Ινδία: Το Ανώτατο Δικαστήριο συνεδριάζει για τη νομιμοποίηση του γάμου ομοφυλοφίλων

Supreme Court: India begins historic debate into same sex marriage Facebook Twitter
Εικόνα από το gay pride στην Καλκούτα της Ινδίας, 19 Ιουνίου 2022 – Φωτ.: EPA/PIYAL ADHIKARY
0

Στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας εξετάζονται οι προσφυγές για τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Οι ακροάσεις «μεταδίδονται live για λόγους δημοσίου συμφέροντος».

Γκέι ζευγάρι και ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ελπίζουν σε μια απόφαση υπέρ τους, ωστόσο η κυβέρνηση και θρησκευτικοί ηγέτες εκφράζουν έντονες αντιρρήσεις. 

Μεταξύ αυτών που παρακολουθούν με ενδιαφέρον τη διαδικασία είναι η Δρ. Kavita Arora και η Ankita Khanna, ζευγάρι που περιμένει εδώ και χρόνια να παντρευτεί. Οι οικογένειές τους αποδέχθηκαν από την πρώτη στιγμή τον δεσμό τους, αλλά 17 χρόνια μετά τη γνωριμία τους και περισσότερα από 10 χρόνια συμβίωσης, ακόμα δεν έχουν το δικαίωμα να επισημοποιήσουν τη σχέση τους, ούτε απολαμβάνουν βασικά δικαιώματα.

Ένα από τα πιο οδυνηρά παραδείγματα που βίωσαν είναι όταν η μητέρα της Ankita χρειάστηκε μία επέμβαση και η Kavita, που την είχε συνοδεύσει στο νοσοκομείο, δεν μπορούσε να συναινέσει καθώς δεν ήταν συγγενής της, για τον νόμο. Την ίδια  μέρα, κατέθεσαν την προσφυγή τους στο δικαστήριο. 

Σε αυτή, μεταξύ άλλων, αναφέρουν πως «διεκδικούμε το δικαίωμα να μας αναγνωρίσουν ως ίσους».

Η δικηγόρος τους δηλώνει αισιόδοξη για την πορεία της δίκης, στηριζόμενη και σε απόφαση του Δεκεμβρίου 2018 που αποποινικοποίησε το σεξ μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. «Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν ότι το δικαστήριο τόνισε το δικαίωμα στην επιλογή συντρόφου και αυτό με κάνει πολύ αισιόδοξη» σημείωσε. 

Οι δυό τους είναι μεταξύ των 18 ζευγαριών που κατέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο για να αιτηθούν νομιμοποίηση των γάμων γκέι ζευγαριών, με τρία εξ αυτών να μεγαλώνουν και παιδιά μαζί. 

Ο επικεφαλής δικαστής χαρακτήρισε το θέμα «μέγιστης σημασίας» και συνέστησε πενταμελή συνταγματική έδρα - η οποία ασχολείται με σημαντικά νομικά ζητήματα - για να αποφανθεί σχετικά.

Η συζήτηση επί του ζητήματος είναι σημαντική σε μια χώρα στην οποία ζουν δεκάδες εκατομμύρια ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Το 2012, η ινδική κυβέρνηση προσδιόρισε τον πληθυσμό τους σε 2,5 εκατομμύρια, αλλά υπολογισμοί που χρησιμοποιούν παγκόσμιες εκτιμήσεις πιστεύουν ότι είναι τουλάχιστον το 10% του συνολικού πληθυσμού, περισσότερα από 135 εκατομμύρια δηλαδή.

Με την πάροδο των ετών, η αποδοχή της ομοφυλοφιλίας έχει αυξηθεί στην Ινδία. Σε έρευνα της Pew το 2020, το 37% των ανθρώπων δήλωσε ότι πρέπει να γίνει αποδεκτή - αύξηση 22% από το 15% το 2014, την πρώτη φορά που τέθηκε το ερώτημα στη χώρα.

Όμως, παρά την αλλαγή, η στάση απέναντι στο σεξ και τη σεξουαλικότητα παραμένει σε μεγάλο βαθμό συντηρητική και οι ακτιβιστές λένε ότι οι περισσότεροι ΛΟΑΤΚΙ+ άνθρωποι φοβούνται να εκδηλωθούν, ακόμη και στους φίλους και την οικογένειά τους, ενώ οι επιθέσεις κατά των ομόφυλων ζευγαριών γίνονται τακτικά πρωτοσέλιδα.

Μια ευνοϊκή απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο θα καταστήσει την Ινδία την 35η χώρα στον κόσμο που νομιμοποιεί την ένωση ομοφύλων και θα προκαλέσει βαρυσήμαντες αλλαγές στην κοινωνία. Πολλοί άλλοι νόμοι, όπως αυτοί που διέπουν την υιοθεσία, το διαζύγιο και την κληρονομιά, θα πρέπει, επίσης, να αναδιαμορφωθούν.

Παρά τη σχετική απόφαση του 2018, η οποία συνοδεύτηκε από μία συγγνώμη προς τα «ΛΟΑΤ άτομα και τις οικογένειές τους για την ατίμωση και τον εξοστρακισμό που αντιμετώπισαν», η αναγνώριση του γάμου είναι ένα εντελώς διαφορετικό κεφάλαιο, δεδομένων και των σθεναρών αντιρρήσεων κυβέρνησης και θρησκευτικών ηγετών. 

Η κυβέρνηση έχει καλέσει, ανοιχτά, το Ανώτατο Δικαστήριο να απορρίψει τις προσφυγές, σημειώνοντας πως ο γάμος είναι μία ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μίας γυναίκας, που είναι ετερόφυλοι. 

«Η συμβίωση ως σύντροφοι και οι σεξουαλικές σχέσεις ατόμων του ίδιου φύλου (...) δεν είναι συγκρίσιμες με την έννοια της ινδικής οικογενειακής μονάδας του συζύγου, της συζύγου και των παιδιών» υποστήριξε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να ζητηθεί από το δικαστήριο «να αλλάξει ολόκληρη τη νομοθετική πολιτική της χώρας, που είναι βαθιά ενσωματωμένη σε θρησκευτικούς και κοινωνικούς κανόνες» και ότι το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί στο Κοινοβούλιο.

Την Κυριακή, η κυβέρνηση κατέθεσε ένα έγγραφο 102 σελίδων στο δικαστήριο, λέγοντας ότι «οι προσφυγές αντανακλούν απλώς αστικές ελιτίστικες απόψεις».

Σε μια σπάνια επίδειξη ενότητας, ηγέτες από όλες τις κύριες θρησκείες της Ινδίας - Ινδουιστές, Μουσουλμάνοι, Τζαΐν, Σιχ και Χριστιανοί - τάχθηκαν επίσης κατά της ένωσης αυτής, με αρκετούς από αυτούς να επιμένουν ότι ο γάμος «είναι για την αναπαραγωγή και όχι για την αναψυχή».

Τον Μάρτιο, 21 συνταξιούχοι ανώτατοι δικαστές εξέφρασαν, επίσης, τη γνώμη τους για το θέμα αναφέροντας πως μία σχετική νομιμοποίηση θα είχε «καταστροφικές συνέπειες για τα παιδιά, την οικογένεια και την κοινωνία». Οι δικαστές ανέφεραν ότι θα μπορούσε να «επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών που μεγαλώνουν από ζευγάρια του ίδιου φύλου».

Όμως το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι αιτούντες έλαβαν μια σημαντική ώθηση όταν η Ινδική Ψυχιατρική Εταιρεία (IPS) - η κορυφαία ομάδα ψυχικής υγείας της χώρας που εκπροσωπεί περισσότερους από 7.000 ψυχιάτρους - εξέδωσε δήλωση προς υποστήριξή τους.

«Η ομοφυλοφιλία δεν είναι ασθένεια» ανέφερε η IPS σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι οι διακρίσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων θα μπορούσαν να «οδηγήσουν σε προβλήματα ψυχικής υγείας σε αυτούς».

Η δήλωση της IPS έχει κάποιο βάρος - το 2018, η οργάνωση είχε εκδώσει παρόμοια δήλωση υπέρ της αποποινικοποίησης του σεξ μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Είναι τελικά εύκολο να κάνεις coming out στον χώρο εργασίας;

Lifo Videos / Είναι τελικά εύκολο να κάνεις coming out στον χώρο εργασίας;

Στο δεύτερο επεισόδιο της νέας σειράς vid-casts «Open Talks», ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, συζητά «ανοιχτά» με την Κατερίνα Παπανικολάου, Head of Skills, Diversity, Equity & Inclusion της PwC για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, την ίση πρόσβαση στην αγορά εργασίας, τα στερεότυπα και το bullying.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
τενεσι ντραγκ

Explainer / Τι συμβαίνει με τον νέο anti-drag νόμο στις ΗΠΑ και πώς επηρεάζει τα τρανς άτομα;

Θα γίνουν οι drag queens το πρόσχημα για να ξεκινήσουν διώξεις εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας των ΗΠΑ; Πώς ένας νόμος σε μία αμερικανική πολιτεία τρομοκρατεί όσους παλεύουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα και την ορατότητα των τρανς και γκέι ατόμων.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ήρωας»: Ένας 56χρονος έσωσε άγνωστο από ππνιγμό αλλά έχασε ο ίδιος την ζωή του στο Μπάλι

Διεθνή / «Ήρωας»: Έσωσε άγνωστο από πνιγμό, αλλά πνίγηκε ο ίδιος - Η σορός του εντοπίστηκε δύο ημέρες μετά

Ο Αυστραλός πήδηξε στη θάλασσα στις δυτικές ακτές του Μπαλί και διέσωσε έναν Γερμανό τουρίστα από πνιγμό, αλλά το κύμα τον παρέσυρε στα ανοιχτά κι έχασε τη ζωή του
LIFO NEWSROOM
Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Σε περιόδους δεξιών κυβερνήσεων το θέμα ήταν πάντα η Τουρκία

Διεθνή / Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Σε περιόδους δεξιών κυβερνήσεων το θέμα ήταν πάντα η Τουρκία

Σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μίλησε για Οθωμανική Αυτοκρατορία, για τουρκική μειονότητα στη Θράκη - «Δεν είναι η Ελλάδα το 'έτερο εγώ' μας», είπε ο Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Η αναζήτηση των «ελβετικής κατασκευής» ρολογιών του Ντόναλντ Τραμπ κατέληξε στο Ουαϊόμινγκ

Διεθνή / Ο Ντόναλντ Τραμπ «πουλάει» ρολόγια στις ομιλίες του - Μόνο που κανείς δεν γνωρίζει το πώς ακριβώς

Λίγα είναι γνωστά για την εταιρεία που συνεργάζεται τώρα με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου ή των προσώπων που βρίσκονται πίσω από αυτήν
LIFO NEWSROOM