Αυτή η φυσικός έγραψε 1.600 σελίδες στη Wikipedia για γυναίκες επιστήμονες και μη λευκούς ερευνητές

Αυτή η φυσικός έγραψε 1.600 σελίδες στη Wikipedia για γυναίκες επιστήμονες και ερευνητές από μειονότητες Facebook Twitter
Η Βρετανίδα φυσικός Δρ. Jessica Wade
0

Η Βρετανίδα φυσικός Δρ. Jessica Wade ανέλαβε να δημιουργήσει πάνω από 1.600 σελίδες της Wikipedia για σημαντικές αλλά παραγνωρισμένες γυναίκες της επιστήμης και μη λευκούς ερευνητές. 

Η Δρ. Wade, που έχει ερευνήσει τη φασματοσκοπία Ραμάν στο εργαστήριο Blackett του Imperial College του Λονδίνου, ανακάλυψε πριν από αρκετά χρόνια ότι μόνο το 20% των σελίδων βιογραφίας της Wikipedia αφορούσε διάσημες γυναίκες.

Ξεκινώντας το 2017 με την Δρ. Kim Cobb, μια Αμερικανίδα επιστήμονα του κλίματος, η Δρ. Wade άρχισε να γράφει σελίδες για τις σημαντικές γυναίκες και μη λευκούς ανθρώπους που έχουν διακριθεί σε επιστημονικούς τομείς όπως τα μαθηματικά και η μηχανικής. 

Μέχρι σήμερα, η Δρ. Wade έχει δημιουργήσει πάνω από 1.600 σελίδες. Σε αυτές περιλαμβάνονται τα κυριότερα σημεία για τη Δρ. Ijeoma Uchegbu -μια Νιγηριανοβρετανίδα πρωτοπόρο της νανοτεχνολογίας- και τη Δρ. Sarah Gilbert -μια εμβολιολόγο στην Οξφόρδη που βοήθησε στην ανάπτυξη του εμβολίου κατά της COVID-19 της Oxford-AstraZeneca και για την οποία η Mattel δημιούργησε μια τιμητική Barbie. 

Αυτή η φυσικός έγραψε 1.600 σελίδες στη Wikipedia για γυναίκες επιστήμονες και ερευνητές από μειονότητες Facebook Twitter
Αυτή η φυσικός έγραψε 1.600 σελίδες στη Wikipedia για γυναίκες επιστήμονες και ερευνητές από μειονότητες Facebook Twitter
H Δρ. Ijeoma Uchegbu

Στα λήμματα, προσέθεσε και ανθρώπους που έχουν συμβάλει στην εξέλιξη συσκευών και ιδέες που διαμορφώνουν τη σύγχρονη ζωή μας, όπως για παράδειγμα η Gladys Mae West, που εισήχθη πρόσφατα στο Hall of Fame της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών για το πρωτοποριακό μαθηματικό της έργο που συνέβαλε στη δημιουργία της βάσης για την τεχνολογία GPS.

Αυτή η φυσικός έγραψε 1.600 σελίδες στη Wikipedia για γυναίκες επιστήμονες και ερευνητές από μειονότητες Facebook Twitter
H Δρ. Sarah Gilbert

Εκτός από την έρευνά της, η Δρ Wade έχει αφιερώσει την καριέρα της στην προώθηση των γυναικών στα STEM (στους κλάδους της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών).

Η προσθήκη σελίδων στη Wikipedia είναι ένα κρίσιμο βήμα προς τη διόρθωση των αδικιών του παρελθόντος, και την ανάδειξη του παραγνωρισμένου έργου των γυναικών επιστημόνων. Καθώς η Wikipedia γράφεται σε μεγάλο βαθμό από εθελοντές, οι οποίοι είναι λευκοί και άνδρες, δεν είναι απαλλαγμένη από προκαταλήψεις.

Η δρ Wade περιέγραψε το τιτάνιο έργο που ανέλαβε στην Wikipedia, γράφοντας στους New York Times το 2019: «Η διαδικασία ξεκινά με το να βρίσκουμε πρώτα ανθρώπους - συνήθως πρόκειται για κάποιο βραβευμένο άτομο, που έχει λάβει υποτροφία, έχει δημοσιεύσει μια πραγματικά σπουδαία εργασία ή κάποιο άτομο που έχει κάνει πρόσφατα μια πολύ καλή ομιλία. Κάθε πρωί, μπαίνω στο Twitter και ψάχνω».

Όταν ανακαλύπτει μία ή έναν υποψήφιο, ελέγχει τις διακρίσεις του με βάση τα κριτήρια της Wikipedia. Αν επαρκούν για τη δημιουργία σελίδας, ερευνά την καριέρα τους για να τους συντάξει της βιογραφία. 

«Συνεργάστηκα με την ηρωική φίλη μου Maryam Zaringhalam, επικοινωνιολόγο της επιστήμης και συνεργάτιδα πολιτικής στην Αμερικανική Ένωση για την Προώθηση της Επιστήμης, για να οργανώσω μαζικές συνεδρίες επεξεργασίας σε όλο τον κόσμο», δήλωσε στους Times.

«Σε γενικές γραμμές, οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι το να κάνουμε το διαδίκτυο καλύτερο -ιδιαίτερα το περιεχόμενο που βλέπουν και χρησιμοποιούν οι άνθρωποι στην εκπαίδευση- είναι καλό πράγμα». Ακόμη και αν κάθε σελίδα διαβάζεται τελικά από λίγους ανθρώπους, η επίδραση των πιο επιφανών γυναικών επιστημόνων μπορεί να κάνει περισσότερα μικρά κορίτσια να συνειδητοποιήσουν ποιες ακριβώς μπορούν να γίνουν όταν μεγαλώσουν.
 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TikTok: Έστειλε μήνυμα ευχαριστίας στον Ντόναλντ Τραμπ σε όλους τους χρήστες του

Τech & Science / TikTok: Μετά την επαναλειτουργία ευχαρίστησε τον Τραμπ με μήνυμα που έστειλε σε όλους τους χρήστες στην Αμερική

170 εκατομμύρια χρήστες του TikTok, μετά την αποκατάσταση της λειτουργίας της εφαρμογής είδαν το μήνυμα: «Ως αποτέλεσμα των ενεργειών του προέδρου Τραμπ, το TikTok είναι και πάλι σε λειτουργία στις ΗΠΑ!»
LIFO NEWSROOM
Ιάπωνες ανέπτυξαν ρομπότ που μιμείται γατίσιες κινήσεις, για μείωση του στρες

Τech & Science / Ιάπωνες ανέπτυξαν ρομπότ που μιμείται γατίσιες κινήσεις για μείωση του στρες

Η ομάδα του Πανεπιστημίου Tsukuba εμπνεύστηκε από τη χαρακτηριστική συμπεριφορά των γατών, γνωστή ως «bunting», κατά την οποία οι γάτες τρίβουν το κεφάλι τους σε αντικείμενα ή ανθρώπους
LIFO NEWSROOM