Κι άλλες ζημιές καταγράφονται στην Αγία Σοφία αφού ακόμα μία πόρτα του ναού που βρίσκεται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, έχει υποστεί φθορά.
Ο ιστορικός τέχνης Yasin Saygılı επέστησε την προσοχή στην ανεξέλεγκτη ροή επισκεπτών και υπογράμμισε πως «θα πρέπει να ληφθούν μόνιμα μέτρα». Στις νέες φθορές αναφέρεται και ο αρχαιολόγος Ömer Faruk Yavaşçay.
Η Αγία Σοφία, την οποία επισκέπτονται περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι το μήνα, έχει υποστεί ζημιές από την ημέρα που άνοιξε ως τζαμί το 2020.
Σύμφωνα με την Cumhuriyet, ο θεολόγος και φιλόσοφος Δρ. Şahin Filiz είπε: «Αυτές οι καταστροφές δείχνουν ότι η απόφαση ήταν λάθος. Αυτό το τελευταίο περιστατικό σημαίνει επίσης κάτι που ενισχύει τη λάθος απόφαση».
Εφιστώντας την προσοχή στα κενά της ασφάλειας, ο Filiz συνέχισε ως εξής: «Είναι επίσης δυνατό να γίνει ένας κοινωνικός ψυχολογικός προσδιορισμός αυτών που προκάλεσαν αυτήν την καταστροφή. Αυτή η ζημιά μπορεί να γίνεται ως πολιτική στάση. Ακόμα κι αν η Αγία Σοφία έχει μετατραπεί από μουσείο σε τζαμί, αυτοί που προκάλεσαν τις φθορές μπορεί να προβαίνουν σε αυτές τις καταστροφές, σε μία στάση εναντίον της, αφού αυτά αποτελούν τα «μη μουσουλμανικά» μοτίβα στην Αγία Σοφία. Δεν συναντάμε την καταστροφή που υπέστη η Αγία Σοφία σε πολλούς επισκέψιμους ιερούς τόπους. Είναι επίσης προβληματικό ως προς τη φιλοσοφία της θρησκείας ότι σε ένα χώρο αφαιρείται η ιδιότητα του μουσείου και μετατρέπεται σε ιερό χώρο συγκεκριμένο για οποιαδήποτε θρησκεία με πολιτικές αποφάσεις».
Τι απαντούν οι αρχές
Ανακοίνωση για το θέμα έκανε η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων. Στη δήλωση αναφέρθηκε ότι επιδείχθηκε η απαραίτητη φροντίδα και ευαισθησία στο κτίριο. Αναφέροντας ότι η Αγία Σοφία έτυχε μεγάλης προσοχής, η δήλωση αναφέρει: «Περιμένουμε από τους επισκέπτες μας να δείξουν την ίδια φροντίδα και ευαισθησία. Αυτή τη στιγμή, το τζαμί της Αγίας Σοφίας-i Sharif παρακολουθείται 24 ώρες το 24ωρο από 160 κάμερες και 81 φρουροί ασφαλείας που υπάγονται στη Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων βρίσκονται σε υπηρεσία 24 ώρες το 24ωρο. Επομένως, όλες οι περιοχές είναι υπό έλεγχο. Επιπλέον, στο τζαμί εργάζονται και μονάδες Τουριστικής Αστυνομίας και Ειδικών Επιχειρήσεων . Επομένως, δεν υπάρχει έλλειψη ασφαλείας».