Στο προεδρείο της Εξεταστικής Επιτροπής φτάνουν οι πορισματικές θέσεις των κομμάτων για την υπόθεση των παρακολουθήσεων από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.
«Δεν προκύπτουν στοιχεία σύνδεσης του Predator με το ελληνικό Δημόσιο και την ΕΥΠ. Όπως φάνηκε όλες οι διαδικασίες για τις επισυνδέσεις ήταν νόμιμες», αναφέρουν πηγές της ΝΔ που επικαλείται η ΕΡΤ. Κύκλοι του κυβερνώντος κόμματος αναφέρουν ότι η ΝΔ θα κινηθεί θεσμικά, χωρίς να διαρρέει αυτούσια κομμάτια του πορίσματός της.
Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ στο πόρισμά του σημειώνει ότι προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις για χρήση του παράνομου λογισμικού Predator από την ΕΥΠ από κοινού με τις επίσημες επισυνδέσεις.
«Η γνώση του Πρωθυπουργού σχετικά δεν τεκμαίρεται μόνο αντικειμενικά λόγω της σχετικής του αρμοδιότητας, αλλά και από την στενότατη σχέση του με τον γγ και ανιψιό του κο Γρηγόρη Δημητριάδη, από τον διορισμό του κου Διονύση Μελιτσιώτη πρώην διευθυντή του Γραφείου του στη θέση του β' υποδιοικητή της ΕΥΠ, από την ειδική μεταχείριση του πρώην πλέον Διοικητή της ΕΥΠ κου Κοντολέοντα, ο οποίος διορίστηκε μετά από την σχετική αλλαγή των προβλέψεων του νόμου, αλλά και από την στάση του κου Δεμίρη, ο οποίος διορίστηκε διοικητής της ΕΥΠ από τον Πρωθυπουργό μετά την παραίτηση Κοντολέοντα με μόνο σκοπό την συγκάλυψη της υπόθεσης όπως προκύπτει και από τη μεταχείριση που επεφύλαξε στην ελεγκτική αρχή, την κάλυψη της εισαγγελέως Βασιλικής Βλάχου και την εν γένει άρνηση συνεργασίας του τόσο με την ΑΔΑΕ όσο και με την εξεταστική επιτροπή της Βουλής», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο πόρισμα.
«Γνώση του Πρωθυπουργού τεκμαίρεται εξάλλου και από το γεγονός ότι η κυβέρνηση μέσω του Αντιπροέδρου της, και στενότατου συνεργάτη του κου Μητσοτάκη, κου Πικραμμένου επιχείρησε, ήδη πριν την αποκάλυψη της παρακολούθησης του κου Ανδρουλάκη, να δημιουργήσει θεσμικά φράγματα κρατώντας το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων μυστικό μέσω της αντισυνταγματικής τροπολογίας της 31ης Μαρτίου του 2021», προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι ως συμπέρασμα «προκύπτει από τις αντιφάσεις του πρωθυπουργού, την εν γένει υποκριτική στάση του αλλά και τις πρακτικές που ακολούθησε τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τη συγκάλυψη του σκανδάλου ότι βασικός γνώμονας του δεν είναι η αλήθεια και η διαλεύκανση της υπόθεσης αλλά η συγκάλυψη της και η εξαφάνιση στοιχείων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απόδοση όχι μόνο πολιτικών αλλά και ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών».
Επίθεση στην κυβέρνηση για το θέμα των παρακολουθήσεων εξαπέλυσε νωρίτερα και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με το Νίκο Ανδρουλάκη να δηλώνει πως: «Είναι ξεκάθαρο ότι υπήρχε μία απαράδεκτη παρακρατική πράξη».
«Υφίστανται επομένως σοβαρές ενδείξεις ότι η ομάδα των προσώπων που γνώριζαν ή και συνέδραμαν με πράξεις και παραλείψεις τους στην παράνομη παρακολούθηση έχουν πιθανόν τελέσει αξιόποινες πράξεις», τονίζει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
«Πυρά» για συσκότιση και υπονόμευση της διαδικασίας από ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 στα πορίσματά τους.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος επισημαίνει πως: «Αποτέλεσμα της εξεταστικής επιτροπής ήταν η πλήρης συγκάλυψη της αλήθειας και των πολιτικών και άλλων ευθυνών για τις υποκλοπές, σε όλες τις υποθέσεις».
«Και αυτή η εξεταστική εξελίχθηκε σε παρωδία συσκότισης. Απαιτούμε την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης», σχολιάζει η Ελληνική Λύση.
Για το ΜέΡΑ25 η Σοφία Σακοράφα, τονίζει: «Το μόνο πόρισμα που μπορεί να εξαχθεί είναι η πλήρης έκπτωση των δημοκρατικής λειτουργίας του ελληνικού πολιτικού συστήματος».
Σε κάθε περίπτωση, την οριστική απόφαση για το θέμα θα λάβει η Διάσκεψη των Προέδρων. Την Πέμπτη θα συνεδριάσει η Εξεταστική για να συζητήσει το τελικό της πόρισμα, που θα εγκριθεί από την πλειοψηφία.