Ζευγάρια με ψυχολογικά προβλήματα που διέμεναν σε δομή φιλοξενίας στην Ιαπωνία καλούνταν να κάνουν στείρωση εάν ήθελαν να παντρευτούν ή να μείνουν σε κοινό χώρο, όπως παραδέχθηκε η ίδια η δομή.
Ειδικότερα, φαίνεται ότι η στείρωση ήταν ένας από τους όρους που ετίθεντο στους ενδιαφερομένους, με την πρακτική, όπως αποκαλύπτεται, να χρησιμοποιείται για 20 χρόνια.
Τουλάχιστον 16 τρόφιμοι - οκτώ ζευγάρια δηλαδή - συμφώνησαν με τον όρο και υποβλήθηκαν σε στείρωση. Οι τρόφιμοι ενημερώνονταν πως το ίδρυμα δεν θα μπορούσε να προφέρει την κατάλληλη φροντίδα στα παιδιά, καθώς δεν διέθετε την απαραίτητη εμπειρία.
Οι άνδρες υποβάλλονταν σε βαζεκτομή, ενώ οι γυναίκες έπρεπε να φορούν κολπικούς δακτυλίους αντισύλληψης.
Κατά παράβαση κάθε ελευθερίας, όσοι αρνούνταν να υποκύψουν στην πίεση καλούνταν να αποχωρήσουν από τη δομή.
Ο επικεφαλής της δομής, δήλωσε στο Kyodo News: «Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη όταν δεν θα μπορούν να μεγαλώσουν παιδιά; Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε τη ζωή ενός νεογέννητου». Ισχυρίστηκε πως δεν αναγκάστηκε κανείς σε φυγή λόγω του όρου αυτού.
Το υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας της Ιαπωνίας δήλωσε ότι εξετάζει την υπόθεση.
«Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια θα πρέπει να προστατεύεται ανεξάρτητα από το αν έχουν ή όχι αναπηρία» δήλωσε αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η μεταχείριση των ψυχικά ασθενών ήταν «ακατάλληλη, αν αληθεύει».
Η Ιαπωνία έχει ιστορικό στις αναγκαστικές στειρώσεις. Σχεδόν 16.500 άνθρωποι υποβλήθηκαν σε θεραπεία για να αποφευχθεί η γέννηση «κακής ποιότητας απογόνων» μεταξύ 1948 και 1996.
Το 2019, η κυβέρνηση Σίνζο Άμπε ζήτησε συγγνώμη και απένειμε αποζημίωση σε άτομα με αναπηρίες που είχαν στειρωθεί βίαια, βάσει ενός νόμου ευγονικής που έχει πλέον καταργηθεί.
Με πληροφορίες από Independent