Χρειαζόμαστε πραγματικά το αποσμητικό;- Δερματολόγοι απαντούν

Γυναίκα βάζει αποσμητικό Facebook Twitter
0

Μαζί με το βούρτσισμα των δοντιών και το πλύσιμο του προσώπου, η καθημερινή χρήση αποσμητικού μοιάζει με ένα τελετουργικό ζωτικής σημασίας για την υγιεινή. Όμως, λένε δερματολόγοι, αυτό βασίζεται περισσότερο σε προσωπικές προτιμήσεις, παρά σε ιατρική ανάγκη. 

«Οι άνθρωποι έχουν ισχυρές προτιμήσεις και ευαισθησίες σε ό,τι αφορά την οσμή. Πάντα, ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε αρώματα ή κολόνιες για να καλύψει τη μυρωδιά», δηλώνει η δρ. Νίνα Μπότο, αναπληρώτρια καθηγήτρια Δερματολογίας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. «Αλλά, δεν είναι όπως η χρήση νήματος στα δόντια, που υπάρχουν δεδομένα ότι θα ζήσετε περισσότερο αν το κάνετε καθημερινά», συμπληρώνει. 

«Ζούμε σε μια κοινωνία στην οποία η οσμή του σώματος δεν είναι καθολικά αποδεκτή, κάτι που κάνει το αποσμητικό μέρος της καθημερινής ρουτίνας υγιεινής. Επίσης, υπάρχει στίγμα για σημάδια του ιδρώτα στα ρούχα, που έβαλε τα αντιιδρωτικά στην καθημερινή ρουτίνα», επισημαίνει από την πλευρά του ο δρ. Τζόσουα Ζέιχνερ, αναπληρωτής καθηγητής Δερματολογίας στο Mount Sinai Hospital στη Νέα Υόρκη. 

Δεν υπάρχει σωστή και λάθος απάντηση για τις προσωπικές προτιμήσεις σχετικά με αυτά τα προϊόντα, αν πρέπει να τα χρησιμοποιεί κάποιος και ποια. Με αυτό κατά νου, το CNN ζήτησε τη γνώμη δερματολόγων για το ζήτημα. 

Υπέρ και κατά για αποσμητικά και αντιιδρωτικά 

Ο ιδρώτας έχει κάποιο σκοπό. «Ιδρώνουμε για να βοηθήσουμε τον έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματος», επισημαίνει ο Ζέιχνερ. «Παρόλα αυτά, σε κάποιες περιπτώσεις ιδρώνουμε περισσότερο από όσο χρειάζεται. Αυτό είναι γνωστό ως παθολογική εφίδρωση ή υπεριδρωσία. Ο ιδρώτας είναι άοσμος. Ωστόστο, τα βακτήρια που υπάρχουν στο σώμα τον διασπούν, δημιουργώντας την άσχημη μυρωδιά», εξηγεί.  

Αν για αυτό τον λόγο επιλέξετε αντιιδρωτικά προϊόντα, εφαρμόστε τα το βράδυ, συμβουλεύει ο Ζέιχνερ. «Δεδομένου ότι ιδρώνουμε λιγότερο τη νύχτα, μπορούν πιο αποτελεσματικά να σχηματίσουν ένα “κάλυμμα” στον ιδρωτοποιό αδένα εάν τα εφαρμόσετε πριν από τον ύπνο», εξήγησε. 

Όμως, εάν δεν ιδρώνετε υπερβολικά, το να μπλοκάρετε την παραγωγή ιδρώτα με ένα αντιιδρωτικό «πιθανόν δεν είναι καλή ιδέα», σημειώνει η δερματολόγος δρ. Τζούλι Ρούσακ. «Μπλοκάροντάς τον τελείως, ρισκάρετε μια παράδοξη αύξηση της παραγωγής ιδρώτα σε άλλα σημεία», συμπληρώνει. 

Κάποιοι προτιμούν να βάζουν αποσμητικό για να μυρίζουν πιο ευχάριστα ή επειδή αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα ζητήματα με το δέρμα τους, όπως ερεθισμούς κάτω από το στήθος ή στις πτυχές του δέρματος στην κοιλιά, σημειώνει η Ρούσακ. 

Η διατροφή παίζει ρόλο

Η μυρωδιά του ιδρώτα μπορεί να επηρεαστεί και από τη διατροφή, επισημαίνει ο Ζέιχνερ. Ο ιδρώτας των ανθρώπων που τρώνε μεγάλες ποσότητες σταυρανθών λαχανικών- για παράδειγμα μπρόκολο ή κουνουπίδι- μπορεί να μυρίζει πιο έντονα. 

«Η υγεία του εντέρου, του δέρματος και του μικροβιώματός του μπορούν να επηρεάσουν την οσμή του σώματός μας», λέει και η Ρούσακ. «Κάποιες μεταβολικές διαταραχές παράγουν μια πολύ ιδιαίτερη οσμή γενικά (για παράδειγμα η κετοξέωση ή ουραιμία λόγω διαβήτη). Το υγιές δέρμα και το υγιές σώμα δεν πρέπει να έχουν κακοσμία», συμπληρώνει. 

Εάν σκέφτεστε να παραλείψετε τα αποσμητικά ή αντιιδρωτικά λόγω ανησυχιών για πιθανά επιβλαβή συστατικά ή φήμες για πρόκληση καρκίνου, οι ειδικοί που μιλούν στο CNN τονίζουν πως αυτοί οι ισχυρισμοί δεν έχουν αποδειχθεί επιστημονικά. 

Η ζωή χωρίς αποσμητικό 

Η μη χρήση αποσμητικού ή αντιιδρωτικού μπορεί να έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, ανάλογα με το πώς νιώθετε εσείς- και οι γύρω σας- με τη φυσική μυρωδιά του σώματός σας. 

«Εάν σταματήσετε να φοράτε αποσμητικό ή αντιιδρωτικό, μπορεί να αναπτύξετε πιο έντονη οσμή με την πάροδο του χρόνου. Όταν σταματά η χρήση τέτοιων προϊόντων και ιδρώνετε περισσότερο, αυτό δημιουργεί ευνοϊκό έδαφος για την υπερβολική ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων, που μπορεί να προκαλέσουν πιο έντονη μυρωδιά», λέει η δερματολόγος δρ. Αμάντα Ντόιλ. 

Το σχολαστικό καθημερινό μπάνιο είναι ο πιο σημαντικός τρόπος για να αποφευχθεί η κακοσμία, λένε οι ειδικοί. Πρέπει να επικεντρωθείτε ιδιαίτερα στο πλύσιμο του προσώπου, κάτω από τα χέρια και στα γεννητικά όργανα, που τείνουν να έχουν περισσότερο ιδρώτα από άλλα μέρη του σώματος, επισημαίνει ο Ζέιχνερ. Η ασυνήθιστα κακή οσμή σώματος θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη ότι δεν καθαρίζετε το δέρμα σας όπως θα έπρεπε, συμπληρώνει. 

Άλλος τρόπος για να μειωθεί η μυρωδιά, αποτρέποντας την υπερβολική ανάπτυξη ιδρώτα και βακτηρίων, είναι να φοράτε φαρδιά, βαμβακερά ρούχα που «αναπνέουν» ή να κάνετε τοπικές πλύσεις με κάποιο αντιβακτηριακό προϊόν, συμπληρώνει η Ντόιλ. 

Lifehacker
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μελομακάρονα vs κουραμπιέδες: Ποια «γλυκιά» αμαρτία έχει περισσότερες θερμίδες και γιατί

Lifehacker / Μελομακάρονο ή κουραμπιές; Τελικά, ποιο έχει τις περισσότερες θερμίδες;

Η διαιτολόγος - διατροφολόγος Σωτηρία Κρούστη απαντά στο... ερώτημα της εποχής και παράλληλα δίνει μερικά tips προκειμένου να απολαμβάνει κανείς, σε μία πιο υγιεινή version και τα δύο χριστουγεννιάτικα γλυκά
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Τρεις απλές συμβουλές για να διατηρούνται φρέσκα τα λαχανικά στο ψυγείο

Lifehacker / Τρία tips για να διατηρούνται φρέσκα τα λαχανικά στο ψυγείο

Εχουμε συνηθίσει τα φρούτα και τα λαχανικά που ψωνίζουμε να «μαραίνονται» και να συρρικνώνονται μετά από 2-3 ημέρες στο ψυγείο, ενώ υπάρχει τρόπος και να διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους και να μην καταλήξουν στα σκουπίδια
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ