Συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν στη G20

Συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν στη G20 Facebook Twitter
0

Συνάντηση, στο περιθώριο της Συνόδου G20, έχουν o Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Τούρκος ηγέτης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ανάμεσα στα ζητήματα που είναι πιθανό να τεθούν επί τάπητος είναι τα F-16, η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, η βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη και η επέκταση της συμφωνίας για τα σιτηρά. 

Προς το παρόν Ουάσιγκτον και Άγκυρα δεν έχουν ανακοινώσει λεπτομέρειες για την ατζέντα της συνάντησης. 

Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, είχε δηλώσει ότι η Άγκυρα απορρίπτει τα συλλυπητήρια που εξέφρασε η Ουάσινγκτον μετά τη βομβιστική επίθεση, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι «υποστηρίζουν τους τρομοκράτες» Κούρδους του Κομπάνι. Η Τουρκία κατηγορεί τους μαχητές του PKK και συμμάχους τους ότι είναι πίσω από τη φονική επίθεση. 

Η στάση αυτή, προκάλεσε την αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που εξέφρασε τη βαθιά απογοήτευση της Ουάσινγκτον.

Ερωτηθείς από Έλληνες ανταποκριτές για τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον απορρίπτει τα όποια ανεύθυνα σχόλια και εξέφρασε βαθιά απογοήτευση. 

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν απερίφραστα την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της και στέκονται αλληλέγγυες με την Τουρκία, πολύτιμο σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ», δήλωσε αρχικά ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το ΑΠΕ. 

«Απορρίπτουμε και είμαστε βαθιά απογοητευμένοι από οποιαδήποτε ανεύθυνα σχόλια που υποδηλώνουν ότι οι ΗΠΑ είχαν οποιονδήποτε ρόλο ή ευθύνη σε αυτήν την απεχθή επίθεση εναντίον Τούρκων πολιτών. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις τουρκικές αρχές στην έρευνά τους», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Σε περιόδους δεξιών κυβερνήσεων το θέμα ήταν πάντα η Τουρκία

Διεθνή / Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Σε περιόδους δεξιών κυβερνήσεων το θέμα ήταν πάντα η Τουρκία

Σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μίλησε για Οθωμανική Αυτοκρατορία, για τουρκική μειονότητα στη Θράκη - «Δεν είναι η Ελλάδα το 'έτερο εγώ' μας», είπε ο Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Η αναζήτηση των «ελβετικής κατασκευής» ρολογιών του Ντόναλντ Τραμπ κατέληξε στο Ουαϊόμινγκ

Διεθνή / Η αναζήτηση των «ελβετικής κατασκευής» ρολογιών του Ντόναλντ Τραμπ κατέληξε στο Ουαϊόμινγκ

Λίγα είναι γνωστά για την εταιρεία που συνεργάζεται τώρα με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου ή των προσώπων που βρίσκονται πίσω από αυτήν
LIFO NEWSROOM
Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζει την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου ως «ημέρα αγάπης» ενόψει των εκλογών

Διεθνή / Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζει την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου ως «ημέρα αγάπης» ενόψει των εκλογών

Ο Τραμπ αναφέρθηκε στους χιλιάδες υποστηρικτές του που ταξίδεψαν στην Ουάσινγκτον εκείνη την ημέρα, υποστηρίζοντας ότι το έκαναν επειδή «πίστευαν ότι οι εκλογές ήταν νοθευμένες
LIFO NEWSROOM
Τι σημαίνει η απόφαση της Μελόνι να εξισώσει την παρένθετη μητρότητα με εγκλήματα διεθνούς χαρακτήρα

Διεθνή / Η Μελόνι εξισώνει την παρένθετη μητρότητα με έγκλημα και εξαϋλώνει τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ιταλία

Από την Τετάρτη, τα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας, απαγορεύεται να ταξιδεύουν στο εξωτερικό - Τι ισχύει στις υπόλοιπες χώρες
LIFO NEWSROOM