Πότε πρέπει να αλλάξετε φίλτρο, μαξιλάρι, επιφάνεια κοπής- Ένας μίνι «οδηγός»

Πότε πρέπει να αλλάξετε φίλτρο, μαξιλάρι, επιφάνεια κοπής- Ένας μίνι «οδηγός» Facebook Twitter
0

Τίποτα δεν κρατά για πάντα. Προφανώς, αυτό ισχύει και για αντικείμενα του σπιτιού, ή άλλα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, όπως για παράδειγμα φίλτρα, μαξιλάρια ή παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου. 

Σε κάποια από αυτά, με τον καιρό, συγκεντρώνονται μικρόβια και βακτήρια. Σε άλλες περιπτώσεις μειώνεται η αποτελεσματικότητα των αντικειμένων αυτών, καθώς περνούν τα χρόνια. Με βάση συμβουλές ειδικών- και λαμβάνοντας υπόψη το καλό του πλανήτη αλλά και του πορτοφολιού των καταναλωτών- οι New York Times έφτιαξαν έναν μίνι «οδηγό» για το ποια αντικείμενα πρέπει να αντικαθιστώνται κάθε λίγους μήνες, έπειτα από λίγα χρόνια ή μετά τη δεκαετία. 

Αλλάξτε κάθε λίγους μήνες  

Βουρτσάκι τουαλέτας: Πρέπει να το αλλάζετε κάθε λίγους μήνες ή όταν οι τρίχες του αρχίσουν να λυγίζουν. 

Φίλτρα νερού: Αυτά που τοποθετούνται στη βρύση συνήθως έχουν διάρκεια ζωής 3-6 μήνες. Τα περισσότερα φίλτρα σε κανάτες πρέπει να αντικαθιστώνται κάθε δύο μήνες. Εάν έχετε ψυγείο με ενσωματωμένο δοχείο νερού, πρέπει να αλλάζετε το φίλτρο του κάθε έξι μήνες. 

Ωτοασπίδες: Ανάλογα με το πόσο συχνά τις χρησιμοποιείτε, συνήθως πρέπει να αντικαθιστώνται κάθε 3-6 μήνες. Οι ωτοασπίδες αφρού πρέπει να πλένονται με σαπούνι και νερό και να αντικαθιστώνται κάθε λίγες ημέρες, εάν δείχνουν σημάδια φθοράς. 

Μάσκαρα: Κάθε 2-4 μήνες. 

Αντικατάσταση έπειτα από μερικά χρόνια  

Προστασία συσκευών από υπερτάσεις: Αν δεν έχουν λειτουργία αυτόματης διακοπής παροχής, πρέπει να αντικαθιστώνται κάθε 3-5 χρόνια. Επίσης, πρέπει να αλλάζονται έπειτα από κάποιο σημαντικό συμβάν, όπως διαδοχικές διακοπές ρεύματος ή αν πέσει κοντά κεραυνός. 

Παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου: Συνήθως έχουν ημερομηνία λήξης 6-7 χρόνια μετά την ημερομηνία κατασκευής. Σε περίπτωση σημαντικού τροχαίου ατυχήματος, καλό είναι να αντικατασταθεί αμέσως, ανεξαρτήτως του πόσο καιρό το χρησιμοποιείτε. 

Πλαστική επιφάνεια κοπής: Αν χρησιμοποιείται συχνά, πρέπει να αντικαθίσταται κάθε δύο χρόνια. Έχει έρθει η ώρα να την αλλάξετε εάν το σφουγγάρι πιάνεται σε βαθιά κοψίματα ή γδαρσίματα πάνω στην επιφάνεια κοπής. 

Αντηλιακό: Αν έχει ξεμείνει ένα μπουκάλι από το προηγούμενο καλοκαίρι, ίσως να πρέπει να το πετάξετε. Με τον καιρό, το αντηλιακό χαλάει και τα περισσότερα μπουκάλια αναγράφουν ημερομηνία λήξης 1-2 χρόνια από την αγορά. Εάν μείνει στο αυτοκίνητο και εκτίθεται στον ήλιο, μπορεί να αλλοιωθεί ταχύτερα. Εάν δεν αναγράφεται ημερομηνία στη συσκευασία, πετάξτε το έπειτα από τρία χρόνια. 

Καθαριστής αέρα: Οι κατασκευαστές συνήθως συνιστούν αλλαγή φίλτρου κάθε χρόνο. Η οδηγία μπορεί να διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία, οπότε πάντα να ελέγχεται τις οδηγίες χρήσεως. Επίσης, οι περισσότεροι καθαριστές αέρα έχουν ένα λαμπάκι που ανάβει όταν είναι η ώρα να αλλάξει το φίλτρο. 

Αλλάξτε κάθε δεκαετία 

Ανιχνευτής καπνού: Πρέπει να αντικαθιστώνται 10 χρόνια από την ημερομηνία κατασκευής, όχι εγκατάστασής τους. Εάν δεν αναγράφεται ημερομηνία, σημαίνει ότι έχει κατασκευαστεί πριν από το 2000. 

Μετατρέψιμο κάθισμα αυτοκινήτου παιδιών: Συνήθως η ημερομηνία λήξης τους είναι έπειτα από δέκα χρόνια. Σε περίπτωση εμπλοκής σε σημαντικό τροχαίο ατύχημα, αντικαταστείτε το αμέσως. 

Μην ξεχνάτε αυτά τα αντικείμενα 

Κράνος: Η διάρκεια ζωής ενός κράνους μπορεί να διαφέρει, αλλά πάντα θα πρέπει να το αντικαθιστάτε εάν εμπλακείτε σε ατύχημα, ακόμη και σε περίπτωση που δεν είναι ορατή κάποια ζημιά. 

Μαξιλάρι: Δεν υπάρχει σαφής διάρκεια ζωής, επειδή διαφέρουν οι συνήθειες ύπνου ή το γέμισμα. Αλλά, εάν έχετε νέους πόνους στον αυχένα, τους ώμους ή την πλάτη όταν ξυπνάτε, ή έχετε πονοκεφάλους το βράδυ, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι πρέπει να αλλάξετε το μαξιλάρι σας. 

Στρώμα: Συνήθως η εγγύηση ενός στρώματος είναι δέκα χρόνια ή και περισσότερο, αν είναι κατασκευασμένα από πιο ανθεκτικά υλικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι το στρώμα μπορεί να είναι σε καλή κατάσταση για 10 ή 15 χρόνια, όσο προβλέπει δηλαδή η εγγύηση. 

Lifehacker
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μελομακάρονα vs κουραμπιέδες: Ποια «γλυκιά» αμαρτία έχει περισσότερες θερμίδες και γιατί

Lifehacker / Μελομακάρονο ή κουραμπιές; Τελικά, ποιο έχει τις περισσότερες θερμίδες;

Η διαιτολόγος - διατροφολόγος Σωτηρία Κρούστη απαντά στο... ερώτημα της εποχής και παράλληλα δίνει μερικά tips προκειμένου να απολαμβάνει κανείς, σε μία πιο υγιεινή version και τα δύο χριστουγεννιάτικα γλυκά
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Τρεις απλές συμβουλές για να διατηρούνται φρέσκα τα λαχανικά στο ψυγείο

Lifehacker / Τρία tips για να διατηρούνται φρέσκα τα λαχανικά στο ψυγείο

Εχουμε συνηθίσει τα φρούτα και τα λαχανικά που ψωνίζουμε να «μαραίνονται» και να συρρικνώνονται μετά από 2-3 ημέρες στο ψυγείο, ενώ υπάρχει τρόπος και να διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους και να μην καταλήξουν στα σκουπίδια
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ