Περού: Η στιγμή που η αστυνομία εισβάλλει με άρμα στο Πανεπιστήμιο San Marcos

Περού: Η στιγμή που η αστυνομία εισβάλει με άρμα στο Πανεπιστήμιο San Marcos Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Δεκάδες αστυνομικοί εισέβαλαν σε πανεπιστήμιο της Λίμα χθες, γκρεμίζοντας τις πύλες με ένα θωρακισμένο όχημα.

Εκτόξευσαν δακρυγόνα και συνέλαβαν πάνω από 200 άτομα που είχαν έρθει στην πρωτεύουσα του Περού για να λάβουν μέρος σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Οι εικόνες που αναρτήθηκαν στα social media δείχνουν δεκάδες ανθρώπους να ξαπλώνουν μπρούμυτα στο έδαφος στο Πανεπιστήμιο San Marcos μετά την αιφνιδιαστική αστυνομική επιχείρηση.

Φοιτητές είπαν ότι τους έσπρωξαν, τους κλώτσησαν και τους χτυπούσαν με ρόπαλα καθώς αναγκάστηκαν να φύγουν από τους κοιτώνες τους.

Η επιδρομή της αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο San Marcos - το παλαιότερο στην Αμερική - είναι η τελευταία από μία σειρά κινήσεων που οδηγούν σε αυξανόμενες εκκλήσεις προς την πρόεδρο, Ντίνα Μπολουάρτε, να παραιτηθεί μετά από έξι εβδομάδες αναταραχών που έχουν ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 60 ανθρώπους.

Τουλάχιστον 580 είναι οι τραυματίες και περισσότεροι από 500 έχουν συλληφθεί.

Εν μέσω των διαδηλώσεων που έχουν παραλύσει μεγάλο μέρος της χώρας, οι περουβιανές αρχές διέταξαν το Σάββατο το κλείσιμο «μέχρι νεωτέρας» της ακρόπολης των Ίνκας στο Μάτσου Πίτσου και του μονοπατιού των Ίνκας που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο παγκόσμιας κληρονομιάς, το μεγαλύτερο τουριστικό αξιοθέατο του Περού που φέρνει στην περιοχή περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες το χρόνο.

Τα σωστικά συνεργεία είχαν απομακρύνει το Σάββατο περισσότερους από 400 τουρίστες που είχαν εγκλωβιστεί στο τουριστικό θέρετρο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Τουρισμού του Περού.

«Σήμερα το απόγευμα, οι 418 εγχώριοι και ξένοι επισκέπτες μεταφέρθηκαν από την πόλη Μάτσου Πίτσου στο Κούσκο», ανέφερε το υπουργείο στο Twitter, μαζί με φωτογραφίες ενός τρένου και των επιβατών.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις αρχές Δεκεμβρίου για την υποστήριξη του έκπτωτου πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο, αλλά σύντομα η συντριπτική πλειοψηφία άρχισε να ζητά την παραίτηση του Μπολουάρτε, το κλείσιμο του Κογκρέσου και νέες εκλογές.

Η 60χρονη ήταν αντιπρόεδρος του Καστίγιο και τον αντικατέστησε αφού προσπάθησε να κλείσει το Κογκρέσο και να κυβερνήσει με διάταγμα στις 7 Δεκεμβρίου.

Πολλοί από τους συλληφθέντες στην επιδρομή του Σαββάτου ταξίδεψαν από το νότιο Περού στην πρωτεύουσα για να συμμετάσχουν σε μια διαδήλωση με την ονομασία «κατάληψη της Λίμα», η οποία ξεκίνησε ειρηνικά αλλά κατέληξε σε μάχες μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας με πέτρες και δακρυγόνα.

Σε μια δήλωση στο Twitter, το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε τις περουβιανές αρχές να «διασφαλίσουν τη νομιμότητα στην αστυνομική επέμβαση και να παράσχει τις εγγυήσεις για τη δέουσα διαδικασία».

Τόνισε τη σημασία της παρουσίας των εισαγγελέων, οι οποίοι έλειπαν τις πρώτες ώρες της εφόδου.

 

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεωργία: Δολοφονήθηκε γνωστό τρανς μοντέλο μια ημέρα μετά τη ψήφιση του αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχεδίου

Διεθνή / Γεωργία: Δολοφονήθηκε γνωστό τρανς μοντέλο μια ημέρα μετά τη ψήφιση του αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχεδίου

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας ανακοίνωσε ότι η Αμπραμίντζε φέρεται να μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου, ενώ αργότερα ανακοινώθηκε η σύλληψη ενός άνδρα που σχετίζεται με την υπόθεση
LIFO NEWSROOM
Ιράν: Απειλές για «συντριπτική απάντηση» κατά του Ισραήλ από τον άξονα της αντίστασης

Διεθνή / Ιράν: Απειλές για «συντριπτική απάντηση» κατά του Ισραήλ από τον άξονα της αντίστασης

Ο Νασράλα, σε προηγούμενη ομιλία του, χαρακτήρισε τις εκρήξεις βομβητών και συσκευών επικοινωνίας τις τελευταίες δύο ημέρες στον Λίβανο ως πιθανή «κήρυξη πολέμου» κατά της οργάνωσης
LIFO NEWSROOM
Ανάλυση: Η υψηλού ρίσκου επίθεση κατά της Χεζμπολάχ σε δρόμους και καταστήματα του Λιβάνου

Διεθνή / Ανάλυση: Η υψηλού ρίσκου επίθεση κατά της Χεζμπολάχ σε δρόμους και καταστήματα του Λιβάνου

Η Wall Street Journal εξηγεί πώς τα μέλη της Χεζμπολάχ χτυπήθηκαν ενώ βρίσκονταν στην «καθημερινή ζωή» στον Λίβανο, σε πολυσύχναστα μέρη και τι σημαίνει αυτό για την επίθεση
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Πελικό: Ερχόταν με τη Ζιζέλ στο σούπερ μάρκετ και με ρωτούσε αν μου αρέσει, κατέθεσε ένας κατηγορούμενος

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: Ερχόταν με τη Ζιζέλ στο σούπερ μάρκετ και με ρωτούσε αν μου αρέσει, κατέθεσε ένας κατηγορούμενος

Αποκαλύψεις για τους τρόπους με τους οποίους προσέγγιζε τους συνεργούς του ο 71χρονος Ντομινίκ Πελικό στη δίκη για τους βιασμούς της Ζιζέλ 
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ