Πλυντήριο πιάτων: Όχι, δεν χρειάζεται να ξεπλένετε τα πιάτα και άλλες συμβουλές για καλύτερη λειτουργία

Πλυντήριο πιάτων: Όχι, δεν χρειάζεται να ξεπλένετε τα πιάτα και άλλες συμβουλές για καλύτερη λειτουργία Facebook Twitter
0

Όχι, δεν χρειάζεται να ξεπλένουμε τα πιάτα πριν τα βάλουμε στο πλυντήριο. Παρότι πολλοί ειδικοί το επισημαίνουν αυτό, πολλοί είναι εκείνοι που επιμένουν σε αυτή την πρακτική. 

Αυτή η συμβουλή είναι ανάμεσα στις μικρές αλλαγές που προτείνουν οι New York Times, προκειμένου να λειτουργεί καλύτερα το πλυντήριο πιάτων. 

Μην τα ξεπλένετε, σοβαρά 

Οι περισσότεροι άνθρωποι επιμένουν να ξεπλένουν ή ακόμη και να τρίβουν τα πιάτα τους προτού τα βάλουν στο πλυντήριο. Εκτιμάται ότι αυτό το κάνει το 65-80%. Όμως, τα σύγχρονα πλυντήρια πιάτων και απορρυπαντικά είναι σχεδιασμένα να καθαρίζουν τα πιάτα που είναι πραγματικά βρώμικα και το κάνουν καλά. 

Κάθε εταιρεία κατασκευής πλυντηρίων ή απορρυπαντικών και ανεξάρτητος ειδικός που μίλησαν στους New York Times επισημαίνουν ότι το ξέπλυμα είναι περιττό. Το ίδιο πιστεύει και το υπουργείο Περιβάλλοντος των ΗΠΑ. Μάλιστα, κάποιες από αυτές τις πηγές ανέφεραν ότι ίσως τα αποτελέσματα είναι καλύτερα χωρίς το ξέπλυμα, επειδή τα σύγχρονα απορρυπαντικά «δουλεύουν» καλύτερα πάνω σε φαγητά.

Πλυντήριο πιάτων: Όχι, δεν χρειάζεται να ξεπλένετε τα πιάτα και άλλες συμβουλές για καλύτερη λειτουργία Facebook Twitter

Οι NYT τεστ σε 17 πλυντήρια πιάτων- που κοστίζουν από 400 έως 1.100 δολάρια- με κάποια από τα πιο επίμονα υπολείμματα τροφών. Χωρίς ξέπλυμα, σχεδόν όλες τις φορές οι συσκευές έκαναν «φανταστική δουλειά». Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις. Κάποια μοντέλα δυσκολεύτηκαν όταν χρησιμοποιήθηκε απορρυπαντικό ιδιωτικής ετικέτας, αλλά τα πήγαν καλύτερα με πιο ισχυρά, επώνυμα προϊόντα. 

Αν κάποιος έχει σταματήσει το ξέπλυμα των πιάτων πριν τα βάλει στο πλυντήριο, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι καλό, προτείνεται να δοκιμάσει διαφορετικό απορρυπαντικό ή να διαπιστώσει εάν βοηθά η συντήρηση της συσκευής. 

Το δημοσίευμα καθησυχάζει ότι δεν θα υπάρξει συσσώρευση τροφών που στο τέλος θα καταστρέψει το πλυντήριο πιάτων. Οι σύγχρονες συσκευές έχουν φίλτρα για κομμάτια τροφών που είναι αρκετά μεγάλα για να σφηνώσουν. Αυτά μένουν στο φίλτρο, όπου χάρη στα ένζυμα των απορρυπαντικών και τη πίεση του νερού τελικά διαλύονται σε μικρά κομμάτια που περνούν από το φίλτρο και βγαίνουν από την αποχέτευση. 

Κάθε τόσο θα πρέπει να καθαρίζετε το φίλτρο με σφουγγάρι και καλό είναι να βγάζετε από τα σκεύη τροφές όπως φυλλώδη λαχανικά, καλαμπόκι, φασόλια και κομμάτια κρέατος, που διαλύονται πιο αργά. 

Πειραματιστείτε με τα απορρυπαντικά, δοκιμάστε ενισχυτικό ξεβγάλματος    

Ένα καλό απορρυπαντικό είναι πιο σημαντικό από ένα καλό πλυντήριο πιάτων. Κάθε συσκευή ουσιαστικά λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, αλλά τα απορρυπαντικά «συμπεριφέρονται» πολύ διαφορετικά. 

Πρώτα, σιγουρευτείτε ότι το απορρυπαντικό σας έχει ένζυμα, που είναι το βασικό συστατικό στα σύγχρονα προϊόντα αυτού του είδους. Εάν περιέχει πρωτεάση, αμυλάση, σουμπτιλισίνη ή απλά στα συστατικά αναγράφεται γενικά η λέξη ένζυμα, τότε λειτουργεί. 

Κάθε εταιρεία κατασκευής πλυντηρίων πιάτων συνιστά τη χρήση ενισχυτικού ξεβγάλματος (ή εκθαμβωτικού υγρού όπως είναι επίσης γνωστό). Το εν λόγω προϊόν χρησιμοποιείται στο τέλος του ξεβγάλματος, μειώνει ή αποτρέπει τον σχηματισμό κηλίδων από το νερό και βοηθά τα πιάτα να στεγνώσουν καλύτερα, ειδικά τα πλαστικά. 

Αν το σπίτι σας έχει σκληρό νερό, πιθανότατα θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα καλύτερης ποιότητας απορρυπαντικό ή ίσως μεγαλύτερη δόση, κάτι που όμως δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση, καθώς μπορεί να είναι επιζήμιο για τη συσκευή. Εάν μπορείτε να μυρίσετε, να δείτε ή να γευτείτε υπολείμματα, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι το παρακάνετε με το απορρυπαντικό. Το ίδιο ισχύει εάν παρατηρήσετε ότι με τον καιρό χαράσσονται τα γυάλινα σκεύη σας. 

Η συμβουλή των NYT είναι να ξεκινήσετε με μια φτηνή ταμπλέτα ή κάψουλα και ένα λαμπρυντικό και μετά να πειραματιστείτε για τον συνδυασμό που δίνει το καλύτερο αποτέλεσμα. 

Πλυντήριο πιάτων: Όχι, δεν χρειάζεται να ξεπλένετε τα πιάτα και άλλες συμβουλές για καλύτερη λειτουργία Facebook Twitter

Γεμίστε σωστά το πλυντήριο 

Αυτό σημαίνει κάτι διαφορετικό για κάθε πλυντήριο πιάτων, αλλά υπάρχουν κάποιες γενικές συμβουλές 

Οι πιο βρώμικες επιφάνειες πρέπει να είναι γυρισμένες προς τα κάτω, προς τους βραχίονες του πλυντηρίου. Τα μαχαιροπίρουνα μέσα στη σχετική θήκη πρέπει να είναι με τη λαβή προς τα κάτω. Τα μαχαίρια πρέπει να τοποθετούνται με τη λάμα προς τα κάτω, για να είναι λιγότερο πιθανό να τραυματιστείτε. 

Μπορείτε να βάλετε τα μπολ λίγο πιο στριμωχτά από ότι ίσως πιστεύετε. Αν το νερό μπορεί να περάσει από το κενό, είναι εντάξει. Προσπαθήστε να μην βάζετε πιάτα που είναι ιδιαίτερα λερωμένα στις γωνίες του πάνω ραφιού, επειδή εκεί είναι πιο αδύναμη η πλύση. Σε περίπτωση αμφιβολιών, διαβάστε τις οδηγίες χρήσης. 

Μην ξεχνάτε τη συντήρηση 

Καθαρίστε τη συσκευή τουλάχιστον μερικές φορές κάθε χρόνο. Εάν εντοπίσετε μια επίμονη οσμή, δείτε να συσσωρεύονται άλατα ή παρατηρείτε ότι μειώνονται οι επιδόσεις του πλυντηρίου, ξεκινήστε με τον καθαρισμό του φίλτρου. 

Εάν αυτό δεν έχει αποτέλεσμα, κάντε μία πλύση αυτοκαθαρισμού, με κάποιου είδους όξινο καθαριστικό προϊόν. Σε περίπτωση που δεν διορθώσει ούτε αυτό το πρόβλημα απόδοσης, ή το πλυντήριο βγάζει την ένδειξη error, ελέγξτε τις οδηγίες χρήσεως και καλέστε τεχνικό. 
 

Lifehacker
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μελομακάρονα vs κουραμπιέδες: Ποια «γλυκιά» αμαρτία έχει περισσότερες θερμίδες και γιατί

Lifehacker / Μελομακάρονο ή κουραμπιές; Τελικά, ποιο έχει τις περισσότερες θερμίδες;

Η διαιτολόγος - διατροφολόγος Σωτηρία Κρούστη απαντά στο... ερώτημα της εποχής και παράλληλα δίνει μερικά tips προκειμένου να απολαμβάνει κανείς, σε μία πιο υγιεινή version και τα δύο χριστουγεννιάτικα γλυκά
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Τρεις απλές συμβουλές για να διατηρούνται φρέσκα τα λαχανικά στο ψυγείο

Lifehacker / Τρία tips για να διατηρούνται φρέσκα τα λαχανικά στο ψυγείο

Εχουμε συνηθίσει τα φρούτα και τα λαχανικά που ψωνίζουμε να «μαραίνονται» και να συρρικνώνονται μετά από 2-3 ημέρες στο ψυγείο, ενώ υπάρχει τρόπος και να διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους και να μην καταλήξουν στα σκουπίδια
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ