Κανένας πίσω: To πρόσωπο της ψυχικής υγείας αλλάζει
Η ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ πρωτοστατεί στην αναμόρφωση της ψυχικής ευεξίας στη χώρα μας. Γνώρισε τις δομές και τις υπηρεσίες, γίνε αρωγός στην προσπάθεια.
ADVERTORIAL
Του Νίκου Μπαλτά,
Γενικού Διευθυντή ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ
Η Ψυχική Υγεία μεταφέρεται στο επίκεντρο των συζητήσεων τόσο στο δημόσιο λόγο όσο και στο εργασιακό περιβάλλον και την κοινωνική ζωή. Ένα ζήτημα που για χρόνια αποτελούσε ταμπού πλέον έχει πάρει διαστάσεις virality. Γιατί συμβαίνει αυτό; Καθώς, παρότι το εργασιακό στρες, οι κρίσεις πανικού, η κοινωνική απομόνωση, η κατάθλιψη και άλλα θέματα πάντα συνέβαιναν, τα αντιμετωπίζαμε ως τον ελέφαντα στο δωμάτιο. Σταδιακά ξεκινήσαμε επιτέλους να μιλάμε ανοιχτά και κυρίως να προσπαθούμε να βρίσκουμε τρόπους να τα αντιμετωπίσουμε.
Η επίγνωση σε ζητήματα που άπτονται της Ψυχικής Υγείας δυστυχώς δεν ήρθε με τον εύκολο τρόπο αλλά σε ένα συνεχές κλιμακώμενο περιβάλλον όπου ο σύγχρονος άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος με παγκόσμια κοινωνικά φαινόμενα όπως η οικονομική κρίση, η πανδημία COVID-19, οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης κ.α. Τα παραπάνω γεγονότα λειτούργησαν ως παράγοντας κλιμάκωσης προβλημάτων που σχετίζονται με την ψυχική υγεία.
Πώς απαντήσαμε ως χώρα σε αυτά τα προβλήματα και πώς καταφέραμε να λάβουμε δράση; Κάνοντας σταθερά αλλά σπουδαία βήματα όπως η έναρξη της λειτουργίας της τηλεφωνικής γραμμής 10306, η οποία ξεκίνησε εν μέσω της πανδημίας με πρωτοβουλία της Υφυπουργού Υγείας, Αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας κας Ζωής Ράπτη και μέσα σε λίγα μόλις χρόνια λειτουργίας έχει δεχθεί περισσότερες από μισό εκατομμύριο κλήσεις. Η γραμμή λειτουργεί από την Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας ΑΡΓΩ (με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων και της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ) και την Α’ Ψυχιατρική Κλινική Αιγινήτειο Νοσοκομείο – ΕΚΠΑ.
Μέσω της διάγνωσης της ανάγκης οδηγηθήκαμε στο να λάβουμε δράση. Με πρωτοβουλία του Υπουργείο Υγείας, της Υφυπουργού Υγείας κ. Ζωής. Ράπτη και αρωγό την Ομοσπονδία Αργώ δημιουργήθηκαν ομάδες άμεσης παρέμβασης αποτελούμενες από Ψυχολόγους, Ψυχιάτρους και Κοινωνικούς Λειτουργούς με σκοπό την ανακούφιση του προβλήματος. Η ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ ανέλαβε την υποστήριξη κατοίκων της Αθήνας και ειδικότερα του Κεντρικού Τομέα.
Μεταφερόμαστε στο σήμερα, όπου η χωρά μας μετά από ενδελεχή σχεδιασμό και με ηγετικό ρόλο σε αυτόν, την Υφυπουργό Υγείας, Αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας, κα Ζωή Ράπτη εγκαθιδρύει ριζικές και καινοτόμες αλλαγές στον τομέα της Ψυχικής Υγείας προχωρώντας σε δυναμική αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων και εντάσσοντας νέες υπηρεσίες και δομές που ενισχύουν όχι μόνο την ψυχική υγεία αλλά τη γενικότερη ευεξία των πολιτών.
Στις παραπάνω εξελίξεις δεν θα μπορούσε να απουσιάσει η ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ αναλαμβάνοντας δράση με την παροχή νέων,σύγχρονων και εξειδικευμένων δομών και υπηρεσιών όπως:
- Κέντρο Ημέρας Οικογένειας και παιδιού στη Θεσσαλονίκη, στο Δήμο Νεάπολης – Συκεών με υπηρεσίες που στοχεύουν στην υποστήριξη όλης της οικογένειας και των παιδιών με στόχο να δημιουργηθεί ένα πλέγμα υπηρεσιών που παρέχει πλήρη υποστήριξη ακόμα και στις πιο ευάλωτες οικογένειες.
- Κέντρο Ημέρας υποστήριξης εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη για την αντιμετώπιση θεμάτων ψυχικής υγείας στο εργασιακό περιβάλλον το οποίο μεταβάλλεται διαρκώς και αναδύει συνεχείς ανάγκες υποστήριξης.
- Ξενώνα Βραχείας Παραμονής Παραβατικών Εφήβων στη Βόρεια Ελλάδα
- Δύο μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης - Οικοτροφεία σε Αττική και Γιαννιτσά για άτομα με σοβαρές ψυχικές διαταραχές και διεγερτική συμπεριφορά, τα οποία χρειάζονται αυξημένη φροντίδα
- Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης – Οικοτροφείο για ενήλικες με σοβαρές ψυχικές διαταραχές και σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα ή άτομα με νοητική υστέρηση και δευτερογενείς ψυχικές διαταραχές
Οι παραπάνω δομές αποτελούν ένα μέρος του γενικότερου σχεδίου αναδιαμόρφωσης του χάρτη της ψυχικής υγείας στη χώρα μας.
Όπως δηλώνει η Υφυπουργός Υγείας, Αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας κα Ζωή Ράπτη, ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και υλοποιεί τη δράση, «Αξιοποιώντας πόρους που εξασφαλίσαμε από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλάζουμε το πρόσωπο της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα. Για να καλύψουμε τις ανάγκες όλων των πολιτών, ανάγκες που ενέτεινε η πανδημία, δημιουργούμε 106 νέες δομές για την ψυχική υγεία στην κοινότητα, δίνοντας έμφαση στις ευάλωτες ομάδες, τα παιδιά, τους εφήβους, τους ηλικιωμένους, αλλά και τους εργαζόμενους. Για τις 66 δομές έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί και για τις 56 έχουν εκδοθεί οι άδειες ίδρυσης και λειτουργίας, για να ξεκινήσουν άμεσα να προσφέρουν υπηρεσίες στους συμπολίτες μας. Συνεχίζουμε δυναμικά, με γνώμονα τον Άνθρωπο, χωρίς να αφήσουμε κανένα μόνο κανένα πίσω.»
Ας γίνουμε όλοι αρωγοί της προσπάθειας και ας αγκαλιάσουμε το νέο εγχείρημα. Παράλληλα, αν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε χρειάζεται βοήθεια μη ξεχνάτε ότι βρίσκεται ένα τηλεφώνημα μακριά, καλώντας στο 10306, λαμβάνουμε άμεση και έγκαιρη ενημέρωση για το πώς μπορούμε να λάβουμε υποστήριξη.
Για να μάθεις περισσότερα για το έργο μας και να λάβεις μέρος μπορείς να επισκεφθείς το www.iasismed.eu.