Το Κατάρ βρίσκεται αντιμέτωπο με σφοδρές επικρίσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστές, για τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα - ιδίως για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και τους μετανάστες εργάτες που έρχονται να εργαστούν ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Το γεγονός αυτό δυσαρεστεί, όπως φαίνεται, τον εμίρη της χώρας, Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Θάνι, που με σημερινή του ανακοίνωση διαμαρτύρεται για μια «άνευ προηγουμένου» εκστρατεία κριτικής.
«Από τότε που δεχτήκαμε την τιμή να αναλάβουμε την διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το Κατάρ έγινε στόχος μιας άνευ προηγουμένου εκστρατείας, που καμία άλλη διοργανώτρια χώρα δεν έχει υποστεί», υποστήριξε ο εμίρης ενώπιον του νομοθετικού συμβουλίου στην Ντόχα και πρόσθεσε: «Αρχικά, αντιμετωπίσαμε αυτό το θέμα καλόπιστα, και μάλιστα θεωρήσαμε ότι ορισμένες κριτικές ήταν θετικές και χρήσιμες, βοηθώντας μας να αναπτύξουμε πλευρές που θα έπρεπε να αναπτυχθούν. Αλλά σύντομα, μάς έγινε σαφές ότι η εκστρατεία επιμένει, επεκτείνεται, υπάρχουν συκοφαντίες και δύο μέτρα και δύο σταθμά, φθάνοντας σε ένα αμείλικτο επίπεδο, που κάνει πολλούς να αναρωτηθούν, δυστυχώς, για τους πραγματικούς λόγους και τα κίνητρα αυτής της εκστρατείας».
Η FIFA, ανέθεσε το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ το 2010, και έκτοτε, δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια έχουν δαπανηθεί από το εμιράτο για την προετοιμασία της διοργάνωσης που θα πραγματοποιηθεί από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου.
Ωστόσο, το πλούσιο κρατίδιο, δέχεται πολυάριθμες επικρίσεις σχετικά με την μεταχείριση των ξένων εργαζομένων, τα ελάχιστα δικαιώματα των LGBTQ και των γυναικών, και με την χρήση κλιματιστικών στα οκτώ γήπεδά του Μουντιάλ, που κοστίζουν 6,75 δολάρια δισεκατομμύριο.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, δήλωσε πρόσφατα, ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, το πρώτο που θα διεξαχθεί σε μια αραβική χώρα, θα είναι το «καλύτερο όλων των εποχών».