«Χακάραμε» τη φωτοσύνθεση; Ο Tomi Baikie από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ απαντά

0

Η φωτοσύνθεση είναι μια βιοχημική διαδικασία μέσω της οποίας οι φυτικοί οργανισμοί (όπως και κάποια βακτήρια) μετατρέπουν το φως, το νερό και το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας σε οργανικές ενώσεις πλούσιες σε ενέργεια, καθώς και στο οξυγόνο που αναπνέουμε. Είναι μία από τις πιο αρχέγονες διαδικασίες που επινόησε η φύση στη Γη και σε αυτήν τελικά οφείλεται ολόκληρη η ζωή στον πλανήτη. Όσο παλιά κι αν είναι ως διαδικασία, παραμένει σε κάποιον βαθμό ένα μυστήριο. 

Το 1912 ένας Ιταλός χημικός, ο Giacomo Ciamician, ήταν ο πρώτος που έκανε λόγο για την τεχνητή φωτοσύνθεση, που βέβαια εκείνη την εποχή δεν ήταν παρά ένα μακρινό όνειρο. Ο Ciamician, ήδη από τότε, μιλούσε για την ανάγκη μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα στην ηλιακή ενέργεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτήν τη μετάβαση έβλεπε επίσης μια δυνατότητα «κλεισίματος της ψαλίδας» μεταξύ του πλούσιου ευρωπαϊκού Βορρά και του φτωχού Νότου που έχει άφθονο φως.

Από τότε κύλησαν πολλές ακτίνες στα αυλάκια των ηλιακών πάνελ, μέχρι που πριν από λίγες μέρες είχαμε μια ανακοίνωση από μια ομάδα επιστημόνων σχετικά με τη σημαντική πρόοδο που συντελέστηκε στη μελέτη της φωτοσύνθεσης. 

Οι προκλήσεις που θέτει η ενεργειακή κρίση είναι πολυάριθμες και πολύπλοκες. Πρέπει να βρούμε τρόπους να καλύψουμε τις αυξανόμενες ενεργειακές μας ανάγκες, μειώνοντας ταυτόχρονα το αποτύπωμα άνθρακα και μετριάζοντας τις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι πηγές ενέργειας είναι βιώσιμες, οικονομικά προσιτές και προσβάσιμες σε όλους.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature» και η LiFO είχε την ευκαιρία να μιλήσει για το περιεχόμενό του με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Tomi Baikie, έναν ανεξάρτητο ερευνητή στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Ο δρ. Baikie είναι επίσης διευθυντής σπουδών στις φυσικές επιστήμες στο Lucy Cavendish College του Κέιμπριτζ, όπου εργάζεται «για να εμπνεύσει και να καθοδηγήσει την επόμενη γενιά επιστημόνων και ερευνητών», όπως μου αναφέρει με τη χαρακτηριστική βρετανική προφορά του – με τα ανεπαίσθητα ίχνη της σκωτσέζικης καταγωγής του. 

«Η εξειδίκευσή μου έγκειται στον τομέα της φυσικής συμπυκνωμένης ύλης, όπου εξερευνώ τις δυνατότητες που υπάρχουν στο πεδίο της ύλης που είναι μεγαλύτερη από ένα άτομο αλλά μικρότερη από έναν πλανήτη», μου λέει. «Με πάθος για την αντιμετώπιση μεγάλων προκλήσεων, εστιάζω την έρευνά μου στα πιο σημαντικά ζητήματα που έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν απτό αντίκτυπο στον κόσμο γύρω μας».

Tomi Baikie
O επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Tomi Baikie. 

— Ποιο ήταν το πείραμά σας και πώς σας ήρθε η αρχική ιδέα;
Η ιδέα γεννήθηκε σε ένα μπαρ στο Κέιμπριτζ με τη δρ Laura Wey, που υπήρξε η σημαντικότερη συνεργάτιδά μου και η οποία σήμερα εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Turku στη Φινλανδία. Αναρωτηθήκαμε, λοιπόν, αν θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τη φασματοσκοπία λέιζερ μέσα σε ένα ζωντανό κύτταρο. Μια διαδικασία που δούλεψε πραγματικά πολύ καλά. 

Το πείραμα που κάναμε χρησιμοποιεί υπερταχύτατα λέιζερ. Παίρνουμε δύο παλμούς λέιζερ, έναν που διεγείρει το δείγμα και έναν άλλο που «τραβάει μια φωτογραφία». Αφού διεγείρουμε το δείγμα, μπορούμε να τραβήξουμε φωτογραφίες σε διαφορετικούς χρόνους, οι οποίες μας επιτρέπουν να παρακολουθούμε τις αλλαγές του δείγματος πραγματικά πολύ γρήγορα (ένα εκατομμύριο δισεκατομμύρια φορές πιο γρήγορα από το iPhone σας). Επειδή χρησιμοποιούμε φως, μπορούμε να καθυστερήσουμε τον παλμό του λέιζερ με μεγάλη ακρίβεια. Μετακινώντας έναν φακό κατά 1 cm καθυστερούμε τον παλμό κατά περίπου 30 πικοδευτερόλεπτα [10-12 δευτερόλεπτα] – τα ηλεκτρονικά είναι πολύ αργά σε αυτή την ταχύτητα.

— Ποια είναι η κύρια διαφορά από τα προηγούμενα πειράματα για τη φωτοσύνθεση;
Η διαφορά είναι ότι πειραματιστήκαμε σε ολόκληρα κύτταρα, όπου διατηρείται ο σωστός προσανατολισμός του φωτοσυνθετικού μηχανισμού.

— Τι μας διαφεύγει ακόμη από τη φωτοσύνθεση και ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια στην κατανόησή της;
Η φωτοσύνθεση είναι μία από τις πιο θεμελιώδεις και ουσιαστικές βιολογικές διαδικασίες στη Γη, ωστόσο υπάρχουν ακόμη πολλά που δεν γνωρίζουμε γι' αυτήν. Παρά τις δεκαετίες έρευνας, υπάρχουν πολλές πτυχές της φωτοσύνθεσης που παραμένουν μυστήριο και οι επιστήμονες συνεχίζουν να διερευνούν και να εξετάζουν αυτή την πολύπλοκη διαδικασία.

Ένας τομέας διαρκούς έρευνας είναι οι μοριακοί μηχανισμοί της φωτοσύνθεσης. Η φωτοσύνθεση περιλαμβάνει μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση βιοχημικών και βιοφυσικών διεργασιών που λαμβάνουν χώρα εντός των θυλακοειδών μεμβρανών των χλωροπλαστών. Οι επιστήμονες εξακολουθούν να εργάζονται για να κατανοήσουν τις μοριακές λεπτομέρειες αυτών των διεργασιών και τον τρόπο με τον οποίο συμβάλλουν στη συνολική αποτελεσματικότητα της φωτοσύνθεσης.

Επιπλέον, υπάρχουν ακόμη πολλά να μάθουμε για τις «ρυθμίσεις» της φωτοσύνθεσης. Ενώ κατανοούμε τους βασικούς μηχανισμούς με τους οποίους ελέγχεται και ρυθμίζεται η φωτοσύνθεση, υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το πώς περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως το φως, η θερμοκρασία και η συγκέντρωση CO2, επηρεάζουν τους ρυθμούς της φωτοσύνθεσης.

— Με ποιον τρόπο αυτό το πείραμα μάς βοηθά να αξιοποιήσουμε τη φωτοσύνθεση για να δημιουργήσουμε ανανεώσιμη ενέργεια;
Έχουμε πλέον ένα νέο εργαλείο για την κατανόηση των κυττάρων. Χρησιμοποιώντας αυτήν τη νέα διάταξη σε ζωντανά κύτταρα, καταφέραμε τελικά να υπολογίσουμε ότι μπορούσαμε να εξάγουμε φορτίο χρησιμοποιώντας DCBQ [διχλωροβενζοκινόνη] στο καλύτερο δυνατό σημείο της φωτοσύνθεσης.

Αυτό θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για την κατασκευή ηλιακών συλλεκτών με βάση τα φυτά, την κατάλυση, τη δέσμευση άνθρακα – όλα πιεστικές προκλήσεις. Ωστόσο, το πιο σημαντικό, από τη δική μου οπτική γωνία, είναι ότι η (κβαντική) ηλεκτρονική του φυτικού κόσμου είναι αρκετά θεαματική και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να εμπνεύσει νέες, πιο αποδοτικές συσκευές (όπως οθόνες και ηλιακούς συλλέκτες).

— Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μίμησης της φυσικής διαδικασίας των φυτών όσον αφορά τους ηλιακούς συλλέκτες;
Βασιζόμαστε στα φυτά για ό,τι τρώμε και για όλο τον αέρα που αναπνέουμε. Ίσως τώρα να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε και τα ηλεκτρόνιά τους! 

Αλλά αυτό που με εμπνέει είναι η δυνατότητα να παρατηρήσω τη φωτοσύνθεση σε ζωντανά φυτά χρησιμοποιώντας την τεχνική μας. Αυτό που κάνει τη φωτοσύνθεση πραγματικά ξεχωριστή είναι η σχεδόν 100% αποτελεσματικότητα της μετατροπής του φωτός σε ηλεκτρόνια. Κατανοώντας τους μηχανισμούς της φωτοσύνθεσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν τη γνώση για να μας εμπνεύσει να βελτιώσουμε την υπάρχουσα τεχνολογία ηλιακών συλλεκτών. 

Συνδυάζοντας με αυτόν τον τρόπο την πειραματική φυσική και τη βιολογία, με έμφαση στη διερεύνηση της κβαντικής φύσης του φορτίου στα φυτά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη νέα γνώση για να βελτιώσουμε και να εμπνεύσουμε έναν διαφορετικό τρόπο σχεδιασμού των υφιστάμενων ηλεκτρονικών συστημάτων.

«Χακάραμε» τη φωτοσύνθεση; Ο Tomi Baikie από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ μας απαντά Facebook Twitter
Βασιζόμαστε στα φυτά για ό,τι τρώμε και για όλο τον αέρα που αναπνέουμε. Ίσως τώρα να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε και τα ηλεκτρόνιά τους! 

— Πόσο απέχουμε από το να χρησιμοποιούμε ενέργεια που παράγεται μέσω φωτοσύνθεσης;
Το κάνουμε ήδη! Ο συνεργάτης μας Chris Howe έχει χρησιμοποιήσει αυτή την τεχνολογία για να τροφοδοτήσει έναν υπολογιστή για πάνω από 6 μήνες. 

Μακροπρόθεσμα, αν μπορούμε να παράγουμε ανανεώσιμη ενέργεια και καύσιμα από αυτοπαραγόμενα, αυτοανακυκλούμενα, ζωντανά υλικά (δηλαδή να καλλιεργούμε την ενέργειά μας όπως καλλιεργούμε τα τρόφιμα, αλλά χωρίς τα μειονεκτήματα των σημερινών προσεγγίσεων βιοενέργειας), θα είναι μια από τις πιο πράσινες επιλογές που μπορεί να φανταστεί κανείς για την αειφορία. 

Είναι ακόμη νωρίς, οι συσκευές που χρησιμοποιούν φωτοσυνθετικούς οργανισμούς για την παραγωγή ενέργειας είναι ακόμη στα σπάργανα. Ωστόσο, πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη που θα μπορούσε πραγματικά να ανοίξει νέες δυνατότητες για αυτό το είδος τεχνολογίας.

— Υπάρχει κάποιος κίνδυνος που θα μπορούσατε να φανταστείτε;
Όχι, η χρήση φυτών με νέους τρόπους είναι πολύ ασφαλής.

Η ενεργειακή κρίση είναι ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα της εποχής μας και απαιτεί άμεση προσοχή και δράση. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε να εμφανιστούν μελλοντικές λύσεις, καθώς οι συνέπειες της αδράνειάς μας γίνονται όλο και πιο σοβαρές και θα συνεχίσουν να κλιμακώνονται αν δεν δράσουμε γρήγορα.

— Πριν από μερικούς μήνες μιλούσαμε για το λαμπρό μέλλον που θα μπορούσε να μας δώσει η πυρηνική σύντηξη. Μήπως η επιστήμη δημιουργεί μερικές φορές φρούδες ελπίδες; Ότι, δηλαδή, δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, τη σχέση μας με τη φύση, τη στάση μας απέναντι στο οικολογικό πρόβλημα αλλά αρκεί μόνο να αλλάξουμε τις ενεργειακές μας πηγές για να συνεχίσουμε να προχωράμε με τον ίδιο τρόπο που πορευόμασταν;
Η ενεργειακή κρίση είναι ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα της εποχής μας και απαιτεί άμεση προσοχή και δράση. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε να εμφανιστούν μελλοντικές λύσεις, καθώς οι συνέπειες της αδράνειάς μας γίνονται όλο και πιο σοβαρές και θα συνεχίσουν να κλιμακώνονται αν δεν δράσουμε γρήγορα.

Οι προκλήσεις που θέτει η ενεργειακή κρίση είναι πολυάριθμες και πολύπλοκες. Πρέπει να βρούμε τρόπους για να καλύψουμε τις αυξανόμενες ενεργειακές μας ανάγκες, μειώνοντας ταυτόχρονα το αποτύπωμα άνθρακα και μετριάζοντας τις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι πηγές ενέργειας είναι βιώσιμες, οικονομικά προσιτές και προσβάσιμες σε όλους.

Είναι επιτακτική ανάγκη να επενδύσουμε και να εφαρμόσουμε λύσεις που είναι διαθέσιμες σε εμάς σήμερα, ακόμη και όταν συνεχίζουμε να επιδιώκουμε μακροπρόθεσμες λύσεις. Αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική, η ηλιακή και η υδροηλεκτρική ενέργεια, την υιοθέτηση ενεργειακά αποδοτικών πρακτικών, καθώς και την ανάπτυξη αποτελεσματικότερων συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.

Αναλαμβάνοντας άμεση δράση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, μπορούμε όχι μόνο να διαφυλάξουμε τον πλανήτη μας και τους κατοίκους του για τις μελλοντικές γενιές, αλλά και να ξεκλειδώσουμε τις δυνατότητες για οικονομική ανάπτυξη και ευημερία. Η αναμονή για μελλοντικές λύσεις δεν αποτελεί επιλογή και πρέπει να δράσουμε τώρα για να δημιουργήσουμε ένα πιο βιώσιμο και ανθεκτικό ενεργειακό μέλλον.

«Χακάραμε» τη φωτοσύνθεση; Ο Tomi Baikie από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ μας απαντά Facebook Twitter
Η φωτοσύνθεση είναι μια από τις πιο αξιοσημείωτες βιολογικές διεργασίες στη φύση και η ικανότητά της να μετατρέπει το φως σε ενέργεια με αξιοσημείωτη αποτελεσματικότητα έχει γοητεύσει την επιστημονική κοινότητα εδώ και δεκαετίες.

— Τι άλλες προοπτικές διανοίγονται από την έρευνά σας;
Η φωτοσύνθεση είναι μια από τις πιο αξιοσημείωτες βιολογικές διεργασίες στη φύση και η ικανότητά της να μετατρέπει το φως σε ενέργεια με αξιοσημείωτη αποτελεσματικότητα έχει γοητεύσει την επιστημονική κοινότητα εδώ και δεκαετίες. Οι πρόσφατες έρευνες αποκάλυψαν ότι η κβαντομηχανική της φωτοσύνθεσης παίζει καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματικότητά της, γεγονός που δυνητικά μπορεί να μας δώσει πληροφορίες για τον σχεδιασμό καλύτερων και αποδοτικότερων ηλεκτρονικών συσκευών.

Η κβαντική ηλεκτρονική είναι ένας ταχέως αναπτυσσόμενος ερευνητικός τομέας που εξερευνά τις αρχές της κβαντομηχανικής στα ηλεκτρονικά συστήματα. Η φωτοσύνθεση προσφέρει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η κβαντομηχανική για την επίτευξη εξαιρετικής απόδοσης στη μεταφορά ενέργειας. Στη φωτοσύνθεση, η κβαντική συνοχή επιτρέπει τη μεταφορά ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις με ελάχιστες απώλειες, κάτι που δεν έχει ακόμη αναπαραχθεί σε ηλεκτρονικές συσκευές.

Μελετώντας την κβαντομηχανική της φωτοσύνθεσης, μπορούμε να αποκτήσουμε γνώσεις για το πώς λειτουργούν αυτές οι διαδικασίες και πώς μπορούν να εφαρμοστούν στα ηλεκτρονικά συστήματα. Για παράδειγμα, η μίμηση της κβαντικής συνοχής της φωτοσύνθεσης θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη αποδοτικότερων ηλιακών συλλεκτών, όπως προανέφερα, οι οποίοι θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση της εξάρτησής μας από τα ορυκτά καύσιμα.

Επιπλέον, η μελέτη της κβαντικής συνοχής στη φωτοσύνθεση θα μπορούσε να δώσει πληροφορίες για τον σχεδιασμό πιο αποτελεσματικών και ασφαλών συστημάτων επικοινωνίας. Η κβαντική επικοινωνία υπόσχεται να αποτελέσει ένα εξαιρετικά ασφαλές μέσο μετάδοσης πληροφοριών, καθώς η κβαντική συνοχή εξασφαλίζει ότι κάθε προσπάθεια υποκλοπής ή παρατήρησης της επικοινωνίας θα ανιχνεύεται αμέσως.

Συνοψίζοντας, η κβαντική ηλεκτρονική της φωτοσύνθεσης προσφέρει πληθώρα ευκαιριών για την πρόοδο του τομέα της ηλεκτρονικής. Αντλώντας έμπνευση από τον φυσικό κόσμο, μπορούμε να αναπτύξουμε νέες τεχνολογίες που δεν είναι μόνο πιο αποτελεσματικές αλλά και πιο βιώσιμες και ασφαλείς.

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύντηξη: Μόλις ανακοινώθηκε μία από τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις στην ιστορία της ανθρωπότητας

Τech & Science / Καθαρή & άφθονη ενέργεια πυρηνικής σύντηξης: Μόλις ανακοινώθηκε μία από τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις στην Ιστορία

«Με τον τρόπο των αστεριών»: Επιστήμονες αλίευσαν περισσότερη ενέργεια από όση χρειάστηκαν για να πυροδοτήσουν καύσιμο υδρογόνο
ΠΑΝΟΣ ΣΑΚΚΑΣ
Επιστήμονες «χάκαραν» τη φωτοσύνθεση ανοίγοντας νέους δρόμους για την παραγωγή ενέργειας

Τech & Science / Επιστήμονες «χάκαραν» τη φωτοσύνθεση ανοίγοντας νέους δρόμους για την παραγωγή ενέργειας

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ μελέτησε τη φωτοσύνθεση στα πολύ πρώιμα στάδια της διαδικασίας, σε χρονική κλίμακα ενός εκατομμυριοστού του εκατομμυριοστού του δευτερολέπτου.
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πώς η ΔΕΠΥ με βοήθησε να λύσω ένα άλυτο μυστήριο ενός αιώνα σε αγγλικό μουσείο»

Ζούμε, ρε! / «Πώς η ΔΕΠΥ με βοήθησε να λύσω το μυστήριο των εικόνων του Μπράιτον»

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με την ηθοποιό και σεναριογράφο Ανδριανή Ρέλλου, η νευροδιαφορετικότητα της οποίας υπήρξε καθοριστικής σημασίας στην επίλυση ενός μυστηρίου που παρέμενε άλυτο επί εκατό περίπου χρόνια.
THE LIFO TEAM
Ο Κώστας Καββαθάς μέσα από τα μάτια ενός στενού του συνεργάτη

LiFO politics / Ο Κώστας Καββαθάς μέσα από τα μάτια ενός στενού του συνεργάτη

O Φαίδων Καραϊωσηφίδης, εκδότης του περιοδικού «Πτήση» και για 28 χρόνια συνεργάτης του Κώστα Καββαθά, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους του σύγχρονου ελληνικού Τύπου που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιώργος Χρονάς: «Για χρόνια θεωρούσα τον έρωτα ντροπή»

Lifo Videos / Γιώργος Χρονάς: «Για χρόνια θεωρούσα τον έρωτα ντροπή»

Η αυτοβιογραφία του είναι γεμάτη από ιστορίες με τον Τσαρούχη, τον Χατζιδάκι και άλλες εμβληματικές μορφές της εποχής, τις οποίες είχε την τύχη να γνωρίσει και να μπολιαστεί από τη ματιά και τη στάση τους. Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τον ποιητή και εκδότη της Οδού Πανός σε μια χειμαρρώδη συζήτηση.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Αν περάσεις μια νύχτα στις Μάντρες της Ανάφης, θα τη θυμάσαι για πάντα»

Lifo Videos / «Αν περάσεις μια νύχτα στις Μάντρες της Ανάφης, θα τη θυμάσαι για πάντα»

Η Έφη Καλογεροπούλου διηγείται ιστορίες από την Ανάφη: από τις θρυλικές «Μάντρες», το μπαρ που δημιούργησε ο πατέρας της, μέχρι το εστιατόριό της, τη «Μαργαρίτα», σε ένα νησί που διαρκώς αλλάζει χρώματα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πόσο βρόμικοι ήταν οι άνθρωποι τον Μεσαίωνα;

Ηχητικά Άρθρα / Πόσο βρόμικοι ήταν οι άνθρωποι κατά τον Μεσαίωνα;

Η ζωή σε μια μεγαλούπολη του Μεσαίωνα δεν είχε καμία σχέση με τη ρομαντική εικόνα που συχνά παρουσιάζουν οι ταινίες εποχής. Στους στενούς δρόμους της, μέσα στη ζέστη, οι άνθρωποι ζούσαν κυριολεκτικά μέσα στη βρομιά –χωρίς αποχέτευση, χωρίς βασικές συνθήκες υγιεινής, και σχεδόν χωρίς μπάνιο.
M. HULOT
Η εφιαλτική ιστορία του δράκου της Βάρκιζας

Αληθινά εγκλήματα / Το θρίλερ με το απανθρακωμένο ζευγάρι στη Βάρκιζα

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται τη διπλή δολοφονία που, ένα βροχερό ξημέρωμα του Μαρτίου του 1988, σκόρπισε τον πανικό στους κατοίκους της περιοχής και απασχόλησε τις αστυνομικές αρχές για μήνες.
THE LIFO TEAM
Η σκληρή αλήθεια για την Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το «Παρασκήνιο»

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για την Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το «Παρασκήνιο»

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για μια συναρπαστική, μεταβατική στιγμή στη ζωή της Εθνικής Σταρ και το παρασκήνιο πίσω απ' την αποκαλυπτική, τηλεοπτική εκπομπή που την κατέγραψε
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Idra Kayne, τι φάση με τις μπότες σου;

Lifo Videos / Idra Kayne, τι φάση με τις μπότες σου;

Αν η ζωή της γινόταν ντοκιμαντέρ, ποιος θα ήταν ο τίτλος του; Ποιο είναι το πιο iconic μήνυμα που έχει λάβει από φαν; Και τι της έχει μάθει η ψυχοθεραπεία; Η Idra Kayne απαντά στην Στεφανία Παπαδημητρίου και τον Γιώργο Τσαγκόζη, που της θέτουν τις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM
«Στη διαστημική αποστολή βλέπεις 16 ανατολές και δύσεις ηλίου σε μία μέρα»

Αδριανός Γολέμης / «Στο διάστημα βλέπεις 16 ανατολές και δύσεις ηλίου σε μία μέρα»

Τι συμβαίνει με το σώμα ενός αστροναύτη; Πώς κοιμάται; Με τι τρέφεται; Έχει ορμές; Και πόσο διαφέρει η ιατρική φροντίδα στο διάστημα απ’ αυτή στη Γη; Ο επικεφαλής ιατρός αποστολών στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστροναυτών, Αδριανός Γολέμης, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πάρις Ρούπος: «Τα hate comments δεν είναι κριτική»

Lifo Videos / «Τα hate comments δεν είναι κριτική»

Ο Πάρις Ρούπος παρουσιάζει τη νέα του σόλο παράσταση «Κυριλέ» και μιλά στα βίντεο της LiFO για το χιούμορ και τα όριά του, το αν το stand up αποτελεί «αριστερή τέχνη» και το κατά πόσο μπορεί κανείς να βιοποριστεί από αυτό στην Ελλάδα σήμερα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ποιος υπερασπίζεται τη συμπερίληψη στην εποχή Τραμπ;

Ζούμε, ρε! / Ποιος υπερασπίζεται τη συμπερίληψη στην εποχή Τραμπ;

Πόσο απειλούνται τα προγράμματα συμπερίληψης από τις πολιτικές αποκλεισμού του προέδρου Τραμπ; Ποια είναι η στάση των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις; Και τι μπορεί να κάνει ο απλός πολίτης για να αντιδράσει και να συμβάλει σε μια πιο δίκαιη κοινωνία; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τον δημοσιογράφο και ερευνητή του Ινστιτούτου Reuters, Νίκο Ευσταθίου.
Η σκληρή αλήθεια για την λογοκρισία της Τέχνης στην Ελλάδα

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για την λογοκρισία της Τέχνης στην Ελλάδα

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για την υποκρισία πίσω απ' τις πιο σημαντικές περιπτώσεις λογοκρισίας και βανδαλισμών των τελευταίων 50 ετών και για το πώς οι τηλεοπτικές εκπομπές τις εκμεταλλεύονται
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Θωμά Ζάμπρα, ποια είναι η καλύτερη γιούχα που έχεις φάει ποτέ;

Lifo Videos / Θωμά Ζάμπρα, ποια είναι η καλύτερη γιούχα που έχεις φάει ποτέ;

Του έχουν πει ότι μοιάζει στον Ζακ Γαλυφιανάκη; Θεωρεί τον εαυτό του φεμινιστή; Πότε θα δούμε τη σειρά «Κακές Ιδέες»; Ο Θωμάς Ζάμπρας απαντά στην Στεφανία Παπαδημητρίου και στον Γιώργο Τσαγκόζη που του θέτουν τις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM
Χρήστος Λούλης: «Μεγαλώνοντας με νοιάζει περισσότερο να μου λένε ότι είμαι ωραίος παρά κάλος ηθοποιός»

Χρήστος Λούλης / «Μεγαλώνοντας, με νοιάζει περισσότερο να μου λένε ότι είμαι ωραίος, παρά καλός ηθοποιός»

Η Τζούλη Αγοράκη σε μια εκ βαθέων συζήτηση με τον Χρήστο Λούλη για τον ρόλο του δικαστή που υποδύεται στην «Έντα Γκάμπλερ» του Ίψεν, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, αλλά και για τον χρόνο, την υστεροφημία και τον ρόλο της οικογένειας στη ζωή του.
THE LIFO TEAM