«Αλλάζουμε μυαλά. Όχι ρούχα»: Έρευνα φωτίζει τα στερεότυπα γύρω από το γυναικείο ντύσιμο και τη βία
Mε αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η ΔΕΗ, σε συνεργασία με τον οργανισμό Women Act, πραγματοποίησε την πρώτη πανελλαδική έρευνα σχετικά με τη σύνδεση ανάμεσα στο γυναικείο ντύσιμο και τη βία.
ADVERTORIAL
Δεν είναι εύκολο να είσαι γυναίκα σήμερα – ούτε ήταν και ποτέ. Λίγο scrolling αρκεί για να το καταλάβει κανείς. Κάθε μέρα, θα βγει στην επιφάνεια μία ακόμη υπόθεση έμφυλης βίας. Και κάθε φορά κατακλυζόμαστε από συμβουλές. Συμβουλές για το πώς θα προστατευθούμε από τους άνδρες – από πού να μην περνάμε μόνες το βράδυ, πώς να κρατάμε τα κλειδιά σε περίπτωση που δεχθούμε επίθεση, τι να φοράμε. Σ’ αυτό το τελευταίο θα σταθούμε.
«Τι φορούσες εκείνη τη μέρα;». Η συγκεκριμένη ερώτηση είναι μία από τις πρώτες – αν όχι η πρώτη – που δέχεται ένα θύμα σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης. Γιατί αυτό έχει σημασία, φαίνεται. Το ντύσιμο που μπορεί να προκάλεσε. Όχι ο κακοποιητής.
Σήμερα, λοιπόν, που ο πλανήτης ντύνεται στα πορτοκαλί με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, θα δούμε τους αριθμούς.
Το 48% των γυναικών έχει ακούσει από το οικογενειακό, φιλικό ή εργασιακό της περιβάλλον πως κάποια θηλυκότητα «τα θέλει» ή «πηγαίνει γυρεύοντας», εξαιτίας των ρούχων που φορά. Το 21% των ατόμων που χρησιμοποιούν τις φράσεις αυτές, πιστεύουν πως μία γυναίκα ή ένα κορίτσι έχει μερίδιο ευθύνης, σε περίπτωση που πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης. Ένας στους πέντε άνδρες πιστεύει ότι μια γυναίκα πρέπει να προσέχει το ντύσιμό της, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται σε χώρους με άγνωστους άνδρες. Το 34% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το ντύσιμο μίας γυναίκας ή ενός κοριτσιού δικαιολογεί κάποιας μορφής παρενοχλητική συμπεριφορά. Και το 38% τους, ότι γυναίκες και κορίτσια πρέπει να προσέχουν το ντύσιμό τους, για να μην προκαλέσουν σεξουαλική παρενόχληση.
Τα παραπάνω ποσοστά δεν είναι τυχαία. Προέρχονται από την πρώτη πανελλήνια έρευνα με τίτλο «Ντύσιμο και βία κατά των γυναικών: Η συζήτηση ξεκινάει από τη ντουλάπα σου», την οποία πραγματοποίησε η ΔΕΗ με τη δεύτερη συνεχή συμμετοχή της στη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών. Φέτος, εστίασε σε μία πτυχή του προβλήματος που μπορεί να γνωρίζουμε, μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο, αλλά επιλέγουμε να μη συζητάμε όσο θα έπρεπε: τις αντιλήψεις και τα στερεότυπα που συνδέουν το γυναικείο ντύσιμο με δήλωση «προκλητικότητας» από την πλευρά των γυναικών, συχνά σεξουαλική, ή έλλειψη σοβαρότητας που δεν συνάδει με την οικογενειακή ή επαγγελματική κατάστασή τους.
Σε συνεργασία με τον οργανισμό Women Act και τη Focus Bari, η έρευνα αυτή μελέτησε δείγμα 1.000 ατόμων κάθε έμφυλης ταυτότητας, ηλικίας 18 έως 64 ετών. Η ΔΕΗ χρησιμοποίησε τα αποτελέσματα για να χαρτογραφήσει τη στάση των διαφορετικών κοινών πάνω στο ζήτημα, ενώ καταδεικνύει τον βαθμό αισιοδοξίας που αυτή μας επιτρέπει αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις της διαιώνισης στερεοτυπικών αντιλήψεων στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Γιατί αυτές οι στερεοτυπικές αντιλήψεις ακούγονται δυνατά, ακόμη και το 2022. Κι είναι, επιτέλους, ώρα να σιωπήσουν.
Με σύνθημα «Αλλάζουμε μυαλά, όχι ρούχα», η ΔΕΗ γίνεται μέρος του Orange the World, όπως είναι η διεθνής ονομασία της εκστρατείας. Πρόκειται για μια 16ήμερη καμπάνια που καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ, με στόχο την παγκόσμια ευαισθητοποίηση γύρω από το ζήτημα της έμφυλης βίας και μας αφορά όλους. Κι η εταιρεία παροχής ηλεκτρισμού, «ντύνει» στα πορτοκαλί τους λογαριασμούς της στα social media, δημοσιεύοντας καθημερινά, ως τις 10 Δεκεμβρίου, συμπεράσματα της έρευνας.
Είναι ώρα να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας πως το ντύσιμο δεν οδηγεί στην παρενόχληση. Κανείς δεν «τα ήθελε», ούτε «πήγαινε γυρεύοντας». O μοναδικός τρόπος να μην πέσει θύμα κακοποίησης, είναι αν ο κακοποιητής, επιλέξει να μην κακοποιήσει - κι όχι οι ενδυματολογικές επιλογές.