Χιλιάδες κομμάτια πλαστικών απορριμμάτων από όλο τον κόσμο έχουν ξεβραστεί σε ένα απομακρυσμένο νησί του Νότιου Ατλαντικού, σύμφωνα με τους οικολόγους.
Τα απορρίμματα που βρέθηκαν στη νοτιοδυτική ακτή της Νήσου Αναλήψεως έχουν εντοπιστεί σε χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Αφρική, πρόσθεσαν.
Η ομάδα της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου (ZSL) πέρασε πέντε εβδομάδες αξιολογώντας την έκταση της ρύπανσης των πλαστικών εκεί.
Περισσότερα από 900 είδη θαλάσσιας ζωής βρίσκονται σε κίνδυνο, ανέφεραν.
Το συγκεκριμένο νησί διαθέτει πληθώρα ειδών που ενδημούν εκεί και έχουν επηρεαστεί από τη ρύπανση των πλαστικών, όπως ο χερσαίος κάβουρας, το θαλασσοπούλι Fregatidae και διάφορα είδη καρχαριών, χελωνών και ψαριών.
Το βρετανικής ιδιοκτησίας απομακρυσμένο νησί έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών προγραμμάτων με στόχο τη διατήρηση της φυσικής βιοποικιλότητας, τα οποία έχουν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση αλλά και ανεξάρτητες ομάδες.
«Υπάρχει πάρα πολύ πλαστικό που χρησιμοποιείται άσχημα», δήλωσε η Fiona Llewellyn, θαλάσσια βιολόγος στην ομάδα διατήρησης του ZSL Marine.
«Ράγισε η καρδιά μου βλέποντας την κατάσταση εκεί πέρα», είπε, προσθέτοντας ότι οι μεγάλα brands και κυβερνήσεις πρέπει να λογοδοτήσουν για το χάος.
Με τους συνάδελφους της ερευνητές βρήκαν 1.000 κομμάτια πλαστικών απορριμμάτων σε μία μόνο καλύβα στην παραλία και πάνω από 7.000 κομμάτια συνολικά κατά τη διάρκεια της αποστολής.
Το μικρό νησί, με πληθυσμό μόλις 800 κατοίκων, ανησυχεί βαθιά. Μόνο μια μικρή ποσότητα πλαστικού που ξεβράζεται στις ακτές του προέρχεται από το ίδιο το νησί.
«Είναι εύκολο να καταλάβεις ότι το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από αλλού», λέει η Fiona Llewellyn.
Τα ζώα καταπίνουν το πλαστικό και μπλέκονται σε αυτό, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει βλάβες. Υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τα μικροπλαστικά και τον τρόπο με τον οποίο ανεβαίνουν στην τροφική αλυσίδα.
Οι τύποι πλαστικού που συναντώνται συνήθως στις ακτές του νησιού περιλαμβάνουν πλαστικά μπουκάλια, κομμάτια σκληρού πλαστικού που έχουν διασπαστεί, αλιευτικά εργαλεία και αποτσίγαρα.
Μεγάλο μέρος των απορριμμάτων καταλήγει σε απόκρημνους βράχους που είναι επικίνδυνο να προσεγγιστούν. «Ήταν πραγματικά δύσκολο να κατέβουμε τις βραχώδεις πλαγιές για να φτάσουμε σε αυτή την ακτογραμμή και να μετρήσουμε όλο το πλαστικό που υπήρχε εκεί», εξήγησε.
Με πληροφορίες από BBC