Οι Ιταλοί αποφασίζουν σήμερα εάν θα επιλέξουν την πιο ακροδεξιά κυβέρνηση, που έχει υπάρξει από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σε μία εκλογική διαδικασία που παρακολουθείται στενά από όλη την Ευρώπη.
Η Τζόρτζια Μελόνι ηγείται του ακροδεξιού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» και στοχεύει να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας, συμμαχώντας με δύο άλλα δεξιά κόμματα.
Υποστηρίζει τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία, μετριάζοντας τη ρητορική της κατά της Ευρώπης, σε μία προσπάθεια να γίνει πιο αποδεκτή.
Ωστόσο εξακολουθεί να ασπάζεται το παλιό σύνθημα «Πατρίς, θρησκεία, και οικογένεια», έχει μιλήσει ενάντια στο «λόμπι των ΛΟΑΤΚΙ+» και κάλεσε σε ναυτικό αποκλεισμό της Λιβύης για να σταματήσει η μετανάστευση.
Οι κάλπες ανοίγουν σε όλη την Ιταλία στις 07:00 (τοπική ώρα) και κλείνουν στις 23:00, όταν τα exit poll θα δώσουν την πρώτη εικόνα για τον νικητή.
Χαρακτηριστικό της επιθυμίας για επικράτηση της δεξιάς είναι η επίσκεψη Ματέο Σαλβίνι στην πόλη Latina, μία ώρα από την Ρώμη, σύμφωνα με τους αναλυτές. Εκεί ο Σαλβίνι, σύμμαχος της Μελόνι και υποστηριζόμενος από τον Μπερλουσόνι, επέλεξε να κλείσει την προεκλογική του εκστρατεία.
Η ακροδεξιά μπορεί να επικρατήσει στην πόλη, που ιδρύθηκε από τον φασίστα Μπενίτο Μουσολίνι αλλά τα τελευταία χρόνια ηγείται από αριστερό δήμαρχο. Η πόλη εξακολουθεί να φέρει τα ίχνη του δικτάτορα, αλλά έχει υποφέρει από χρόνια υποχρηματοδότηση.
Η οικονομία της Ιταλίας ανακάμπτει μετά την πανδημία, αλλά η ενεργειακή κρίση - που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία - εκτόξευσε τις τιμές στα ύψη. Ενώ οι πολιτικοί πέρασαν τις τελευταίες μέρες με διαμάχες για την Ευρώπη και τη Ρωσία, οι Ιταλοί ανησυχούν περισσότερο για την πληρωμή των λογαριασμών τους.
Η ΕΕ συμφώνησε να δώσει στην Ιταλία το εντυπωσιακό ποσό των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια ανάκαμψης μετά την πανδημία αλλά αυτό εξαρτάται από τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν από την απερχόμενη κυβέρνηση ενότητας του Μάριο Ντράγκι.
Η Μελόνι ζήτησε να αναθεωρηθεί το σχέδιο και δεσμεύτηκε να κάνει περισσότερα για να «υπερασπιστεί» τα εθνικά συμφέροντα της Ιταλίας στην ΕΕ.
Μέχρι τις αρχές Αυγούστου, τα αριστερά και τα κεντρώα κόμματα της Ιταλίας στόχευαν να δημιουργήσουν μια κοινή πρόκληση απέναντι στη συμμαχία Μελόνι. Αλλά δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία και ο μεγαλύτερος αντίπαλος της Μελόνι στις δημοσκοπήσεις - ο ηγέτης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέτα - αντιμετωπίζει τώρα μια δύσκολη μάχη.
Οι Ιταλοί εκλέγουν δύο σώματα του κοινοβουλίου -την Βουλή και τη Γερουσία- και σύμφωνα με νέο νόμο το μέγεθός τους μειώθηκε κατά το ένα τρίτο, οπότε η Βουλή έχει πλέον 400 έδρες και η Γερουσία 200.
Αυτό είναι πιθανό να βοηθήσει περισσότερο τη νικητήρια συμμαχία, σε συνδυασμό με το μικτό εκλογικό σύστημα της Ιταλίας.
Οποιαδήποτε συμμαχία κερδίσει το 40% των ψήφων θα μπορούσε να κερδίσει έως και το 60% των εδρών, λένε οι Ιταλοί σχολιαστές.
Είναι ένα νέο σύστημα, επομένως παρακολουθείται στενά, και ειδικά από τη δεξιά συμμαχία, επειδή χρειάζεται την υποστήριξη των δύο τρίτων του κοινοβουλίου για να εφαρμόσει μία από τις βασικές πολιτικές της.
Ακόμα κι αν τα Αδέλφια της Ιταλίας, της Μελόνι επικρατήσουν στις εκλογές και οι σύμμαχοί της αποκτήσουν πλειοψηφία, δεν είναι δική τους απόφαση ποιος θα γίνει πρωθυπουργός. Αυτή η απόφαση θα πάει στον Πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο Σύνταγμα της Ιταλίας.
Η Μελόνι και οι σύμμαχοί της θέλουν μια ριζική αλλαγή στον ρόλο του, καθιστώντας τον άμεσα εκλεγμένο αρχηγό κράτους και όχι αμερόληπτη προσωπικότητα που επιλέγεται από το κοινοβούλιο.
Η παραχώρηση επιπλέον εξουσίας στον ρόλο του Προέδρου της Ιταλίας, θυμίζει σε πολλούς την προηγούμενη εμπειρία του φασισμού όμως,
Την ίδια ώρα, υποψήφια για τη Γερουσία είναι και ένα από τα πιο πολύτιμα αστέρια της Ιταλίας του παρελθόντος, η Τζίνα Λολομπριτζίντα. Στα 95 τη χρόνια σήμερα, η πρώην ηθοποιός του Χόλιγουντ αψήφησε ένα κάταγμα του μηριαίου οστού, που υπέστη πρόσφατα και μπαίνει σήμερα στην εκλογική μάχη απέναντι στην συμμαχία της Μελόνι.
Με πληροφορίες του BBC