Προβάδισμα 7,5 μονάδων καταγράφει η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ- στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων- σε δημοσκόπηση της MRB.
Η έρευνα, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Open, κατάγραψε τις απόψεις των πολιτών για τα μετεκλογικά σενάρια συνεργασίας, αλλά και για τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα από τη ΔΕΘ.
Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 31,3% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 23,8%, ενώ τρίτο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 11,7%.
Τα σενάρια συνεργασίας
Η δημοσκόπηση περιελάμβανε ερώτηση και για τα σενάρια συνεργασίας που θα ήθελαν να δουν οι μετέχοντες σε επόμενες εκλογές. Το 16,4% τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και το 15,7% υπέρ μιας οικουμενικής κυβέρνησης. Το 13,6% προτιμά συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ και μικρότερα κόμματα της Αριστεράς και το 10,6% συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.
Στο ερώτημα εάν θα είναι «τερατογένεση»- όπως το χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός- μια κυβέρνηση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και το ΜέΡΑ25, το 40,3% απάντησε «καθόλου», το 15,5% «λίγο», το 19% «πολύ» και το 15,7% «αρκετά».
Η αξιολόγηση της ΔΕΘ
Αρνητικά αξιολογεί το 38,4% των ερωτηθέντων την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και θετικά το 28,7%. Σε ό,τι αφορά τον Αλέξη Τσίπρα, αρνητικά τον αξιολογεί το 45,6% και θετικά το 19,6%.
Αξιολογώντας τις εξαγγελίες τους από τη ΔΕΘ, σε κλίμακα από το 1 έως το 10, οι ερωτηθέντες κατά μέσο όρο «βαθμολόγησαν» τον Κυριάκο Μητσοτάκη με 4,8 και τον Αλέξη Τσίπρα με 4,2. Σε ό,τι αφορά στον Νίκο Ανδρουλάκη, τον «βαθμολόγησαν» με 3,9.
Στην ερώτηση ποια λέξη ταιριάζει καλύτερα στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, το 15,7% απάντησε «απογοήτευση» και το 14,9% «ανικανότητα». Στο ίδιο ερώτημα για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το 21,8% απάντησε «λαϊκισμός», το 13,8% «απογοήτευση», ενώ το ίδιο ποσοστό συγκέντρωσε η απάντηση «ανικανότητα». Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκέντρωσε το 38,9% και ο Αλέξης Τσίπρας το 29%.
Τέλος, η ακρίβεια είναι το βασικότερο θέμα που απασχολεί τους ερωτηθέντες- σε ποσοστό 56,2%- ενώ η ανεργία συγκέντρωσε ποσοστό 11,8% και ο πόλεμος στην Ουκρανία 8,8%.