Μητσοτάκης για ενεργειακή κρίση: Έχει καθυστερήσει η ευρωπαϊκή λύση

Μητσοτάκης με Σιμονίτε Facebook Twitter
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τη Λιθουανή ομόλογό του, Ίνγκριντα Σιμονίτε (Φωτ.: EUROKINISSI)
0

Η ευρωπαϊκή λύση για την ενεργειακή κρίση έχει καθυστερήσει, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως θα είναι αποτυχία εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία οι αρμόδιοι υπουργοί.

Ο πρωθυπουργός συνάντησε τη Λιθουανή ομόλογό του, Ίνγκριντα Σιμονίτε, στο Βίλνιους. «Θα είναι αποτυχία αν οι υπουργοί Ενέργειας δεν συμφωνήσουν. Το θέμα μετά θα περάσει σε επίπεδο αρχηγών κρατών», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. 

«Πρέπει να υπάρξει συμφωνία. Οι λύσεις που έχουν σχεδιαστεί δίνουν απάντηση στις ανησυχίες των χωρών. Τώρα που το TTF έχει εξισορροπήσει σε ακριβά αλλά αποδεκτά επίπεδα, είναι η στιγμή να εφαρμοστεί ένας τέτοιος μηχανισμός», συμπλήρωσε. 

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε την Ίνγκριντα Σιμονίτε για τη στήριξη των ελληνικών θέσεων από την πρώτη στιγμή. «Είναι η σωστή συγκυρία και η σωστή στιγμή για να βρεθεί λύσει. Η Λιθουανία υποστηρίζει αυτή την ιδέα από την αρχή των εντάσεων και των διακυμάνσεων στην αγορά ενέργειας», δήλωσε η Λιθουανή πρωθυπουργός. «Το πλαφόν στην ενέργεια πρέπει να τεθεί σε έγκαιρο χρόνο», επεσήμανε. 

«Η ευρωπαϊκή λύση έχει δυστυχώς καθυστερήσει. Πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι κερδοσκόποι θα αντιμετωπίζονται με ενιαίο τρόπο από την ΕΕ», υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός. 

Οι δύο ηγέτες καταδίκασαν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την εργαλειοποίηση της ενέργειας από τη Μόσχα. «Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την πλήρη ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος αναφέρθηκε και στην τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο. 

Η Τουρκία, δήλωσε ο πρωθυπουργός, υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή και πως το τελευταίο που χρειάζεται είναι μια ακόμα πηγή έντασης μεταξύ δυο συμμάχων του ΝΑΤΟ. «Η Ελλάδα έχει ανοικτό παράθυρο στο διάλογο και πάντα κλειστή την πόρτα στις προκλήσεις και στις απειλές της εδαφικής της ακεραιότητας», ανέφερε.

Τέλος, επέκρινε τη στάση της Άγκυρας απέναντι στη Μόσχα, αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Θεωρεί ότι δεν χρειάζεται να επιλέξει πλευρά σαν να μην υπάρχει σωστό και λάθος», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως όλες οι χώρες πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, προκειμένου να έχουν αντίκτυπο στην οικονομία της. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ
 

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκιουλέρ: Οι απαιτήσεις Ελλάδας και Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι «μαξιμαλιστικές και παράνομες»

Πολιτική / Γκιουλέρ: Οι απαιτήσεις Ελλάδας και Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι «μαξιμαλιστικές και παράνομες»

«Το Καστελόριζο είναι ένα από τα 23 νησιά που πρέπει να έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες» ισχυρίστηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας
LIFO NEWSROOM
Όταν ο Παπανδρέου είπε στη Μέρκελ ότι «δεν ήθελε τίποτε»

Πολιτική / Όταν ο Παπανδρέου είπε στη Μέρκελ ότι «δεν ήθελε τίποτε»

«Γιατί κανείς δεν πιέζει την Ελλάδα να κάνει οικονομίες;», αναρωτιόταν η Γερμανίδα καγκελάριος, προτού δηλώσει πως δεν επρόκειτο να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα εάν προηγουμένως δεν λάβει μέτρα λιτότητας για τον περιορισμό του ελλείμματος
LIFO NEWSROOM
Επιφυλακτικότητα για την κατάπαυση πυρός στον Λίβανο: Σαν το παραμύθι «ο Πέτρος κι ο λύκος», λέει αναλυτής

Διεθνή / Επιφυλακτικότητα για την κατάπαυση πυρός στον Λίβανο: Σαν το παραμύθι «ο Πέτρος κι ο λύκος», λέει αναλυτής

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ είναι γεμάτη με «ναρκοπέδια» και ο κίνδυνος να καταρρεύσει είναι «υψηλός», δηλώνουν ειδικοί αναλυτές
LIFO NEWSROOM