Σε επικοινωνιακό φιάσκο κατέληξε η απόφαση των ιρανικών αρχών να τοποθετήσουν μία τεράστια αφίσα με τις φωτογραφίες περίπου 50 γυναικών που φορούν χιτζάμπ, σε κεντρική πλατεία της Τεχεράνης.
Η αφίσα, που τοποθέτησαν οι Φρουροί της Επανάστασης, αντικαταστάθηκε μέσα σε 24 ώρες, καθώς γυναίκες που εμφανίζονταν σε αυτή αντέδρασαν στο γεγονός ότι προβάλλονταν ως υποστηρίκτριες της κυβέρνησης και της υποχρεωτικής χρήσης χιτζάμπ.
«Γυναίκες της χώρας μου», ήταν το σλόγκαν της αφίσας, ένα μοντάζ φωτογραφιών περίπου 50 γυναικών με χιτζάμπ. Όταν κάποιες από αυτές τις Ιρανές- ή συγγενείς τους- άρχισαν να διαμαρτύρονται δημοσίως, η αφίσα κατέβηκε.
Η Fatemeh Motamed-Arya, πολυβραβευμένη ηθοποιός, ήταν η πρώτη που διαμαρτυρήθηκε. Σε βίντεο, στο οποίο δεν φορούσε χιτζάμπ, ανέφερε: «Δεν θεωρούμαι γυναίκα σε μια χώρα όπου παιδιά, μικρά κορίτσια και νέοι που αγαπούν την ελευθερία σκοτώνονται», ανέφερε.
«Είμαι η μητέρα της Mahsa, η μητέρα της Sarina. Είμαι η μητέρα όλων των παιδιών που σκοτώθηκαν σε αυτή τη χώρα. Είμαι η μητέρα όλου του Ιράν, όχι μια γυναίκα στη χώρα δολοφόνων», συμπλήρωσε αναφερόμενη στην Mahsa Amini, την 22χρονη ο θάνατος της οποίας πυροδότησε το κύμα διαμαρτυριών στη χώρα, αλλά και την Sarina Esmaeilzadeh, τη 16χρονη που σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας σε διαδήλωση, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.
Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο, η σκηνοθέτις Marzieh Boroumand και η ορειβάτισσα Parvaneh Kazemi επίσης καταδίκασαν τη χρήση της εικόνας τους στην αφίσα.
«Κύριοι, αφαιρέστε τη φωτογραφία μου από τον τοίχο κάτω από τον οποίο καταπιέσατε παιδιά και νέους ανθρώπους. Δεν θα επιτρέψω ποτέ σε καμία ομάδα, εντός ή εκτός της χώρας, να χρησιμοποιήσει την πολιτική ταυτότητά μου για δικό της όφελος», έγραψε η Boroumand στο Instagram.
Νωρίτερα, είχε αναρτήσει φωτογραφία της Amini γράφοντας «Θρηνώ για σένα Masha και για όλες τις αξίες που έχουμε χάσει στο όνομα της θρησκείας».
Η Kazemi, που έχει ανέβει στο Έβερεστ και αρκετές κορυφές ύψους 8.000 μέτρων, επίσης αντέδρασε μέσω Instagram. «Τόσο θυμωμένη που είδα τη φωτογραφία μου σε αυτή την αφίσα. Είναι ντροπή το όνομα και η εικόνα μας να χρησιμοποιούνται μόνο για την κακοποίηση», έγραψε.
Ο γιος της ηθοποιού Homa Rousta, η οποία έχει πεθάνει, επίσης αντέδρασε για την «ντροπιαστική» χρήση της εικόνας της μητέρας του και ζήτησε να αφαιρεθεί η φωτογραφία της.
«Η μητέρα μου έζησε με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια. Για χρόνια, λογοκρίνατε ακόμη και το όνομά της, λόγω του πατέρα της, Reza Rousta. Τώρα, μετά τον θάνατό της, βάλατε τη φωτογραφία της σε μια πλατεία όπου- εξαιτίας σας- έχω δει κάθε ημέρα με τα ίδια μου τα μάτια την αποκρουστική σκηνή του εκφοβισμού και της ασέβειας προς άνδρες και γυναίκες», έγραψε ο Kaveh Samandarian στο Instagram.
Σε ανάρτηση στο Twitter, ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Reza Dormishian επεσήμανε ότι μια από τις φωτογραφίες είναι της Nooshin Jafari, φωτογράφου που εκτίει ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, για προσβολή του κράτους.
Τελικά, οι Φρουροί της Επανάστασης άλλαξαν την προσβλητική αφίσα, τοποθετώντας μία που είχε το ίδιο σλόγκαν, χωρίς φωτογραφίες. Υποστηρικτές της κυβέρνησης ισχυρίστηκαν ότι αυτό έγινε επειδή μία από τις φωτογραφίες ήταν ύποπτης από τις διαμαρτυρίες, χωρίς όμως να αναφέρουν για ποια γυναίκα επρόκειτο.
Με πληροφορίες από Guardian