«Πυρά» Άγκυρας κατά Ελλάδας και ΕΕ: Οι αντιδράσεις για το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν έχουν καμία αξία

«Πυρά» Άγκυρας κατά Ελλάδας και ΕΕ: Οι αντιδράσεις για το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν έχουν καμία αξία Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter/Mevlüt Çavuşoğlu
0

Οι δηλώσεις Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη συμφωνία με τη Λιβύη για τους υδρογονάνθρακες, «δεν έχουν καμία σημασία και αξία για τη χώρα μας», επεσήμανε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, εξαπολύοντας «μύδρους». 

Η υπογραφή της συμφωνίας έφερε την έντονη αντίδραση της ελληνικής πλευράς, αλλά και η Ε.Ε. προχώρησε σε σχόλιο, ζητώντας να αποφεύγονται οι αποσταθεροποιητικές κινήσεις. 

«Οι δηλώσεις των εκπροσώπων της Ελλάδας και της Ε.Ε. σχετικά με το μνημόνιο Κατανόησης που υπεγράφη χθες (3 Οκτωβρίου) μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη διμερούς επιστημονικής, τεχνικής, τεχνολογικής, νομικής, διοικητικής και εμπορικής συνεργασίας στον τομέα των υδρογονανθράκων στην ξηρά και στη θάλασσα, δεν έχουν καμία σημασία και αξία για τη χώρα μας» επισημάνθηκε, ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, η εναντίωση αυτή στη συμφωνία, που συνήφθη «μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών» είναι «αντίθετη τόσο με το διεθνές δίκαιο όσο και με τις βασικές αρχές του ΟΗΕ».

Η Ελλάδα καταγγέλθηκε για προσπάθεια «σφετερισμού των νόμιμων δικαιωμάτων» Τουρκίας και Λιβύης με «μαξιμαλιστικές απαιτήσεις για τη θαλάσσια δικαιοδοσία και τις περιοχές αδειών που έχει εκδώσει στο πλαίσιο αυτό», οι οποίες όμως «δεν θα αποδώσουν».

Παράλληλα, κρίθηκε πως η «υποστήριξη της Ε.Ε. στις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της Ελλάδας και η στάση της να αποφεύγει τον ειλικρινή διάλογο και να εμποδίζει τα διεθνή ένδικα μέσα, είναι αντίθετη τόσο με το δικό της κεκτημένο όσο και με το διεθνές δίκαιο».

Η τουρκική πλευρά τόνισε πως η Ένωση «δεν είναι διεθνές δικαστικό όργανο για να ερμηνεύει ή να κρίνει συμφωνίες μεταξύ κυρίαρχων τρίτων χωρών».

Καταλήγοντας, η Άγκυρα κάλεσε την Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της «να μην υπερβαίνουν τα όρια και τις αρμοδιότητές τους» όπως και να «σέβονται την κυριαρχία και την ισότητα των κρατών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του ΟΗΕ».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ας κάνουμε συμφωνία»: Θετικός ο Ζελένσκι στην πρόταση Τραμπ για τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας

Διεθνή / «Ας κάνουμε συμφωνία»: Θετικός ο Ζελένσκι στην πρόταση Τραμπ για τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ξεκαθάρισε πως δεν προτείνει να «χαρίσει» τον ορυκτό πλούτο της χώρας του και πρόκειται μια αμοιβαία επωφελή εταιρική σχέση για την εκμετάλλευσή τους
LIFO NEWSROOM
Ψεύτικα βίντεο στο TikTok δείχνουν εκατοντάδες χιλιάδες να διαδηλώνουν υπέρ του AfD στη Γερμανία

Διεθνή / Ψεύτικα βίντεο στο TikTok δείχνουν εκατοντάδες χιλιάδες να διαδηλώνουν υπέρ του AfD στη Γερμανία

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αφορά βίντεο από διαδήλωση στο Αμβούργο τον Ιανουάριο του 2024, το οποίο παρουσιάζεται ως φιλο-AfD πορεία, ενώ στην πραγματικότητα επρόκειτο για μαζική διαμαρτυρία κατά της ακροδεξιάς
LIFO NEWSROOM
Ο Μασκ ως πρόεδρος των ΗΠΑ στο νέο εξώφυλλο του Time

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ ως πρόεδρος των ΗΠΑ στο νέο εξώφυλλο του Time

Η «εισβολή» του μεγιστάνα στο Δημόσιο έχει φέρει αντιδράσεις - «Έχει πρόσβαση σε όλα μας τα δεδομένα, τι τον σταματάει από το να κλέψει τα χρήματα των φορολογούμενων;» ανησυχεί η Βουλή των Αντιπροσώπων
LIFO NEWSROOM
Διπλωματική ένταση μεταξύ Νέας Ζηλανδίας και Νήσων Κουκ – Διαφωνία για το διαβατήριο και συνεργασία με την Κίνα

Διεθνή / Διπλωματική ένταση μεταξύ Νέας Ζηλανδίας και Νήσων Κουκ – Διαφωνία για το διαβατήριο και συνεργασία με την Κίνα

Η Νέα Ζηλανδία, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Ουίνστον Πίτερς, επανέλαβε ότι η έκδοση διαβατηρίου, η πλήρης ανεξαρτησία και η ένταξη στον ΟΗΕ είναι εφικτά μόνο για πλήρως ανεξάρτητες χώρες
LIFO NEWSROOM