Ξετυλίγεται περαιτέρω το κουβάρι των αποκαλύψεων για το αποκαλούμενο Qatargate και ιδίως για τις διαδρομές του χρήματος και τις δωρεές μέσα από την ΜΚΟ του Παντσέρι.
Η ιταλική Corriere della Serra φέρνει στο φως της δημοσιότητας νέες λεπτομέρειες για την κατάθεση που έδωσε ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφος της Εύας Καϊλή, το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου.
«Μιλούσε για δέκα ώρες υποχρεώνοντας τον επικεφαλής εισαγγελέα της έρευνας να αναβάλει τις ανακρίσεις των υπολοίπων προσώπων για την επόμενη ημέρα. Ανέφερε ονόματα και επίθετα, έδωσε εξηγήσεις, είπε σε ποιον διακινήθηκαν τα χρήματα από την ΜΚΟ Fight Impunity, αναφέρθηκε σε μεγάλες δωρεές που έγιναν χάρη στο κύρος που της έδιναν τα μέλη του συμβουλίου επί τιμή στο οποίο συμμετείχαν κάτοχοι βραβείων Νόμπελ, πρώην επίτροποι και πρώην πρωθυπουργοί» αναφέρει η Corriere.
Ο σύντροφος της κας Καϊλή, ο οποίος ανέλαβε όλη την ευθύνη, σύμφωνα με την Corriere della Serra, ισχυρίστηκε πως μόνο εκείνος έλαβε τα χρήματα, τα οποία βρέθηκαν στο διαμέρισμα στο κέντρο των Βρυξελλών όπου διέμενε με την Εύα Καϊλή.
Από αυτά τα χρήματα ήταν όσα βρέθηκαν στη βαλίτσα του πατέρα της κας Καϊλή, όταν τον σταμάτησαν αστυνομικοί έξω από το ξενοδοχείο Sofitel στην πρωτεύουσα του Βελγίου την 9η Δεκεμβρίου. «Όλα έγιναν εκείνες τις ώρες, όταν η Καϊλή είδε τα χρήματα, δεν πήρε πειστική απάντηση για την προέλευσή τους και ζήτησε αμέσως να φύγουν από το σπίτι. Ο πατέρας της ανέλαβε να είναι ο κούριερ γιατί δεν υπήρχε άλλος», ήταν η εξήγηση που έδωσε, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα.
Σχέσεις με το Μαρόκο
Το Μαρόκο φέρεται να εμπλέκεται σε αυτή την υπόθεση πιθανής διαφθοράς με την εξωτερική υπηρεσία πληροφοριών του, την DGED.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που επικαλούνται η Le Soir και η La Repubblica, οι Παντσέρι, Κοζολίνο και Τζόρτζι ήταν σε επαφή με την DGED και με τον Abderrahim Atmoun, πρέσβη του Μαρόκου στην Πολωνία. Εκτός από τον Abderrahim Atmoun, στα έγγραφα αυτά φέρεται να αναφέρονται δύο πράκτορες της μαροκινής υπηρεσίας πληροφοριών.
Το Ρόιτερς δεν μπόρεσε πάντως να διαπιστώσει αν ο Τζόρτζι είχε προσκομίσει στοιχεία για τους ισχυρισμούς του κατά του Ταραμπέλα και του Κοζολίνο. Ο Κοζολίνο δεν απάντησε σε ηλεκτρονικό αίτημα του Reuters για σχολιασμό, αλλά δήλωσε στα ιταλικά πρακτορεία ειδήσεων: «Δεν είμαι υπό έρευνα. Δεν έχω ανακριθεί. Δεν μου έχει γίνει έρευνα, ούτε έχει σφραγιστεί το γραφείο μου».