Έρευνα: Fashion brands πληρώνουν εργοστάσια στο Μπαγκλαντές λιγότερο από το κόστος παραγωγής

Έρευνα: Fashion brands πληρώνουν εργοστάσια στο Μπαγκλαντές λιγότερο από το κόστος παραγωγής Facebook Twitter
Φωτ.: Allison Joyce/Getty Images
0

Μεγάλα fashion brands έχουν πληρώσει εργοστάσια στο Μπαγκλαντές λιγότερο από το κόστος παραγωγής των ρούχων τους, υποστηρίζουν ερευνητές.

Έρευνα σε 1.000 εργοστάσια διαπίστωσε ότι πολλά από αυτά πληρώνονταν με τις ίδιες τιμές όπως και πριν από την πανδημία πριν από δύο χρόνια - παρά την εκτίναξη του κόστους των υλικών.

Ένα στα πέντε δήλωσε ότι δυσκολευόταν να πληρώσει τον κατώτατο μισθό του Μπαγκλαντές που είναι 2,60 ευρώ την ημέρα.

Η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αμπερντίν πραγματοποίησε την έρευνα μαζί με τη φιλανθρωπική οργάνωση Transform Trade.

Η έκθεση εξέτασε την περίοδο από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2021.

Διαπίστωσε ότι το 90% των μεγαλύτερων εμπορικών brands που αγόραζαν από τέσσερα ή περισσότερα εργοστάσια αναφέρθηκε ότι συμμετείχαν σε αθέμιτες πρακτικές αγοράς.

Οι πρακτικές αυτές περιλάμβαναν ακυρώσεις, αδυναμίες πληρωμής, καθυστερήσεις και απαιτήσεις εκπτώσεων, με επακόλουθες συνέπειες αναγκαστική υπερωριακή απασχόληση και παρενόχληση.

Αρκετοί λιανοπωλητές αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν στην έκθεση.

Ο Μοχάμεντ Αζιζούλ Ισλάμ, καθηγητής βιώσιμης λογιστικής και διαφάνειας στο Πανεπιστήμιο Αμπερντίν, ήταν επικεφαλής του πρότζεκτ.

«Δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, οι εργάτες ενδυμάτων από το Μπαγκλαντές δεν πληρώνονται αρκετά για να ζήσουν, με έναν στους πέντε κατασκευαστές να αγωνίζονται να πληρώσουν τον κατώτατο μισθό, ενώ πολλά fashion brands που χρησιμοποιούν εργατικό δυναμικό από το Μπαγκλαντές αύξησαν τα κέρδη τους. Τα ποσοστά πληθωρισμού που εκτοξεύονται σε όλο τον κόσμο είναι πιθανό να το έχουν επιδεινώσει ακόμη περισσότερο», δήλωσε.

Είπε ότι μεγαλύτερα brands που αγοράζουν από πολλά εργοστάσια εμπλέκονται σε αθέμιτες πρακτικές αγορών συχνότερα από ό,τι μικρότερα, σύμφωνα με τους προμηθευτές.

Η βιομηχανία ενδυμάτων αντιπροσωπεύει το 85% του εξαγωγικού εισοδήματος του Μπαγκλαντές, ενώ περισσότεροι από 12 εκατομμύρια κάτοικοι του Μπαγκλαντές εξαρτώνται από τον τομέα.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι μετά την πανδημία, τα εργοστάσια απασχολούσαν μόνο το 75% των εργαζομένων που απασχολούσαν πριν, γεγονός που υποδηλώνει ότι έως και 900.000 θα μπορούσαν να έχουν χάσει τη δουλειά τους.

Ο καθηγητής Ισλάμ έχει περάσει 17 χρόνια ερευνώντας τη ζωή των εργαζομένων στα εργοστάσια μόδας του Μπαγκλαντές. Μεγάλωσε στην πόλη της Ντάκα περιτριγυρισμένος από αυτά.

Ελπίζει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στο Ηνωμένο Βασίλειο θα λάβουν υπόψιν τα ευρήματά του.

«Οι λιανοπωλητές λένε στις εκθέσεις τους ότι έχουν δεσμευτεί απέναντι στους εργαζόμενους και ότι έχουν σημειώσει πρόοδο, αλλά η διαφάνεια αποτελεί μεγάλο πρόβλημα στον τομέα και είναι δύσκολο να διαπιστωθεί αν συγκεκριμένα προϊόντα παράγονται με ηθικό τρόπο», προσθέτει.

Η Φιόνα Γκουτς της Transform Trade χαρακτήρισε την έρευνα ως «κάλεσμα αφύπνισης».

«Όταν οι λιανοπωλητές συμπεριφέρονται άσχημα στους προμηθευτές παραβιάζοντας τους όρους που είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως, οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που υποφέρουν. Εάν ένας λιανοπωλητής δεν καταβάλει το συμφωνημένο ποσό ή καθυστερεί τις πληρωμές, ο προμηθευτής πρέπει να μειώσει το κόστος με κάποιον άλλο τρόπο, και αυτό συχνά μεταφέρεται στους εργαζομένους του, οι οποίοι έχουν τη μικρότερη δύναμη στην αλυσίδα εφοδιασμού», εξηγεί.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Σε περιόδους δεξιών κυβερνήσεων το θέμα ήταν πάντα η Τουρκία

Διεθνή / Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Σε περιόδους δεξιών κυβερνήσεων το θέμα ήταν πάντα η Τουρκία

Σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μίλησε για Οθωμανική Αυτοκρατορία, για τουρκική μειονότητα στη Θράκη - «Δεν είναι η Ελλάδα το 'έτερο εγώ' μας», είπε ο Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Η αναζήτηση των «ελβετικής κατασκευής» ρολογιών του Ντόναλντ Τραμπ κατέληξε στο Ουαϊόμινγκ

Διεθνή / Η αναζήτηση των «ελβετικής κατασκευής» ρολογιών του Ντόναλντ Τραμπ κατέληξε στο Ουαϊόμινγκ

Λίγα είναι γνωστά για την εταιρεία που συνεργάζεται τώρα με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου ή των προσώπων που βρίσκονται πίσω από αυτήν
LIFO NEWSROOM
Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζει την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου ως «ημέρα αγάπης» ενόψει των εκλογών

Διεθνή / Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζει την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου ως «ημέρα αγάπης» ενόψει των εκλογών

Ο Τραμπ αναφέρθηκε στους χιλιάδες υποστηρικτές του που ταξίδεψαν στην Ουάσινγκτον εκείνη την ημέρα, υποστηρίζοντας ότι το έκαναν επειδή «πίστευαν ότι οι εκλογές ήταν νοθευμένες
LIFO NEWSROOM
Τι σημαίνει η απόφαση της Μελόνι να εξισώσει την παρένθετη μητρότητα με εγκλήματα διεθνούς χαρακτήρα

Διεθνή / Η Μελόνι εξισώνει την παρένθετη μητρότητα με έγκλημα και εξαϋλώνει τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ιταλία

Από την Τετάρτη, τα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας, απαγορεύεται να ταξιδεύουν στο εξωτερικό - Τι ισχύει στις υπόλοιπες χώρες
LIFO NEWSROOM