Παχυσαρκία: Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης- Σε ποιους απευθύνεται

Ελληνικό πανεπιστήμιο σχεδίασε πρόγραμμα πρόληψης και καταπολέμησης της παχυσαρκίας Facebook Twitter
Φωτ.: unsplash
0

Στην Ελλάδα μόνο το 30,3% του γενικού πληθυσμού βρίσκεται εντός ορίων κανονικού βάρους, ενώ το 37,6% είναι υπέρβαροι και το 32,1% πάσχουν από παχυσαρκία.

Επίσης, τρεις από τις τέσσερις οικογένειες έχουν τουλάχιστον έναν υπέρβαρο ή παχύσαρκο γονέα.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής σχεδίασε το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης και Καταπολέμησης Παχυσαρκίας Ενηλίκων, το οποίο περιλαμβάνει δράσεις πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης και αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2023.

Το πρόγραμμα επιδιώκει αφενός να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου που ευθύνονται για την εμφάνιση της παχυσαρκίας και αφετέρου, να καταπολεμήσει τις συνέπειες της υπερβαρότητας και της παχυσαρκίας, οι οποίες οδηγούν συχνά στην εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων και πολυνοσηρότητας.

Πού απευθύνεται το πρόγραμμα κατά της παχυσαρκίας

Απευθύνεται σε ενήλικες που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και δίνει τη δυνατότητα στα άτομα αυτά να έχουν δωρεάν κλινική εκτίμηση, ώστε να γνωρίζουν αν έχουν κάποιους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την εμφάνιση παχυσαρκίας και να τους αντιμετωπίσουν εγκαίρως.

Επίσης, να λάβουν δωρεάν υπηρεσίες από ειδικούς διατροφολόγους, προκειμένου να βελτιώσουν τις διατροφικές τους συνήθειες και τη σωματική τους κατάσταση και να λάβουν δωρεάν εξειδικευμένη συνδυασμένη θεραπεία, (διατροφική συμβουλευτική, συμβουλευτική αλλαγή συμπεριφορών υγείας και φαρμακοθεραπεία) σε περιπτώσεις σοβαρής παχυσαρκίας, που συνυπάρχει με σοβαρά χρόνια νοσήματα.

Επιπλέον, στη δράση συμπεριλαμβάνεται ειδικό, πιστοποιημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης διάρκειας 60 ωρών, το οποίο θα υλοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες υγείας - με ειδική στόχευση στην ΠΦΥ- και επιδιώκει να τους εξοπλίσει με γνώσεις, δεξιότητες και εργαλεία, ώστε να παρέχουν αποτελεσματικότερα υπηρεσίες για την αλλαγή συμπεριφορών υγείας και να μπορούν να συνεργαστούν με τους ασθενείς σε ένα νέο πλαίσιο, λειτουργώντας ως σύμβουλοι και ενδυναμώνοντας τα άτομα, προκειμένου η σωστή επιλογή, να γίνεται εύκολη επιλογή.

Παράλληλα, θα συνεργάζονται με τους διατροφολόγους και θα παρακολουθούν την πρόοδο του ασθενούς σε μακροχρόνια βάση.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση της εγγραμματοσύνης υγείας σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και την προαγωγή υγείας του ενήλικου πληθυσμού της χώρας.

Στο πλαίσιο της συνολικής προσέγγισης της παχυσαρκίας για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή της, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και ευρύτερες πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των προγραμμάτων σπουδών σε κάθε επίπεδο, για κάθε κλάδο των επαγγελμάτων υγείας, προκειμένου να μπορέσει η Ελλάδα στο άμεσο μέλλον, να συμβαδίσει με τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής, που υπαγορεύουν τη μετατόπιση στην πρόληψη και την ενίσχυση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των επαγγελματιών υγείας, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού σε αυτόν τον τομέα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ