COP27: «Δεν απαιτείται σταδιακή κατάργηση όλων των ορυκτών καυσίμων» - Το προσχέδιο της κλιματικής συμφωνίας

COP27: Ο ΟΗΕ δημοσίευσε το προσχέδιο για την κλιματική συμφωνία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Το πρώτο προσχέδιο για το Κλίμα δημοσίευσε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Το προσχέδιο αφορά στο ποια θα μπορούσε να είναι η γενική συμφωνία από τη διάσκεψη κορυφής για το κλίμα COP27 στην Αίγυπτο.

Το έγγραφο, με την ένδειξη «non-paper» δείχνει ότι  απόφαση απέχει ακόμη από την τελική έκδοση, και επαναλαμβάνει τον στόχο του περσινού Συμφώνου της Γλασκώβης για το κλίμα «να εντείνουν τα μέτρα για την αποδέσμευση από την ενέργεια άνθρακα και παράλληλα, τη σταδιακή αποδέσμευση και τον εξορθολογισμό των υποκατάστατων των ορυκτών καυσίμων». 

Σύμφωνα με το non paper δεν απαιτείται σταδιακή κατάργηση όλων των ορυκτών καυσίμων, όπως είχαν ζητήσει η Ινδία και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το κείμενο επίσης, δεν περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τη δημιουργία ενός ταμείου για τις απώλειες και τις ζημιές, που είχε αποτελέσει βασικό αίτημα των πιο ευάλωτων χωρών στην κλιματική κρίση, όπως είναι τα νησιωτικά έθνη. 

Αντίθετα, «χαιρετίζει» το γεγονός ότι τα μέρη συμφώνησαν για πρώτη φορά να συμπεριλάβουν «θεματα που σχετίζονται με ρυθμίσεις χρηματοδότησης που ανταποκρίνονται σε απώλειες και ζημιές» στην ατζέντα της συνόδου κορυφής.

Επιπλέον. το προσχέδιο δεν περιλαμβάνει χρονοδιάγραμμα για την απόφαση του εάν θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό ταμείο ή πώς θα είναι η λειτουργία αυτού. Αυτό δίνει χρόνο στους διαπραγματευτές να συνεχίσουν αν εργάζονται για το επίμαχο θέμα.

Το κείμενο παράλληλα, «υπογραμμίζει τη σημασία να ενταθούν οι προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή και να συνεχιστούν οι προσπάθειες να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή».

Το προσχέδιο βασίζεται στα αιτήματα, τα οποία οι αντιπρόσωποι από σχεδόν 200 χώρες επεδίωξαν να περιληφθούν στο κείμενο της τελικής ανακοίνωσης.

Το αρχικό αυτό κείμενο θα αποτελέσει τη βάση για διαπραγματεύσεις, μετά το τέλος των οποίων θα προκύψει η τελική ανακοίνωση.

Με πληροφορίες του Reuters

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Περιβάλλον / Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Εκτός από τα ήδη επιβεβαιωμένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν εντοπίσει έως και 48 ακόμη νέα είδη, τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω για την επίσημη αναγνώρισή τους
LIFO NEWSROOM
Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Περιβάλλον / Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Η ρομαντική ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια δημιουργεί ελπίδες για τον απειλούμενο πληθυσμό των τίγρεων στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Βιοποικιλότητα, νερό, τρόφιμα, υγεία και κλιματική αλλαγή, είναι οι πέντε βασικοί τομείς που επηρεάζουν ο ένας τον άλλο και γι' αυτό απαιτείται ολιστική λύση
LIFO NEWSROOM
«Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Περιβάλλον / «Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Για να αντιμετωπίσουν την κρίση, εθελοντές συγκεντρώνουν χιόνι και δημιουργούν σωρούς μήκους 7 μέτρων και ύψους 1,5 μέτρου κατά μήκος της παγωμένης λίμνης
LIFO NEWSROOM
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ