Περισσότερα από 100 νέα σχέδια που ανακαλύφθηκαν στην αρχαία πεδιάδα Νάζκα του Περού και στις γύρω περιοχές θα μπορούσαν να φέρουν στο φως νέες πληροφορίες σχετικά με τα μυστηριώδη προκολομβιανά έργα τέχνης που προσελκύουν το ενδιαφέρον επιστημόνων και τουριστών εδώ και δεκαετίες.
Μετά από δύο χρόνια ερευνών πεδίου με αεροφωτογραφίες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, Περουβιανοί και Ιάπωνες ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Yamagata επιβεβαίωσαν την ανακάλυψη 168 νέων σχεδίων, στο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco στη νότια ακτή του Ειρηνικού στο Περού.
Τα γεωγλυφικά, τεράστιες φιγούρες χαραγμένες στην έρημο της Νότιας Αμερικής, χρονολογούνται πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια και αναπαριστούν ανθρώπους, γάτες, φίδια, φάλαινες «δολοφόνους», πουλιά και ντόπια ζώα όπως λάμα, γκουανάκο και αλπάκα.
Ο Jorge Olano, επικεφαλής αρχαιολόγος του ερευνητικού προγράμματος για τις «Γραμμές Νάζκα», δήλωσε ότι οι νεοανακαλυφθείσες μορφές έχουν μήκος κατά μέσο όρο από 2 έως 6 μέτρα. Ο σκοπός των Γραμμών Νάζκα, των οποίων τα σχήματα φαίνονται μόνο από τον ουρανό, παραμένει ένα μυστήριο.
Τα σχέδια που ανακαλύφθηκαν αυτόν τον μήνα, ωστόσο, είναι μικρότερα και μπορούν να γίνουν αντιληπτά από το έδαφος, δήλωσε στο Reuters ο Masato Sakai, καθηγητής από το Πανεπιστήμιο Yamagata που ηγήθηκε της μελέτης.
Οι μορφές, εμβληματικά απομεινάρια της πλούσιας ιστορίας του Περού, βρίσκονται σε μία περιοχή που απέχει περίπου τρεις ώρες οδικώς από την πρωτεύουσα Λίμα.
Οι ερευνητές είχαν ήδη ανακαλύψει 190 φιγούρες στην περιοχή από το 2004. Όμως η έκταση του εδάφους που καλύπτουν έχει περιπλέξει τις προσπάθειες για τη μελέτη και τη διατήρηση του μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το Πανεπιστήμιο Yamagata ανακοίνωσε ότι η έρευνα θα τροφοδοτήσει μελέτες με τη βοήθεια συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, για τη διατήρηση τους.
Μελέτες του πανεπιστημίου σε συνεργασία με την κυβέρνηση του Περού έχουν βοηθήσει στην οριοθέτηση και προστασία της περιοχής, η οποία απειλείται από την αστική και οικονομική ανάπτυξη.
«Ορισμένα γεωγλυφικά κινδυνεύουν να καταστραφούν λόγω της πρόσφατης επέκτασης δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τα ορυχεία στο αρχαιολογικό πάρκο», δήλωσε ο Sakai.