Αλλαγή ώρας: Γιατί αλλάζουμε και πότε πάμε τους δείκτες μία ώρα μπροστά

Αλλαγή ώρας: Γιατί αλλάζουμε και πότε πάμε τους δείκτες μία ώρα μπροστά Facebook Twitter
0

Τα ξημερώματα της Κυριακής 26 Μαρτίου 2023 θα γίνει η αλλαγή ώρας, αφού λήγει το χειμερινό ωράριο και θα μετακινήσουμε τους δείκτες των ρολογιών μία ώρα μπροστά, στη θερινή ώρα.

Δηλαδή, το ξημέρωμα της Κυριακής στις 03:00 τα ρολόγια θα πρέπει να δείχνουν 04:00.

Πότε και γιατί αλλάξαμε την ώρα για πρώτη φορά

Οι αλλαγές στην ώρα, από θερινή σε χειμερινή και το ανάποδο, θεσπίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη το 1916, όταν η Γερμανία, κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ήθελε να μειώσει την κατανάλωση άνθρακα για να τροφοδοτήσει τα πολεμικά της εργοστάσια.

Το παράδειγμα της Γερμανίας στη συνέχεια ακολούθησαν και οι γειτονικές χώρες, καθώς και η Μεγάλη Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία.

Αυτή η πρακτική εγκαταλείφθηκε σε μεγάλο ποσοστό στην Ευρώπη μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά όταν τη δεκαετία του 1970 προέκυψε η πετρελαϊκή κρίση, επανήλθε στο προσκήνιο η ανάγκη για μείωση φωτισμού μέσω ρεύματος, άρα και η ανάγκη για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Σύμφωνα με το euronews, αρκετές έρευνες και μελέτες που έχουν γίνει από τότε δείχνουν πως οι επιπτώσεις από τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης είναι αμελητέες, και αυτό εν μέρει λόγω των αλμάτων της τεχνολογίας από τότε.

Αλλαγή ώρας: Γιατί αλλάζουμε στη θερινή ώρα - Πότε πάμε τους δείκτες μία ώρα μπροστά Facebook Twitter
Φωτ.: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τα στοιχεία όμως που έχουν συλλεγεί δείχνουν πως οι αλλαγές στη θερινή ώρα έχουν επίπτωση στην υγεία μας.

Παραδείγματος χάρη, έχουν παρατηρηθεί περισσότερα περιστατικά καρδιακών εμφραγμάτων ή άλλων ασθενειών την πρώτη εβδομάδα της αλλαγής της ώρας.

Μακροπρόθεσμα θέματα υγείας, όπως κατάθλιψη, χαμηλός μεταβολισμός, αύξηση βάρους και πονοκεφάλους.

Αυτό συμβαίνει γιατί το «κοινωνικό μας ρολόι», δηλαδή το πρόγραμμα που λειτουργεί η κοινωνία και το εσωτερικό μας ρολόι, που είναι λίγο-πολύ συγχρονισμένο με το ηλιακό ρολόι, βγαίνει «αποσυγχρονίζεται».

Αλλαγή ώρας: Οι τρεις ζώνες στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη υπάρχουν τρεις ζώνες ώρας. Η Δυτική Ώρα Ευρώπης την οποία ακολουθούν Ιρλανδία και Πορτογαλία. Η Κεντρική Ώρα Ευρώπης που ακολουθούν τα 17 κράτη – μέλη της ΕΕ.

Και τέλος, η Ανατολική Ώρα Ευρώπης την οποία ακολουθεί η Ελλάδα και η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Λιθουανία, η Ρουμανία και η Λετονία.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δυστύχημα σε λούνα παρκ: Ευθύνες σε υπαλλήλους και σε ΕΛ.ΑΣ από τη δήμαρχο Κασσάνδρας

Ελλάδα / Δυστύχημα σε λούνα παρκ: Ευθύνες σε υπαλλήλους και σε ΕΛ.ΑΣ από τη δήμαρχο Κασσάνδρας

Η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στην αποκεντρωμένη περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης, η οποία θα εξετάσει το ερώτημα της επιβολής πειθαρχικής αργίας τόσο στη δήμαρχο όσο και στην αρμόδια αντιδήμαρχο
LIFO NEWSROOM
Κίνηση στους δρόμους: Έπεσαν χώματα στον Κηφισό στη Ν. Φιλαδέλφεια - Ουρά χιλιομέτρων προς Λαμία

Ελλάδα / Κίνηση στους δρόμους: Έπεσαν χώματα στον Κηφισό στη Ν. Φιλαδέλφεια - Ουρά χιλιομέτρων προς Λαμία

Χώματα που έπεσαν στο οδόστρωμα στο ύψος της Νέας Φιλαδέλφειας, στο ρεύμα προς Λαμία, έχουν προκαλέσει κίνηση χιλιομέτρων, δυσχεραίνοντας την ήδη επιβαρυμένη κυκλοφορία
LIFO NEWSROOM