Ένας καθηγητής του πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα των ΗΠΑ θα επιχειρήσει να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ, μένοντας κάτω από την επιφάνεια του νερού για 100 ημέρες.
Ο Τζόσεφ Ντιτούρι θέλει να μελετήσει πώς αντιδρά το ανθρώπινο σώμα στις ακραίες πιέσεις, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, κατά τη διάρκεια της παραμονής του κάτω από το νερό, θα διδάσκει τους φοιτητές του.
Ο καθηγητής, για το πείραμά του, θα βρίσκεται σε βάθος περίπου 10 μέτρων κάτω από το νερό σε έναν «χώρο διαμονής» περίπου 30 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο βρίσκεται στο υποθαλάσσιο ξενοδοχείο «Jules Undersea Lodge» στο Κι Λάργκο της Φλόριντα.
Φυσικά, θα υπάρχει μαζί του ιατρική ομάδα που θα εξετάζει καθημερινά τον 55χρονο καθηγητή που θα καταγράφει τις μετρήσεις και τα δεδομένα που θα εξάγει. Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση του πειράματος, ο Ντιτούρι θα υποβληθεί σε ψυχολογικά και ιατρικά τεστ. Ένας φυσιοθεραπευτής και ένας ψυχίατρος, επίσης, θα καταγράφουν και θα μελετούν την εξέλιξη του πειράματος ερευνώντας τις επιπτώσεις της απομόνωσης και της αποξένωσης σε ένα περιορισμένο περιβάλλον, όπως π.χ. σε αυτό του διαστήματος, στην ψυχική υγεία.
«Κανένας άνθρωπος δεν έχει μείνει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα κάτω από το νερό, και για αυτό θα το παρακολουθούμε στενά», είπε ο Ντιτούρι. «Το πείραμα θα εξετάσει όλους τους τρόπους που αυτή η προσπάθεια θα επηρεάσει το σώμα μου, αλλά πιστεύω πως λόγω της υψηλής πίεσης, θα έχω βελτιωμένη υγεία».
Ο Ντιτούρι θέλει να καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα στα οποία, σύμφωνα με μία μελέτη, κύτταρα που εκτέθηκαν σε υψηλή πίεση αυξήθηκαν κατά πέντε φορές. Αυτό υποδηλώνει ότι η αυξημένη πίεση έχει τη δυνατότητα να επιτρέψει στους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερα χρόνια και να αποτρέψουν ασθένειες που έχουν να κάνουν με τη γήρανση. «Άρα, υποθέτω θα αναδυθώ ως υπεράνθρωπος», αναφέρει ο Ντιτούρι.
Ο Ντιτούρι ανακάλυψε το πάθος του για την επιστήμη όταν υπηρετούσε ως αξιωματικός στο αμερικανικό ναυτικό για 28 χρόνια κάνοντας καταδύσεις. Μετά την αποστρατεία του το 2012, ο Ντιτούρι εισήχθη στο πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα και να πάρει διδακτορικό και να μάθει περισσότερα για τις εγκεφαλικές κακώσεις.
«Πολλοί από τους συναδέλφους μου στο στρατό υπέφεραν από εγκεφαλικές κακώσεις και ήθελα να δω πώς θα μπορούσα να τους βοηθήσω», είπε ο Ντιτούρι και πρόσθεσε: «Ήξερα καλά πως η υπερβαρική πίεση μπορεί να αυξήσει την ροή αίματος στον εγκέφαλο και υπέθεσα πως αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση τραυματικών εγκεφαλικών κακώσεων. Υποθέτω πως η εφαρμογή των γνωστών μηχανισμών της υπερβαρικής ιατρικής θα μπορούσε να βοηθήσει σε έναν μεγάλο αριθμό ασθενειών».
Το πείραμα των 100 ημερών περιλαμβάνει και άλλα πρότζεκτ. Ο Ντιτούρι θα τεστάρει νέες τεχνολογίες, όπως ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που έχει δημιουργηθεί από έναν συνεργάτη του το οποίο μπορεί να ελέγξει τον ανθρώπινο οργανισμό για ασθένειες και να καθορίσει εάν χρειάζεται να ληφθεί φαρμακευτική αγωγή. Επίσης, κάτω από το νερό θα τον «επισκεφτούν» και άλλοι επιστήμονες για να συζητήσουν
«Όλα όσα χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε βρίσκονται εδώ, σε αυτόν τον πλανήτη», λέει ο Ντιτούρι. «Πιστεύω πως η θεραπεία για αρκετές ασθένειες μπορεί να βρεθεί σε ανεξερεύνητους οργανισμούς που είναι στον ωκεανό. Για να τη βρούμε, πρέπει να κάνουμε περισσότερες έρευνες».
Το ρεκόρ για άνθρωπο που έζησε το περισσότερο χρονικό διάστημα κάτω από το νερό είναι 73 ημέρες και το έθεσαν το 2014 δύο καθηγητές του Τενεσί. Και αυτοί πραγματοποίησαν το πείραμά τους στο υποθαλάσσιο ξενοδοχείο Jules’ Undersea Lodge.