Ανταρκτική: Παγετώνας λιώνει με ρυθμό 70,8 δισ. τόνους ετησίως λόγω του θερμού θαλασσινού νερού

Ανταρκτική: Παγετώνας λιώνει με ρυθμό 70,8 δισ. τόνους ετησίως λόγω του θερμού θαλασσινού νερού Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Ο παγετώνας Denman στην ανατολική Ανταρκτική λιώνει με ρυθμό 70,8 δισεκατομμυρίων τόνων ετησίως, σύμφωνα με ερευνητές της εθνικής επιστημονικής υπηρεσίας της Αυστραλίας, λόγω της εισροής θερμού θαλάσσιου νερού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ανώτερη επιστήμονα Esmee van Wijk, δήλωσαν ότι οι παρατηρήσεις τους υποδηλώνουν πως ο παγετώνας Denman κινδυνεύει δυνητικά με ασταθή υποχώρηση. Ο παγετώνας, στην απομακρυσμένη ανατολική Ανταρκτική, βρίσκεται πάνω από το βαθύτερο χερσαίο φαράγγι στη Γη και έχει τέτοιο όγκο πάγου που ισοδυναμεί με αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά 1,5 μέτρα αν ποτέ λιώσει στο σύνολό του. 

Μέχρι σχετικά πρόσφατα, θεωρούνταν ότι η ανατολική Ανταρκτική δεν θα αντιμετώπιζε την ίδια ταχεία απώλεια πάγου που συμβαίνει στα δυτικά. Ωστόσο, ορισμένες πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το θερμό νερό φτάνει και σε αυτό το τμήμα της παγωμένης ηπείρου.

Οι Αυστραλοί επιστήμονες προέβησαν σε ειδικές μετρήσεις για να καταλάβουν πόσο θερμό νερό φτάνει στη βαθιά κοιλάδα που εκτείνεται κάτω από τον παγετώνα. 

Ένα πλωτό μέσο συνέλεγε στοιχεία κάθε πέντε ημέρες επί τέσσερις μήνες από τον Δεκέμβριο του 2020. Από αυτά τα δεδομένα, οι επιστήμονες έκαναν την προαναφερθείσα εκτίμηση για το πόσο γρήγορα το θερμό νερό προκαλεί το λιώσιμο του μπροστινού τμήματος του παγετώνα που επιπλέει στη θάλασσα. 

Το λιώσιμο αυτού του τμήματος δεν συμβάλλει στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Όμως ο Stephen Rintoul, συνεργάτης της ερευνητικής ομάδας και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε ότι καθώς ο παγετώνας γίνεται λεπτότερος παρέχει λιγότερη αντίσταση στη ροή του πάγου από την Ανταρκτική προς τον ωκεανό.

«Ο πάγος που ρέει από την Ανταρκτική προς τον ωκεανό είναι αυτός που ανεβάζει τη στάθμη της θάλασσας», είπε. Ο Rintoul πρόσθεσε ότι η κλίση κάτω από τον παγετώνα Denman τον καθιστά δυνητικά ασταθή και κινδυνεύει με μη αναστρέψιμη υποχώρηση.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Περιβάλλον / Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Το αρχαίο πευκοδάσος ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής έρευνας στο οροπέδιο Beartooth στο Ουαϊόμινγκ, χάρη στις υψηλές θερμοκρασίες που έτηξαν τον πάγο που το κάλυπτε
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης: Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

Περιβάλλον / Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

«Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη προσδιορίζονται τα ακριβή όρια των θαλάσσιων περιοχών για τις οποίες παραχωρείται το συγκεκριμένο δικαίωμα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
LIFO NEWSROOM
Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

«Τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως οι ισχυρότεροι και συχνότεροι καύσωνες, καταιγίδες και πλημμύρες»
LIFO NEWSROOM
Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Περιβάλλον / Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Στο παρελθόν, αντίστοιχα περιστατικά είχαν καταστροφικές συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή, καθώς μεγάλα παγόβουνα είχαν αποκλείσει τις προσβάσεις τροφής για πιγκουίνους και φώκιες, οδηγώντας σε μαζικούς θανάτους
LIFO NEWSROOM
Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Περιβάλλον / Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Πρόκειται για χημικές ενώσεις που δεν διασπώνται στο περιβάλλον, εγείροντας ανησυχίες για τις συνέπειες της συσσώρευσής τους τόσο στα οικοσυστήματα, όσο και στο πόσιμο νερό και στο ανθρώπινο σώμα
LIFO NEWSROOM