Οι κάτοικοι του Κατάρ έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο δίωξης σε περίπτωση που προασπιστούν τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, που διοργανώνεται στη χώρα από τον Νοέμβριο, προειδοποιεί το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
Η ανύψωση της σημαίας του ουράνιου τόξου, η συμμετοχή σε συνθήματα ή ακόμη και η συμπάθεια σε περιεχόμενο υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να αποτελέσουν αποδεικτικά στοιχεία και να χρησιμοποιηθούν για διώξεις. Αυτές ωστόσο, θα γίνουν μετά το τέλος του Μουντιάλ, δήλωσε ο Rasha Younes του Προγράμματος για τα Δικαιώματα των ΛΟΑΤ του Παρατηρητηρίου.
«Καθώς το Κατάρ επεκτείνει τις δυνατότητες παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένων των ποδοσφαιρικών γηπέδων, η πιθανότητα Καταριανών μελών της ΛΟΑΤ κοινότητας να διωχθούν, γιατί υπερασπίζονται τα δικαιώματα της ΛΟΑΚΤ κοινότητας, θα υπάρχει και μετά την αποχώρηση των φαν (σ.σ. του ποδοσφαίρου)» επεσήμανε.
Εξήγησε πως ακόμα ένα κάποιος κάνει retweet περιεχόμενο υποστηρικτικό σχετικά με γκέι άτομα, τότε μπορεί να στοχοποιηθεί.
Εδώ και καιρό εκφράζονται ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των επισκεπτών ΛΟΑΤΚΙ+ στο Κατάρ κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Αυτή την εβδομάδα ο ακτιβιστής Peter Tatchell ισχυρίστηκε ότι συνελήφθη επειδή διαμαρτυρήθηκε για τις ελευθερίες τους.
Η ομοφυλοφιλία είναι ποινικώς διωκόμενη στο Κατάρ και όσοι κριθούν ένοχοι μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι ακόμα και με ποινή φυλάκισης 7 ετών. Αυτή την εβδομάδα το HRW εξέδωσε έκθεση με την οποία καταγγέλλει την «αυθαίρετη» αστυνομική πρακτική σε έξι περιπτώσεις σοβαρών και επανειλημμένων ξυλοδαρμών και πέντε περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης κατά τη διάρκεια κράτησης μεταξύ 2019 και 2022. Ένας αξιωματούχος του Κατάρ δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί της HRW «περιέχουν πληροφορίες που είναι κατηγορηματικά και απερίφραστα ψευδείς».
Ο Younes κάλεσε τους παράγοντες του ποδοσφαίρου να αφουγκραστούν τις ανησυχίες για τους ντόπιους.
«Οι ΛΟΑΤ κάτοικοι του Κατάρ είναι εκείνοι για τους οποίους ανησυχούμε περισσότερο» είπε. «Πρέπει να γίνει σεβαστή η προσωπική έκφραση κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αλλά, γνωρίζουμε, επίσης, ότι σε οποιαδήποτε πιθανή καταστολή κατά ατόμων μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο οι άνθρωποι που θα επηρεαστούν περισσότερο θα είναι οι κάτοικοι ΛΟΑΤ του Κατάρ».
Ο Younes κάλεσε το στοιχείο αυτό να συνυπολογιστεί από τη FIFA και την Ανώτατη Αρχή διοργάνωσης του Παγκοσμίου και να προστατευθούν οι ευάλωτοι.
Η Ανώτατη Αρχή, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Guardian, επεσήμανε πως το Μουντιάλ «θα είναι μία διοργάνωση για όλους, όπως και οι προηγούμενες. Όλοι θα είναι στο Κατάρ το 2022, ανεξαρτήτως φυλής, υποβάθρου, θρησκείας, φύλου, σεξουαλικής ταυτότητας ή εθνικότητας».
«Είμαστε μια σχετικά συντηρητική κοινωνία - για παράδειγμα, οι δημόσιες εκδηλώσεις αγάπης δεν αποτελούν μέρος της κουλτούρας μας. Πιστεύουμε στον αμοιβαίο σεβασμό και έτσι, ενώ όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, αυτό που περιμένουμε σε αντάλλαγμα είναι να σέβονται όλοι τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας» κατέληξε.
Με πληροφορίες από Guardian