Σφοδρές επικρίσεις δέχεται ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Κλέβερλι, ο οποίος κάλεσε τους γκέι φιλάθλους να δείξουν σεβασμό στο Κατάρ- όπου η ομοφυλοφιλία θεωρείται έγκλημα- όταν θα πάνε στη χώρα για το Μουντιάλ.
Το Κατάρ, είπε ο Κλέβερλι, ήταν πρόθυμο να κάνει συμβιβασμούς, προκειμένου να επιτρέψει σε ανθρώπους που κανονικά θα διώκονταν στη χώρα να παρακολουθήσουν από κοντά το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, το οποίο ξεκινά στις 20 Νοεμβρίου.
«Έχω μιλήσει στο παρελθόν με τις αρχές του Κατάρ για τους ομοφυλόφιλους φιλάθλους που θα πάνε να παρακολουθήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο και το πώς θα συμπεριφερθούν στους δικούς μας και τους άλλους οπαδούς. Θέλουν να βεβαιωθούν ότι οι φίλαθλοι θα είναι ασφαλείς και θα διασκεδάσουν. Και γνωρίζουν ότι αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να κάνουν κάποιους συμβιβασμούς, σχετικά με το τι είναι μια ισλαμική χώρα, με πολύ διαφορετικούς πολιτιστικούς κανόνες από τους δικούς μας», είπε ο Κλέβερλι.
«Ένα πράγμα που θα έλεγα στους φιλάθλους είναι παρακαλώ να δείξετε σεβασμό στη διοργανώτρια χώρα. Προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να είναι ο εαυτός τους και να απολαύσουν το ποδόσφαιρο. Πιστεύω ότι με λίγη ευελιξία και συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές, το Παγκόσμιο Κύπελλο μπορεί να είναι ασφαλές και συναρπαστικό», συμπλήρωσε.
Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας δήλωσε ότι θα πάει στο Μουντιάλ εάν του το επιτρέψουν οι υποχρεώσεις του. Επίσης, επέκρινε τον ηγέτη τον Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, επειδή δήλωσε ότι θα αρνηθεί να πάει στο Κατάρ, λόγω της στάσης της χώρας απέναντι στην ομοφυλοφιλία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Συνέργεια με ένα ομοφοβικό καθεστώς»
Την Τρίτη, ο Βρετανός ακτιβιστής Πίτερ Τάτσελ συνελήφθη στο Κατάρ, έπειτα από διαμαρτυρία που έκανε στη Ντόχα για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.
Η παρουσία του Κλέβερλι στο τουρνουά θα συνάδει με «συνέργεια με ένα ομοφοβικό, σεξιστικό και ρατσιστικό καθεστώς», τόνισε ο Τάτσελ. Η βρετανική κυβέρνηση «πρέπει να χρησιμοποιήσει τη φωνή της για να καταδικάσει τις φριχτές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττει καθημερινά το καθεστώς του Κατάρ», συμπλήρωσε.
«Εάν δεν μιλήσουμε όλοι, το Κατάρ θα έχει πετύχει τον στόχο του, για “ξέπλυμα” της απαίσιας φήμης του κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο Κλέβερλι είχε την ευκαιρία να αναδείξει τις παραβιάσεις που διαπράττει το καθεστώς», πρόσθεσε και τόνισε πως όλοι οι φίλαθλοι- όχι μόνο οι ΛΟΑΤΚΙ- θα πρέπει να μποϊκοτάρουν το Μουντιάλ.
Η Λούσι Πάουελ, σκιώδης υπουργός Αθλητισμού των Εργατικών, χαρακτήρισε σοκαριστικές τις δηλώσεις του Τζέιμς Κλέβερλι και κατηγόρησε τη βρετανική κυβέρνηση ότι υπερασπίζεται τις διακρίσεις.
Ο αθλητισμός πρέπει να είναι ανοιχτός για όλους, υπογράμμισε η Πάουελ και επεσήμανε πως πολλοί φίλαθλοι νιώθουν ότι δεν μπορούν να παρακολουθήσουν από κοντά το Μουντιάλ, εξαιτίας του ιστορικού του Κατάρ στα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των εργαζομένων και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.
«Η κυβέρνηση θα έπρεπε να ελέγξει την FIFA για το πώς έβαλε τους φιλάθλους σε αυτή τη θέση, διασφαλίζοντας την πλήρη ασφάλεια όλων όσοι θα παρακολουθήσουν τη διοργάνωση και όχι να υπερασπίζεται τις διακρίσεις», υπογράμμισε.
Η Λέιλα Μόραν, βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών υπογράμμισε ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο θα έπρεπε να είναι μια γιορτή του ποδοσφαίρου. «Αντί για αυτό, χρησιμοποιείται από χώρες όπως το Κατάρ για να ξεπλύνουν μέσω του αθλητισμού το φριχτό ιστορικό τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όποιος Βρετανός αξιωματούχος πάει εκεί θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τη θέση του για να αναδείξει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όχι για να στηρίξει το καθεστώς», τόνισε.
Με πληροφορίες από Guardian