Σήμερα η Άνκελα άλλαξε διάθεση. Προηγήθηκε βέβαια χθες το τηλεφώνημα από τον Μπάρακ Ομπάμα. Η καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε το μεσημέρι την "πεποίθησή της" ότι θα υπάρξουν "καλά αποτελέσματα" στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής. Αυτό ανακοίνωσε εκπρόσωπος της στο Βερολίνο, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία, ότι μετά την απογευματινή συνάντηση της καγκελαρίου σήμερα με τον Σαρκοζί, Γαλλία και Γερμανία θα πάνε με κοινή θέση στις Βρυξέλλες.
Όμως, αν μια από τις επικρατέστερες προτάσεις για να λυθεί ο “γρίφος” του ελληνικού χρέους είναι η επιβολή τραπεζικού φόρου, μια νέα δυσκολία προκύπτει. Ότι αυτό τον φόρο δεν τον θέλουν οι τράπεζες που επιθυμούν να βγούν αλώβητες από την κρίση, ασχέτως αν έχουν ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης για αυτή.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, που επικαλείται πηγές του τραπεζικού κλάδου, αν επιβληθεί ένας τέτοιος φόρος για να βοηθηθεί η χρηματοδότηση του νέου πακέτου στήριξης της Ελλάδας, οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε αγωγές καθώς θεωρούν ότι θα τιμωρηθούν άδικα πιστωτικά ιδρύματα που δεν έχουν ομόλογα της Ελλάδας. Με τον τραπεζικό φόρο, σχεδιάζεται η συγκέντρωση ετησίως και για τρία χρόνια ποσού 10 δις ευρώ, για το πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας.
Την ίδια στιγμή πάντως-σύμφωνα πάντα με το Ρόιτερ- ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας που συντονίζονται από το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο ετοιμάζουν κι αυτοί πρόταση που θα παρουσιάσουν στη Σύνοδο Κορυφής. Η δική τους πρόταση δεν θα περιλαμβάνει επιβολή τραπεζικού φόρου αλλά ένα εύρος επιλογών.