Μητσοτάκης για ενεργειακή κρίση: Έχει καθυστερήσει η ευρωπαϊκή λύση

Μητσοτάκης με Σιμονίτε Facebook Twitter
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τη Λιθουανή ομόλογό του, Ίνγκριντα Σιμονίτε (Φωτ.: EUROKINISSI)
0

Η ευρωπαϊκή λύση για την ενεργειακή κρίση έχει καθυστερήσει, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως θα είναι αποτυχία εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία οι αρμόδιοι υπουργοί.

Ο πρωθυπουργός συνάντησε τη Λιθουανή ομόλογό του, Ίνγκριντα Σιμονίτε, στο Βίλνιους. «Θα είναι αποτυχία αν οι υπουργοί Ενέργειας δεν συμφωνήσουν. Το θέμα μετά θα περάσει σε επίπεδο αρχηγών κρατών», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. 

«Πρέπει να υπάρξει συμφωνία. Οι λύσεις που έχουν σχεδιαστεί δίνουν απάντηση στις ανησυχίες των χωρών. Τώρα που το TTF έχει εξισορροπήσει σε ακριβά αλλά αποδεκτά επίπεδα, είναι η στιγμή να εφαρμοστεί ένας τέτοιος μηχανισμός», συμπλήρωσε. 

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε την Ίνγκριντα Σιμονίτε για τη στήριξη των ελληνικών θέσεων από την πρώτη στιγμή. «Είναι η σωστή συγκυρία και η σωστή στιγμή για να βρεθεί λύσει. Η Λιθουανία υποστηρίζει αυτή την ιδέα από την αρχή των εντάσεων και των διακυμάνσεων στην αγορά ενέργειας», δήλωσε η Λιθουανή πρωθυπουργός. «Το πλαφόν στην ενέργεια πρέπει να τεθεί σε έγκαιρο χρόνο», επεσήμανε. 

«Η ευρωπαϊκή λύση έχει δυστυχώς καθυστερήσει. Πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι κερδοσκόποι θα αντιμετωπίζονται με ενιαίο τρόπο από την ΕΕ», υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός. 

Οι δύο ηγέτες καταδίκασαν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την εργαλειοποίηση της ενέργειας από τη Μόσχα. «Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την πλήρη ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος αναφέρθηκε και στην τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο. 

Η Τουρκία, δήλωσε ο πρωθυπουργός, υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή και πως το τελευταίο που χρειάζεται είναι μια ακόμα πηγή έντασης μεταξύ δυο συμμάχων του ΝΑΤΟ. «Η Ελλάδα έχει ανοικτό παράθυρο στο διάλογο και πάντα κλειστή την πόρτα στις προκλήσεις και στις απειλές της εδαφικής της ακεραιότητας», ανέφερε.

Τέλος, επέκρινε τη στάση της Άγκυρας απέναντι στη Μόσχα, αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Θεωρεί ότι δεν χρειάζεται να επιλέξει πλευρά σαν να μην υπάρχει σωστό και λάθος», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως όλες οι χώρες πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, προκειμένου να έχουν αντίκτυπο στην οικονομία της. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ
 

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαγραφή Σαλμά ζητά ο Μητσοτάκης - Τον παραπέμπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ

Πολιτική / Διαγραφή Σαλμά ζητά ο Μητσοτάκης - Τον παραπέμπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ

Μετά την ερώτηση στη βουλή για τα «κόκκινα δάνεια» και τις αιχμές του βουλευτή κατά του Κωστή Χατζηδάκη ότι «πρέπει να έχεις δουλέψει στη ζωή σου για να καταλάβεις τον πολίτη»
LIFO NEWSROOM
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης στην Άρτα την ώρα που συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή - Η «απάντηση» της Γεροβασίλη

Πολιτική / ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης στην Άρτα την ώρα που συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή - Η «απάντηση» της Γεροβασίλη

«Θα μπορούσε να επισκεφτεί την Άρτα μια άλλη ημέρα και όχι την ώρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θέλει να ηγηθεί» σχολίασε σε ανάρτησή της
LIFO NEWSROOM
Τζάκρη: Θα κάνω μήνυση εναντίον του Ραγκούση - Η απάντησή του

Πολιτική / Τζάκρη: Θα κάνω μήνυση εναντίον του Ραγκούση - Η απάντησή του

«Αναγκάζομαι να προσφύγω στη Δικαιοσύνη διότι παραδέχθηκε ότι άσκησε bullying εναντίον μου, αποδίδοντας τη συμπεριφορά του στην προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος» λέει η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM