βλέπουμε τη θαλάσσια οδό να γνωρίζει τέτοια αστάθεια και αποσταθεροποίηση», δήλωσε ο κ. Λεκορνί, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας των δύο ναυτικών δυνάμεων. Ευχαρίστησε, επίσης, για την υποδοχή του γαλλικού ναυτικού στην Ελλάδα, αναφέροντας ειδικά το αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκολ».
Συνεργασία στην Ερυθρά Θάλασσα και Επιλογές Εξοπλισμού
Ο κ. Λεκορνί αναφέρθηκε στη συνεργασία της Ελλάδας και Γαλλίας στην Ερυθρά Θάλασσα και στο ζήτημα των όπλων που δόθηκαν στην Ουκρανία, ενώ για τον ηλεκτρονικό πόλεμο σημείωσε ότι υπάρχει κοινή επιθυμία για την προώθηση της συνεργασίας, ιδίως όσον αφορά την τέταρτη φρεγάτα Belharra.

Ενίσχυση της Γαλλικής Παρουσίας στην Ελλάδα
Ο Γάλλος υπουργός ανέφερε επίσης ότι η Γαλλία, δυνάμει των αποφάσεων της Ελλάδας, θα ζητήσει από τη Naval Group να ενισχύσει την παρουσία της στη χώρα μας, με την πιθανότητα δημιουργίας θυγατρικής της στην Ελλάδα σε συνεργασία με τοπικούς παίκτες, κυρίως τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Στρατηγική Παραγωγής και Ανάπτυξης Στρατιωτικού Εξοπλισμού
Ο κ. Λεκορνί επισήμανε τη σημασία αυτής της συνεργασίας για την τοπική οικονομία και για την ακεραιότητα της χώρας, προσθέτοντας ότι η Γαλλία εργάζεται για την ανανέωση του δικού της εξοπλισμού, με στόχο την αύξηση των πλοίων του γαλλικού ναυτικού και την ενίσχυση της παραγωγής εξοπλισμού και πυρομαχικών.
Κλείνοντας, ο Γάλλος υπουργός τόνισε ότι η συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας αποτελεί «θεμέλιο λίθο» για την στρατηγική συνεργασία στον τομέα της Άμυνας.