Ετήσια κέρδη ύψους σχεδόν 40 δισ. δολάρια παρουσίασε η Shell καταγράφοντας ρεκόρ των τελευταίων 115 ετών.
Συγκεκριμένα η Shell κατέγραψε έσοδα 39,9 δισ. δολάρια, ποσό διπλάσια του συνόλου της περυσινής χρονιάς και τα υψηλότερα στην ιστορία της εταιρείας.
Βασική αιτία αυτής της αύξησης είναι η ενεργειακή κρίση, που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η κίνηση αυτή οδήγησε σε πιέσεις για αύξηση της φορολογίας την εποχή που τα νοικοκυριά παλεύουν να επιβιώσουν με τα αυξανόμενα έξοδα.
«Εξωφρενικά» τα κέρδη της Shell
Αντιπολίτευση και συνδικάτα περιέγραψαν τα κέρδη της Shell ως «εξωφρενικά» και κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ ότι αφήνει τις εταιρείες ενέργειας «να τη γλιτώνουν».
Ζήτησαν επίσης την κατάργηση της προγραμματισμένης αύξησης του πλαφόν στην τιμή της ενέργειας, που αναμένεται τον Απρίλιο.
Οι τιμές άρχισαν να ανεβαίνουν σταδιακά μετά το τέλος των lockdown για τον κορωνοϊό αλλά αυξήθηκαν ραγδαία μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία προκάλεσε αβεβαιότητα για τα αποθέματα.
Την Πέμπτη, η εταιρεία με βάση την Βρετανία επιβεβαίωσε ότι πλήρωσε 134 εκατ. δολ. σε απροσδόκητους φόρους το 2022.
Το ποσό είναι ένα μέρος από το συνολικό ποσό που θα συλλέξει η Ευρώπη, με την Shell να αναμένεται να πληρώσει συνολικά 1.9 δισ. δολάρια σε απροσδόκητους φόρους, όταν συμπεριληφθεί στο σύστημα «συνεισφοράς αλληλεγγύης» της ΕΕ.
Η εταιρεία ωστόσο είχε δεχθεί επικρίσεις τον Οκτώβριο, όταν είπε ότι δεν είχε πληρώσει καθόλου απροσδόκητους φόρους στη Βρετανία μέχρι τότε.
Όμως χθες, ανέφερε ότι ήταν πιθανό να δώσει 500 εκατ. δολ. το 2023.
Ενισχυμένη από τις τιμές ρεκόρ του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, η Shell σημείωσε κέρδη σχεδόν 10 δισ. δολ. το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, ανεβάζοντας τα ετήσια προσαρμοσμένα κέρδη της σε σχεδόν 40 δισ. δολ. το 2022, ξεπερνώντας κατά πολύ τα 19 δισ. δολ. που σημειώθηκαν το 2021.
Τα κέρδη της Shell τη φέρνουν στην ίδια θέση με την εταιρεία British American Tobacco, που απέφερε 38 εκατ. λίρες το 2017 αλλά πίσω από τα 60 δισ. δολ. της Vodaphone του 2014.
«Η κυβέρνηση αφήνει εταιρείες όπως η Shell να ξεγλιστρούν»
Από την πλευρά του ο σκιώδης υπουργός περιβάλλοντος στην Βρετανία, Ed Miliband, είπε ότι «Καθώς ο βρετανικός λαός έρχεται αντιμέτωπος με μία έξαρση των τιμών ενέργειας στο 40% τον Απρίλιο, η κυβέρνηση αφήνει τις εταιρείες πετρελαίου να ξεγλιστρούν, καθώς αρνείται την εφαρμογή ενός κατάλληλου φόρου».
«Ο Ρίσι Σουνάκ είχε λάβει τις προειδοποιήσεις ως βουλευτής και τώρα ως πρωθυπουργός, ότι χρειαζόμαστε κατάλληλους απροσδόκητους φόρους σε εταιρίες όπως η Shell και απέτυχε να αναλάβει δράση» είπε μεταξύ άλλων.
Η Shell επωφελήθηκε από την αύξηση των τιμών στην ενέργεια που προκάλεσε το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, από την στιγμή της εισβολής στην Ουκρανία και την μετέπειτα απόφασή της Ρωσίας να κόψει την παροχή ενέργειας στην Ευρώπη.
Οι αναλυτές αναμένουν πως ο νέος επικεφαλής της Shell, Wael Sawan, θα αναφέρει προσαρμοσμένα κέρδη ύψους 7,97 δισ. δολάρια για το τρίτο τρίμηνο και 38,17 δισ. δολ. ετήσια κέρδη φέτος.
Εκπρόσωπος του Ρίσι Σουνάκ είπε ότι η κυβέρνηση δεν θεωρούσε ότι το κοινό θα έβλεπε τα κέρδη της Shell ως «υπερβολικά» υψηλά.
Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση είχε εισαγάγει τον απροσδόκητο φόρο της ανάλογο με εκείνον που παρατηρείται σε άλλες χώρες, πρόσθεσε.
Η αύξηση των κερδών της Shell και των ανταγωνιστών της το 2022 ώθησε την κυβέρνηση να εισαγάγει έναν απροσδόκητο φόρο στους φορείς εκμετάλλευσης της Βόρειας Θάλασσας, ο οποίος αργότερα έγινε αυστηρότερος από τον καγκελάριο Τζέρεμι Χαντ.
Ερωτώμενος για το πώς αισθάνεται για το γεγονός ότι ο κόσμος παλεύει με την ακρίβεια την ώρα που η Shell παρουσιάσει κέρδη δισεκατομμυρίων ο Sawan είπε πως «Διανύουμε εξαιρετικά δύσκολους καιρούς, βλέπουμε τον πληθωρισμό να καλπάζει σε όλον τον κόσμο.
«Όταν πηγαίνω στην πατρίδα μου τον Λίβανο, μερικές από τις προκλήσεις είναι ότι βλέπω τον κόσμο να περνά μερικές από τις πιο δύσκολες στιγμές, χωρίς ηλεκτρικό για μια ολόκληρη μέρα και αυτό συμβαίνει σε πολλά μέρη του κόσμου. Η απάντηση σε αυτό είναι να διασφαλίσουμε ότι θα παράσχουμε ενέργεια στον κόσμο» δήλωσε ο επικεφαλής της Shell.
Shell: Τα ποσά για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Η Shell έχει επίσης επικριθεί για τα ποσά που διαθέτει για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και βρέθηκε αντιμέτωπη αυτή την εβδομάδα με έρευνα και πιθανό πρόστιμο από τις ΗΠΑ.
Η Shell επένδυσε συνολικά 25 δισ. δολ. το 2022 από 20 δισ. δολ. το 2021.
Η εταιρεία ξόδεψε 12 δισ. δολ. σε πετρελαϊκά και ενεργειακά projects, σε σχέση με τα 3,5 δισ.δολ. αντίστοιχα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η εταιρεία, η οποία έχει χρηματιστηριακή αποτίμηση 165 δισ. δολ., ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα μια επανεξέταση του τμήματός της που παρέχει ενέργεια και ευρυζωνική σύνδεση σε σπίτια στην Ευρώπη, θέτοντας σε κίνδυνο 2.000 θέσεις εργασίας στη Βρετανία.
Με πληροφορίες του Guardian/BBC