Αύξηση της θνησιμότητας κατά 21% μεταξύ των ασθενών με Covid καταδεικνύει η νέα μελέτη του καθηγητή Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Σωτήρη Τσιόδρα και του επίκουρου καθηγητή Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Θεόδωρου Λύτρα.
Πρόκειται για το δεύτερο σκέλος της μελέτης που είχε δημοσιευτεί πέρυσι και αφορούσε το διάστημα από την αρχή της πανδημίας έως τον Μάιο του 2021. Στο δεύτερο αυτό σκέλος που αναλύει δεδομένα από τον Σεπτέμβριου του 2021 έως τον Απρίλιο του 2022, μελετώνται στοιχεία από 14.011 διασωληνωμένους ασθενείς με Covid-19. Όπως προκύπτει, από αυτούς, οι 10.466 (ποσοστό 74,7%) απεβίωσαν, με τη θνησιμότητα να είναι αυξημένη κατά 21% - σε σχέση με την πρώτη περίοδο της μελέτης.
Το ποσοστό θνησιμότητας αυτό, σημειώνει ο κ. Λύτρας, «είναι ακόμα μεγαλύτερο αν νοσηλεύεσαι στην επαρχία: άλλο ένα +64% σε σχέση με την Αθήνα, ενώ πριν την 1/9 η διαφορά επαρχίας-Αθήνας ήταν 36%».
Όπως προκύπτει από τη μελέτη, από όσους δεν εισήχθησαν σε ΜΕΘ, σχεδόν όλοι κατέληξαν (1.084 ασθενείς - ποσοστό 97.7%) σε σχέση με το 72,7% (9.382 ασθενείς) των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ.
Επιπλέον, μεταξύ των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ, η θνησιμότητα ήταν διπλάσια συγκριτικά με τους διασωληνωμένους εντός ΜΕΘ.
**Ενημερωμένη** μελέτη μας για θνητότητα 🇬🇷 διασωληνωμένων #COVID19 ασθενών σε σχέση με το φόρτο του συστήματος υγείας, ως Απρίλιο 2022 (η αρχική, στο @JournalSjph - που συζητήθηκε πολύ - έφτανε ως Μάιο 2021).https://t.co/yAYCwtaubF
— Theodore Lytras (@TheodoreLytras) September 26, 2022
Αναδεικνύει τρία σημαντικά ευρήματα:
«Η προηγούμενη ανάλυσή μας έδειξε πώς η ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα των διασωληνωμένων ασθενών με COVID-19 στην Ελλάδα επηρεάζεται αρνητικά από το φορτίο των ασθενών και τις περιφερειακές ανισότητες. Στόχος μας ήταν να επικαιροποιήσουμε την ανάλυση αυτή ώστε να συμπεριλάβουμε τα μεγάλα κύματα των μεταλλάξεων "Δέλτα" και "Όμικρον" που έπληξαν την Ελλάδα κατά την περίοδο 2021-2022, λαμβάνοντας παράλληλα υπ'όψιν την επίδραση των εμβολίων» αναφέρεται στη νέα μελέτη.